Διεθνή
GlobalData: Οι πυρκαγιές του Λος Άντζελες αποκαλύπτουν μια μεγάλη ασφαλιστική κρίση
Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων GlobalData, οι πυρκαγιές του Λος Άντζελες αποκαλύπτουν μια μεγάλη ασφαλιστική κρίση, καθώς οι αυξανόμενοι κίνδυνοι θέτουν υπό αμφισβήτηση τόσο την κάλυψη όσο και την εμπιστοσύνη.
Μετά τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κ. Ben Carey-Evans, επικεφαλής ασφαλιστικός αναλυτής της GlobalData επισημαίνει:
«Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ζημιές μπορεί να φτάσουν τα $30 δισ. (Wells Fargo και Goldman Sachs), την ώρα, μάλιστα, που πολλοί άνθρωποι είναι βαθιά δυσαρεστημένοι από την αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών. Η έρευνα της GlobalData “Emerging Trends Insurance Consumer Survey 2024”* διαπίστωσε ότι πολλοί Αμερικανοί καταναλωτές έχουν ήδη νιώσει τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ετήσια ανανέωση της ασφάλισης των κατοικιών τους.
»Σε έναν στους πέντε (20,5%) Αμερικανούς καταναλωτές δεν έχει ακόμη γίνει η ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας. Αντίστοιχα, το 19,3% των καταναλωτών αρνήθηκαν να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας, όταν υπέβαλαν αίτηση για νέο –ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος της έρευνας (11 χώρες) ήταν 13,3%. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 42,4% των καταναλωτών είχε έρθει σε επαφή με τον ασφαλιστή τους, προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους μετριασμού των επιπτώσεων ενός σοβαρού καιρικού φαινομένου σε περίπτωση που αυτό συμβεί. Αυτό δείχνει ότι οι ασφαλιστές ασχολούνται ήδη με αυτό το ζήτημα, αν και θα πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους μετά τα όσα συμβαίνουν στο Λος Άντζελες.
»Ένα από τα μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιδοτεί τα ασφάλιστρα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, υποχρεώνοντας παράλληλα τους ασφαλιστές να συνεχίσουν να προσφέρουν συμβόλαια. Αυτό θα σήμαινε ότι η Κυβέρνηση θα μοιραζόταν τον κίνδυνο με τους ασφαλιστές, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει τα ακίνητα σε τέτοιες περιοχές ασφαλίσιμα. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το FloodRe, ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η βρετανική κυβέρνηση βοηθά τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν τα σπίτια έναντι πλημμύρας σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Αν γινόταν κάτι τέτοιο και στις ΗΠΑ, θα μείωνε τον αντίκτυπο στα ασφάλιστρα συνολικά σε όλη τη χώρα και θα σταματούσε, επίσης, μια δυνητικά σημαντική κατάρρευση του κλάδου ακινήτων στο Λος Άντζελες, στην περίπτωση που μεγάλες περιοχές καθίσταντο μη ασφαλίσιμες. Σήμερα, υπάρχουν κάποια συμβόλαια με κρατική υποστήριξη για όσους έχουν απορριφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό.
»Αν και η ακριβής αιτία αυτών των πυρκαγιών παραμένει άγνωστη, είναι προφανές ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη ζωή των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τις ασφαλιστικές εταιρείες τόσο από την άποψη των πληρωμών όσο και συχνά από την άποψη της φήμης τους, καθώς συχνά θεωρείται ότι αποφεύγουν ή καθυστερούν τις πληρωμές σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη οι ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στον αγώνα τόσο κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά και στον εντοπισμό επερχόμενων καιρικών φαινομένων και στην εφαρμογή πρακτικών που θα συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεών τους».
*Διεξήχθη, το 3ο τρίμηνο του 2024, σε 11 χώρες και συμμετείχαν 11.000 ερωτηθέντες.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News