Geneva Association: Οι ασφαλιστές συμβάλλουν στην ψυχική υγεία
Μια νέα έκθεση της Geneva Association διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστές ενισχύουν τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κακή ψυχική υγεία πλήττει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.1 Τα περιστατικά ψυχικών ασθενειών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των κοινωνικών περιορισμών, της απομόνωσης και της αυξημένης οικονομικής ανασφάλειας. Η κρίση του κόστους ζωής, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και άλλοι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες πρόκειται να επιδεινώσουν τον κίνδυνο για την ψυχική υγεία και τον αντίκτυπό του στις κοινωνίες και τις οικονομίες.
Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μισθών και θέσεων εργασίας και σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Για τους ασφαλιστές ζωής και υγείας, οι οποίοι απορροφούν τους σχετικούς οικονομικούς κινδύνους μέσω των ασφαλίσεων ανικανότητας και προστασίας εισοδήματος, αυτό αποτυπώνεται στην καταβολή περίπου 15 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις που αφορούν ανικανότητες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.2 Σε πολλές χώρες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
Μια νέα έκθεση της Geneva Association διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστές ενισχύουν τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας. Η έκθεση: 1) καταγράφει το μέγεθος των προβλημάτων ψυχικής υγείας, 2) εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής και υγείας αντιμετωπίζουν επί του παρόντος την ψυχική υγεία και 3) συνιστά την περαιτέρω αξιοποίηση των πολλά υποσχόμενων καινοτομιών, για να βελτιώσουν την ασφαλισιμότητα και την κατάσταση των ατόμων που ζουν με κακή ψυχική υγεία. Η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τους ασφαλιστές ζωής και υγείας να επεκτείνουν την προστασία από κινδύνους, για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ο κ. Jad Ariss, Διευθύνων Σύμβουλος της Geneva Association, δήλωσε: «Οι ασφαλιστές ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έξαρση των ψυχικών ασθενειών που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Το βλέπουμε αυτό όχι μόνο στον αυξανόμενο αριθμό ασφαλιστών που προσφέρουν κάλυψη ψυχικής υγείας, αλλά και στις καινοτομίες στον τομέα των υπηρεσιών και της πρόληψης, όπως η τηλεϊατρική και οι εφαρμογές παρακολούθησης της ψυχικής υγείας. Οι ασφαλιστές έχουν δεσμευτεί να διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. Ωστόσο, παράγοντες όπως το κοινωνικό στίγμα, η μη αποκάλυψη της ασθένειας και το κανονιστικό περιβάλλον δεν τους επιτρέπουν να έχουν πλήρη εικόνα του κινδύνου ψυχικής υγείας και να αναλάβουν την απαραίτητη δράση. Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για εμάς, ως κοινωνία, να αποδεχτούμε και να κάνουμε κτήμα μας την κρίση της ψυχικής υγείας, ώστε όσοι υποφέρουν να μπορούν να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται».
Η κα Adrita Bhattacharya-Craven, Διευθύντρια του τομέα Υγείας και Γήρανσης της Geneva Association και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε: «Ο επιπολασμός των ψυχικών ασθενειών είναι συγκλονιστικός και ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος από ό,τι υπολογίζουμε. Είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι οι νέοι, οι πληθυσμοί σε ηλικία εργασίας και οι εθνικές μειονότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε υψηλότερα ποσοστά. Παραδόξως, το άγχος και η κατάθλιψη –και όχι οι πιο σύνθετες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως οι διπολικές ή ψυχωσικές διαταραχές– είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι προβλημάτων ψυχικής υγείας. Η έκθεσή μας παραθέτει στοιχεία στους ασφαλιστές, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να ευθυγραμμίσουν καλύτερα τις στρατηγικές τους για την ψυχική υγεία με την πραγματικότητα. Είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ασφαλιστικό κλάδο να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός, ενισχύοντας αυτά που ήδη προσφέρει».
1 World Health Organization, United for Global Mental Health and the World Federation for Mental Health. 2020. World Mental Health Day: An opportunity to kick-start a massive scale-up in investment in mental health.
2 Swiss Re. 2021. Head First: Supporting consumers’ mental wellbeing through insurance.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News