Διαμεσολαβούντες

H BIPAR ζητά την αναβολή της εφαρμογής της οδηγίας IDD

Μέγας είναι ο προβληματισμός της BIPAR, όσον αφορά την οδηγία IDD, καθώς πιστεύει ότι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της δεν είναι ρεαλιστικό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι ενώσεις μέλη της, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απευθυνθούν και στους ευρωβουλευτές των χωρών τους, ζητώντας την υποστήριξη του παραπάνω αιτήματος στην Επιτροπή.

 

Ως γνωστόν, η οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) πρόκειται να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2018. Η IDD περιλαμβάνει τέσσερις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (Delegated Acts). Οι πράξεις αυτές διευκρινίζουν περαιτέρω ορισμένες βασικές διατάξεις της IDD όσον αφορά την επίβλεψη και τη διακυβέρνηση προϊόντων (POG), τις συγκρούσεις συμφερόντων, τα κίνητρα και την αξιολόγηση της καταλληλότητας και της υποβολής εκθέσεων.
Οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις δεσμεύουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να τις εφαρμόσουν έως τις 23 Φεβρουαρίου 2018, προθεσμία εφαρμογής της IDD.
Η σημασία τους για τις επιχειρήσεις διαμεσολάβησης είναι πολύ μεγάλη. Ο προγραμματισμός των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών αλλαγών θα είναι δύσκολος, αν δεν γνωρίζει κανείς το τελικό περιεχόμενό τους.
Καθώς δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Επιτροπή και κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, εκτιμάται ότι είναι απίθανο να τεθούν σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του 2017. Ο χρόνος (περίπου 3 έως 4 μήνες)  που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη για την εφαρμογή τους έως τις 23 Φεβρουαρίου 2018 είναι πολύ λίγος.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα προκαλέσει η IDD τόσο στην εθνική νομοθεσία όσο και στην πράξη, το BIPAR εκτιμά ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι απλώς μη ρεαλιστικό.
Λαμβάνοντας υπόψη το κύμα αλλαγών, που το IDD θα φέρει στον κλάδο και κυρίως στους μικρομεσαίους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της IDD δεν είναι ρεαλιστικό και δεν θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η αρχή της αναλογικότητας. Όπως, άλλωστε, αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 72 της IDD, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας στις απαιτήσεις των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, που επιβάλλονται στους ασφαλιστικούς διανομείς και στην άσκηση των εποπτικών εξουσιών.
Η BIPAR, μάλιστα, πιστεύει ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη εάν οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις είχαν τη μορφή κανονισμού εφαρμογής, διότι δεν θα υπήρχε περιθώριο προσαρμογής στο εθνικό δίκαιο.
Όλους τους παραπάνω προβληματισμούς, όπως μαθαίνουμε προτίθενται να τους θέσουν υπόψη των Ευρωβουλευτών ζητώντας την υποστήριξή τους, τονίζοντάς τους, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ασφαλιστικών μεσιτών, πρακτόρων και οικονομικών συμβούλων αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν σε τοπικό επίπεδο περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας