Εταιρείες
Γιάννης Καντώρος: Η κλιματική αλλαγή καθιστά προτεραιότητα την ασφαλιστική κάλυψη
Σε συζήτηση, που οργανώθηκε διαδικτυακά από την πλατφόρμα Act for Earth του CNN Greece, στις 9 Δεκεμβρίου με θέμα «Η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση», σημαντικοί συνομιλητές έδωσαν το στίγμα των εξελίξεων και της επίδρασης της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Οι τοποθετήσεις όλων συνέκλιναν στην αναγκαιότητα να προωθηθεί άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η πράσινη μετάβαση, με συνεργασίες και συστράτευση δυνάμεων.
Εκ μέρους της Interamerican, η οποία υποστήριξε την εκδήλωση, συμμετείχε στη συζήτηση ο κ. Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, που έδωσε μια σαφή εικόνα για τις συνέπειες των καταστροφικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αλλά και για τον ρόλο τους στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.
Ο επικεφαλής της Interamerican ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν καταβάλει συνολικά μισό δισ. ευρώ για αποζημιώσεις από κλιματικές καταστροφές, ένα ποσόν που θα μπορούσε συνολικά να θεωρηθεί σχετικά μικρό. Όμως, είναι συνταρακτικό, όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα καταβλήθηκαν σε αποζημιώσεις μόλις κατά την τελευταία πενταετία. Μάλιστα, θέλοντας να υπογραμμίσει την ακρότητα των φαινομένων, παρατήρησε πως κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και ενώ οι εταιρείες είχαν να διαχειριστούν τις ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές -όπου καταβλήθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις- κατά την ίδια ημέρα με το ξέσπασμα των πρώτων πυρκαγιών, εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση στην Καβάλα που προκάλεσε επίσης μεγάλης έκτασης ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία. «Αυτό είναι ενδεικτικά ένα παράδοξο των γεγονότων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης» είπε, προσθέτοντας ότι στη μακρά ασφαλιστική διαδρομή του δεν έχει ξανασυναντήσει ανάλογα φαινόμενα.
«Είναι γεγονός πως αυτά που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος και των δασικών πυρκαγιών, έχουν ευαισθητοποιήσει την ασφαλιστική κοινότητα» τόνισε ο κ. Καντώρος επισημαίνοντας ότι διαπιστώνεται, ήδη, αρκετά αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των πολιτών για ασφάλιση της περιουσίας και των επιχειρήσεων για τις εγκαταστάσεις τους. Εκτίμησε ως σημαντικό στοιχείο το ότι στον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο προβλέπεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε καλύψεις, «που βέβαια μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί δεδομένου ότι έχει αρκετές τεχνικές αδυναμίες». Επίσης, υπογράμμισε τη δυνατότητα συμβολής των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από την έρευνα στην αναγνώριση και αξιολόγηση των κινδύνων, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία της Interamerican με το Εθνικό Αστεροσκοπείο σε ένα πρόγραμμα εκτίμησης των καταστροφικών κινδύνων. Το πρόγραμμα αυτό για την καταγραφή της επικινδυνότητας των φαινομένων στον ελλαδικό χώρο, όπως είπε, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από το ΕΣΠΑ και μπορεί να δώσει ένα πρώτο εργαλείο ποσοτικοποίησης των κινδύνων, με στόχο την πρόληψη και την αποζημιωτική διαχείριση. «Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και χρειάζονται συνεργασίες, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί» παρατήρησε.
Αναφερόμενος στο σκέλος των πράσινων επενδύσεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican τόνισε πως η ασφαλιστική κοινότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, αλλά είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προσδιοριστεί ποιο ποσόν από τα 18 δισ. ευρώ που περίπου επενδύονται, αφορούν στην πράσινη οικονομία. Ωστόσο, «υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να κατευθυνθούν εδώ σημαντικές επενδύσεις» όπως επεσήμανε, αλλά και να έλθουν στην Ελλάδα κεφάλαια που επενδύονται στο εξωτερικό. Ακόμη, ο κ. Καντώρος αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές πρακτικές, που στρέφονται σε πράσινα ασφαλιστικά προγράμματα, όπως αυτά της ασφάλισης οχημάτων από την Interamerican και την Anytime για τη μικρότερη χρήση του αυτοκινήτου και για την ηλεκτροκίνηση. «Τα προγράμματα αυτά έχουν προς το παρόν ζήτηση από πολύ μικρή μερίδα χρηστών, τους early adopters, που ενδιαφέρονται να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα, αλλά πιστεύω πως κατά τα επόμενα χρόνια θα στραφούν σε ανάλογα πιο οικολογικά ασφαλιστικά προγράμματα πολύ περισσότεροι ασφαλιζόμενοι – εκεί είναι το μέλλον» κατέληξε ο κ. Καντώρος.
Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι κ.κ.: Θοδωρής Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέπτυξε το σχέδιο της Πολιτείας για στήριξη τόσο των αναγκαίων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση όσο και στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναφέρθηκε στις πτυχές του Εθνικού Κλιματικού Νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση και στα σχέδια του υπουργείου για την ενίσχυση και διατήρηση της βιοποικιλότητας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υφυπουργός Μεταφορών, που αποκάλυψε πως μέσα στο ενδεκάμηνο του 2021 έχουν τριπλασιαστεί οι ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε σχέση με το 2020.
Από την επιστημονική κοινότητα, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής ΕΚΠΑ, ανέδειξε το θέμα της αντιμετώπισης τουλάχιστον 12 ακραίων καταστροφικών φαινομένων κατά το τελευταίο διάστημα «που υπό άλλες συνθήκες θα χαρακτηρίζονταν σπάνια».
Ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του ΕΑΑ, παρουσίασε με στοιχεία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά «στο κόκκινο» ως προς τη μέση αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ενώ ο ίδιος βλέπει ένα κενό μεταξύ επιστημονικής και επιχειρησιακής προσέγγισης, που χρειάζεται άμεσα να καλυφθεί: «Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή», όπως είπε.
Τέλος, η κα Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη – τις βιώσιμες πόλεις, την αειφορία και την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News