Διαμεσολαβούντες
Γιώργος Παϊκόπουλος: Πολιτεία και εταιρείες ας μας ακούσουν
Στον απόηχο της πρόσφατης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων στα Επιμελητήρια ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ο κ. Γεώργιος Παϊκόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Υπηρεσιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διακατεχόμενος από αγωνία για το μέλλον των συναδέλφων του, καλεί σε συστράτευση, για δυναμική διεκδίκηση υλοποίησης των αιτημάτων του κλάδου. Προτείνει, επίσης, συγκεκριμένες αλλαγές – βελτιώσεις στον νόμο 4583/2018.
Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ο κ. Παϊκόπουλος σημειώνει τα εξής:
«Συνάδελφοι,
Θεωρώντας επιτυχημένη την 4η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια, θα επιθυμούσα ως πρόεδρος των υπηρεσιών του ΕΕΑ, να σας μεταφέρω την αγωνία μου για την πορεία των διαμεσολαβητών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ειδικότερα σ’ αυτούς τους συναδέλφους οι οποίοι ανήκουν στο «agency system».
Το πώς πορευόμαστε, τι αντιμετωπίζουμε και τι ζητάμε, θεωρώ ότι είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να δοθούν επιτέλους λύσεις.
Σ’ αυτή την προσπάθεια θέλω να δηλώσω ότι τόσο τα σωματεία, τα οποία εκπροσωπούν τους διαμεσολαβητές, όσο και το ΕΕΑ πρωτοστατούν και αγωνίζονται για τις απαραίτητες βελτιώσεις που απαιτούνται και έχουν ζητηθεί επανειλημμένως από το υπουργείο Οικονομικών και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.
Μέχρι σήμερα ανταπόκριση δεν υπάρχει. Μόνο υποσχέσεις, οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί.
Θυμηθείτε τι έλεγε υπουργός για τη φοροαπαλλαγή, τέσσερα έτη πίσω. Ακόμη, ισχυρίζεται ότι δεν είναι καιρός και υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα.
Πότε, λοιπόν, θα υλοποιηθούν τα αιτήματα μας;
Η απάντηση είναι μία: Τώρα, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται συστράτευση, μέσω του ΕΕΑ, των σωματείων και, αν χρειαστεί, να κατέβουμε στους δρόμους, σαν διαμαρτυρία, διεκδικώντας το αυτονόητο.
Έχω ακούσει στη μακρόχρονη ασφαλιστική πορεία μου ότι είμαι η αιχμή του δόρατος, ότι είμαι ο καλύτερος· έχω δεχθεί αμέτρητα βραβεία και πολλά μπράβο. Προφανώς σε αυτή τη θέση με μένα είναι πολλοί συνάδελφοι σε όλες τις βαθμίδες, σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Όμως, αναρωτηθήκατε ποτέ αν καταργηθεί η σύμβασή σας τι επιπτώσεις θα έχετε;
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ
α) Λύνεται η σύμβασή του λόγω μη ικανής παραγωγής κατά της εκάστοτε εταιρείας σύμφωνα με τον κανονισμό της.
Με τον νόμο 4583/2018 (IDD) παίρνει για τρία έτη προμήθειες και μετά τα τρία έτη ο ασφαλιστικός πράκτορας δεν δικαιούται τίποτα. Έργο μιας ζωής χάνεται.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Να γίνει αλλαγή του νόμου και να δικαιούται προμήθειες για δέκα έτη. Το ίδιο να ισχύει σε περίπτωση θανάτου και Μόνιμη Ολικής Ανικανότητας.
β) Επίσης, τα εναπομείναντα συμβόλαια να κλειδώνονται με έναν κωδικό και να μην επιτρέπεται ουδεμία αλλαγή σε άλλο ασφαλιστικό πράκτορα ή συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων.
Σε όποιον ανατεθεί το service των συμβολαίων να έχει παράλληλο κωδικό και το κέρδος του θα είναι καινούργιο πελατολόγιο.
Προφανώς στη λήξη της χρονικής διάρκειας τα συμβόλαια θα ανήκουν σε αυτόν που έχει αναλάβει το service.
γ) Πρέπει να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση της περιουσίας μας, το χαρτοφυλάκιο μας, που κτίστηκε με τόσο μεγάλο αγώνα για πάρα πολλά χρόνια. Τα συμβόλαια να ανήκουν 100% στον ασφαλιστικό πράκτορα. Είναι δικά του και σε οποιαδήποτε μετακίνηση να μπορεί να τα μεταφέρει.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ
α) Έχει εκπονηθεί μελέτη για την υπεραξία Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων.
Ο συντονιστής είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για κάθε ασφαλιστική εταιρεία. Ανακαλύπτει υποψήφιους Ασφαλιστικούς Πράκτορες, τους εκπαιδεύει, τους παρακινεί, τους αναπτύσσει. Έτσι δημιουργείται το δίκτυο πωλήσεων.
Τους χαρακτηρίζω, λοιπόν, το οξυγόνο των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο ρόλος τους πολλαπλός και χρήσιμος.
Φανταστείτε εταιρεία χωρίς συντονιστές· φυσικά, δεν θα υπήρχε η εταιρεία.
β) Συνταξιοδότηση Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων
Να του δίνεται η δικαιούμενη προμήθεια για δέκα έτη, να αποζημιώνεται κατ’ έτος χωρίς να υποχρεώνεται να έχει ανοικτά βιβλία.
Εξαιρετικά παράλογο το τι ισχύει σήμερα.
Ζητάμε βελτιώσεις του Νόμου 4583/2018.
γ) Ισόβιες υπερπρομήθειες για όσο διαρκεί ένα συμβόλαιο στην εταιρεία.
δ) Να γίνεται διπλή σύμβαση του Ασφαλιστικού Πράκτορα και με τον Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων και με την εταιρεία.
ε) Τα δέκα έτη να ισχύουν και στην περίπτωση θανάτου και Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας.
Αν η πολιτεία επιθυμεί αύξηση των ασφαλιστικών εργασιών, ας μας ακούσει.
Αν οι ασφαλιστικές εταιρείες επιθυμούν ανάπτυξη και όχι γερασμένο δίκτυο, ας μας ακούσουν.
Μιλάω για κοινό αναπτυξιακό συμφέρον.
Έτσι, λοιπόν, συνάδελφοι,
Δώστε δύναμη στα σωματεία,
Ενώστε τη φωνή σας με το Ε.Ε.Α.
Διεκδικήστε μαζί μας τα δικαιώματά μας!
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Παϊκόπουλος
Πρόεδρος Τμήματος Υπηρεσιών
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών».
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News