Εταιρείες

Hellas Direct: Γιατί και πού γίνονται τα περισσότερα τρακαρίσματα;

Γιατί γίνονται τα περισσότερα τρακαρίσματα και πού; Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει και αναλύει σε ετήσια βάση η Hellas Direct, τα πιο συχνά τρακαρίσματα δεν οφείλονται σε μετωπικές συγκρούσεις και ανατροπές, αλλά σε πολύ πιο απλούς και, ευτυχώς, πιο ανώδυνους λόγους και δεν γίνονται πολύ μακριά από το σπίτι μας.

Αιτίες τρακαρισμάτων

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Hellas Direct για το 2023 (όπως και για το 2022 και το 2021) το «τρακάρισμα με παρκαρισμένο» (γρατζουνιές, βαθουλώματα, λακκούβες, διάφορες παραμορφώσεις, “δωράκι” από κάποιον άλλο οδηγό) ήταν η πιο συχνή αιτία τρακαρίσματος, για ακόμη μια χρονιά, με ποσοστό 35,4%.

Ακολουθεί το τρακάρισμα λόγω μη τήρησης αποστάσεων, με ποσοστό 20%, καθώς πολλοί θεωρούν, προφανώς πολύ εσφαλμένα, ότι αν κολλήσουν στον μπροστινό τους θα φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους και δεν αφήνουν απόσταση και χώρο για τυχόν απρόοπτα.

Τρίτη πιο συχνή αιτία τρακαρίσματος η όπισθεν/αναστροφή, με 19,3%. Ακολουθεί η μη τήρηση απαγορεύσεων, με 12,8%, και η σύγκρουση σε αλλαγή πορείας, με 8,75%.

Στο τέλος της λίστας των αιτιών είναι η σύγκρουση αντίθετα ερχόμενων οχημάτων, με 2,2%, και η παραβίαση προτεραιότητας από δεξιά, με 1,56%.

Hellas Direct: Γιατί και πού γίνονται τα περισσότερα τρακαρίσματα;

Τα καλά νέα:

  • 1ο: Τα περισσότερα ατυχήματα είναι σχετικά ανώδυνα και αφορούν υλικές ζημιές, κατά το κοινώς λεγόμενο, λαμαρίνες. Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος διαθέτει Ασφάλεια αυτοκινήτου, η ασφαλιστική του θα αναλάβει τα περαιτέρω. Μάλιστα, η Hellas Direct διαθέτει την υπηρεσία Fast Track, που εξασφαλίζει αστραπιαία αποζημίωση!
  • 2ο: Με λίγη περισσότερη προσοχή, μπορούμε να περιορίσουμε αυτού του είδους τα τρακαρίσματα.

Κοντά στο σπίτι γίνονται τα περισσότερα τρακαρίσματα

Όταν κάνουμε ένα μακρινό ταξίδι, θεωρούμε αυτονόητο (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία) να φοράμε ζώνη ασφαλείας ή κράνος. Όταν, όμως, η διαδρομή είναι μικρή, συχνά λέμε: «να, σχεδόν φτάσαμε» ή «εδώ δίπλα πετάγομαι» και δεν φοράμε ή βγάζουμε τη ζώνη ή δεν φοράμε το κράνος. Ίσως γιατί νιώθουμε πιο ασφαλείς, ίσως γιατί χαλαρώνουμε περισσότερο και προσέχουμε λιγότερο. Αν, όμως, την ίδια στιγμή, κάποιος άλλος οδηγός χαζεύει στο κινητό του και δεν δει τη πινακίδα STOP;

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Hellas Direct, για το 2023, τα περισσότερα από τα ατυχήματα, και μάλιστα με σημαντική διαφορά (ποσοστό 39,84%), έγιναν πολύ κοντά στο σπίτι μας, σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ.!

Στα επόμενα 2,5 χλμ. γίνονται, επίσης, ατυχήματα (ποσοστό 15,10%), οπότε, αν το δούμε αθροιστικά, σε ακτίνα 5 χλμ. από το σπίτι μας γίνονται πάνω από τα μισά τρακαρίσματα (ποσοστό 55%).

Στα επόμενα 5 χλμ., δηλαδή σε απόσταση από 5χλμ. έως 10χλμ. από το σπίτι, έγινε το 15,78% των τρακαρισμάτων και ακολουθούν οι αποστάσεις 10-20 χλμ. (11,56%), 20-50 χλμ. (5,40%), και τέλος, τα τρακαρίσματα που καταγράφηκαν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 50 χλμ. από τον τόπο κατοικίας, με ποσοστό 12,33%.

Hellas Direct: Γιατί και πού γίνονται τα περισσότερα τρακαρίσματα;

Τι μας έμαθαν τα τρακαρίσματα του 2023

Από τα νούμερα και τις στατιστικές, που τόσο αγαπάει να τα μοιράζεται η Hellas Direct, προκύπτουν ενδιαφέροντα και χρήσιμα μαθήματα:

  • Πρώτον, τα περισσότερα τρακαρίσματα γίνονται σε συνθήκες που μπορούμε να ελέγξουμε, οπότε με λίγη παραπάνω προσοχή τα μειώνουμε κι αυτά.
  • Δεύτερον, κράνος και ζώνη μπαίνουν από το πρώτο δευτερόλεπτο της οδήγησης και βγαίνουν όταν σβήσει η μηχανή. Το «εδώ κοντά πάω» δεν προστάτεψε ποτέ κανέναν.
  • Τρίτον, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από κακοτοπιές–αυτές που μπορούν να αποφευχθούν τουλάχιστον. Το πιο κατάλληλο για μας ασφαλιστικό πρόγραμμα, είτε μιλάμε για ασφάλεια σπιτιού είτε εν προκειμένω για ασφάλεια μηχανής ή αυτοκινήτου, διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας και είναι εκεί για να μας καλύψει στη δύσκολη στιγμή.

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας