Άρθρα

Γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η ασφάλιση αστικής ευθύνης;

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, μια επιχείρηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ευθύνες έναντι του προσωπικού, των μετόχων, των επιχειρηματικών συνεργατών, των πελατών της και, γενικότερα, του κοινωνικού συνόλου. Για τον λόγο αυτόν «δεν νοείται σήμερα να υπάρχει επαγγελματίας ή επιχειρηματίας που δεν θα έχει διασφαλίσει τα συμφέροντά του», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στη μεστή ομιλία που απηύθυνε στην κοινή εκδήλωση ΕΑΕΕ-ΕΒΕΑ.

Γιατί, όμως, ειδικά στις μέρες μας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ασφάλισης της αστικής ευθύνης; Η απάντηση προκύπτει αβίαστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων-επαγγελματιών αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και μια απαίτηση αποζημίωσης μπορεί να αποβεί καταστροφική…

«Επιχειρηματικότητα με ευθύνη» ήταν το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος επισήμανε με έμφαση ότι δεν μιλά ως ασφαλιστής, ούτε ως επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, αλλά ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, «με τη βαριά ευθύνη που έχω απέναντι στην ευρύτατη επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα που εκπροσωπώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Η ομιλία που απηύθυνε ο κ. Χατζηθεοδοσίου έχει ως εξής:

«Φίλες και φίλοι, χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Η παρουσία μας επιβεβαιώνει ότι

ΠΡΩΤΟΝ: Λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα, υπάρχει προβληματισμός γι’ αυτήν και αυτό είναι δημιουργικό.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Κάνει φανερό το ζωντανό ενδιαφέρον των θεσμικών φορέων της αγοράς, όπως είναι τα Επιμελητήρια, για εξέλιξη, βελτίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, του επιχειρηματικού κλίματος, της οικονομίας, της χώρας.

Επιτρέψτε μου να μην ξεκινήσω από την επιτακτική ανάγκη ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Θέλω ως στίγμα να δώσω το εξής:

Είναι ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε. Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε πως με τις δικές μας κινήσεις θα προχωρήσουμε. Και οφείλουμε να απαλλαχτούμε από το σύνδρομο του κρατικού εναγκαλισμού της κρατικής στήριξης.

Η χώρα μας μαστίζεται εδώ και 5 χρόνια από τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Βέβαια, το κράτος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την ανευθυνότητα που επικρατεί.

Γι’ αυτό και παράλληλα με ΕΜΑΣ και τα όσα να αναλογούν, ΖΗΤΑΜΕ και από το κράτος να γίνει υπεύθυνο απέναντι στην επιχειρηματικότητα και τα επαγγέλματα. Δε θέλουμε κράτος χορηγό διεκδικούμε κράτος συνέπειας.

Σίγουρα, αναμένοντας το σημερινό κράτος να αποκτήσει τη χαμένη του υπευθυνότητα, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε.

Δε μπορεί να γίνει αλλιώς.

Ο κάθε επαγγελματίας, η κάθε επιχείρηση αναλαμβάνει να διασφαλίσει το μέλλον του. Και αυτό το επιτυγχάνει με το να ασφαλιστεί.

Το ερώτημα είναι αμείλικτο:

Πώς ένα επαγγελματίας ή μια επιχείρηση θα μπορέσουν να προχωρήσουν χωρίς να φοβούνται, χωρίς το ρίσκο να βρεθούν αντιμέτωποι με το απρόοπτο, απέναντι σε ένα γεγονός που θα προκαλέσει αναστάτωση, εμπόδιο, μέχρι και γκρέμισμα μιας επαγγελματικής καριέρας ή μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Σήμερα υπάρχουν τα εργαλεία, τα μέσα για να αποφευχθεί αυτό. Δεν θέλω να μιλήσω ως ασφαλιστής, ούτε ως επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

Θέλω να μιλήσω ως πρόεδρος του ΕΕΑ, με τη βαριά ευθύνη που έχω απέναντι στην ευρύτατη επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα που εκπροσωπώ.

Ο τομέας της ασφάλισης αστικών ευθυνών είναι μεγάλος. Είναι πολύ χρήσιμος, απαραίτητος θα έλεγα. Πρέπει όλοι να ενημερωθούν γι’ αυτόν. Δεν νοείται σήμερα να υπάρχει επαγγελματίας ή επιχειρηματίας που δε θα έχει διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ορισμό της Αστικής Ευθύνης ως νομικού όρου, πρόκειται για την περίπτωση όπου κάποιος προξενεί με πράξη ή παράλειψή του, από αμέλεια, σωματική βλάβη ή/και υλική ζημιά σε τρίτο και υποχρεούται να την αποκαταστήσει.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της, μία επιχείρηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ευθύνες έναντι του προσωπικού, των μετόχων, των επιχειρηματικών συνεργατών, των πελατών της και εν γένει του κοινωνικού συνόλου.

Για παράδειγμα, είσαι οδοντογιατρός και ήρθα να μου κάνεις εξαγωγή, αλλά από απροσεξία μου έβγαλες λάθος δόντι! Αν έχεις ασφάλιση Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα. Απλά, πάρε τηλέφωνο τον ασφαλιστή σου.

Έχεις μία βιοτεχνία και ένας υπάλληλός σου τραυματίστηκε, την ώρα που προσπαθούσε να επισκευάσει μία μηχανική βλάβη στις εγκαταστάσεις σου; Τα αναλαμβάνει όλα η ασφαλιστική σου εταιρεία.

Ήδη, άλλωστε, σε κάποιους κλάδους επαγγελματιών, η ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική και σύντομα θα γίνει και για πολλούς άλλους. Και τούτο, γιατί ο καταναλωτής είναι εκτεθειμένος στο όποιο λάθος, στην όποια παράλειψη, που μπορεί να του κοστίσει την υγεία του, τα χρήματά του, την περιουσία του ή και την ίδια του τη ζωή, οπότε ο νομοθέτης φροντίζει να εξασφαλίσει τη βέβαιη αποζημίωσή του.

Η εποχή της τύχης και του ρίσκου πέρασε. Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με τη λογική, τις απαιτήσεις, τους νόμους, τον διεθνή ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την κατάσταση των ημερών μας, που οι δουλειές όλων πάνε από το κακό στο χειρότερο, θα αναρωτηθείτε δικαιολογημένα πώς γίνεται να σας προτείνω να προσθέσουμε άλλο ένα έξοδο στο πρόγραμμα. Κι όμως, τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη να το προσθέσεις!

Η ασφάλιση είναι απαραίτητη ειδικά σε περιόδους κρίσης, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες. Γιατί αν τύχει το απρόοπτο, αν χρειαστεί να αποζημιώσεις έναν πελάτη ή έναν συνεργάτη σου με ένα μεγάλο ποσό, δεν θα μπορείς. Κι αυτό… μπορεί να σημάνει την καταστροφή σου.

Είναι θέμα των επιχειρηματιών κάθε κλάδου να δούμε το μέλλον και να εξελιχθούμε, αξιοποιώντας ό,τι υπάρχει για να επιτελέσουμε τον σκοπό μας, που είναι η ανάπτυξή μας, που αποδίδει στην ευημερία της οικονομίας και της κοινωνίας. Και ως γνωστόν εργαλεία υπάρχουν, ειδικοί υπάρχουν, πρόσβαση στην ενημέρωση υπάρχει και οι θεσμικοί φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και επιμελητήρια μπορούμε να προχωρήσουμε συλλογικά, κόντρα σε όσους υποστηρίζουν την απαξίωση, την άρνηση και τον μαρασμό, και να δημιουργήσουμε σωστές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και ταυτόχρονα εύκολος. Βάζουμε σταδιακά τα θεμέλια για μία διαφορετική ελληνική πραγματικότητα.

Το ΕΕΑ βρίσκεται εδώ κάνοντας μια αρχή, την εκκίνηση για να τοποθετηθούν τα θεμέλια για μια επιχειρηματικότητα με ευθύνη, για επαγγελματίες και επιχειρηματίες θωρακισμένους για τις αστικές ευθύνες.

Η ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας ξεκινά σήμερα».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας