Εταιρείες
Γ. Τζέης: 1 στις 5 επισφαλείς συναλλαγές προϊόν απάτης
Την εκτίμηση ότι οι επισφαλείς εμπορικές συναλλαγές θα αυξηθούν φέτος διεθνώς κατά 20% σε σχέση με το 2023, χρόνια κατά την οποία οι επισφάλειες επίσης αυξήθηκαν κατά 31%, έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Atradius Hellas, κ. Γεράσιμος Τζέης, μιλώντας στο 17th Annual Credit Risk Management Conference της ICAP CRIF, με τίτλο «ESG impact on Credit Risk: Navigating through Challenges».
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ο κ. Γεράσιμος Τζέης ανέφερε, μάλιστα, ότι αύξηση των επισφαλειών θα υπάρξει και στο μέλλον, καταγράφοντας ωστόσο μικρότερο ρυθμό ανόδου, ενώ υπογράμμισε ότι η μία στις πέντε επισφαλείς συναλλαγές (20%) αποτελούν στοιχείο απάτης.
Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει ότι, έναντι των ανωτέρω κινδύνων οι ασφαλίσεις πιστώσεων αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για την επιχειρηματική κοινότητα προσφέροντας προφύλαξη, ασφαλή ανάπτυξη, σταθερότητα στις συναλλαγές, αποζημίωση, καθώς και φθηνή χρηματοδότηση. Οι ασφαλίσεις πιστώσεων λειτουργούν ως δίχτυ προστασίας του πολυτιμότερου «αγαθού» μιας επιχείρησης, που δεν είναι άλλο από τη ρευστότητα, τονώνοντας την εικόνα της στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας γενικότερα τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, ο CEO της Atradius Hellas, τόνισε ότι στις περισσότερες αγορές τα ποσοστά αφερεγγυότητας είτε έχουν ανακάμψει είτε έχουν υπερβεί τα προ Covid επίπεδα, με την πλειονότητα των χωρών να διαπιστώνουν σημαντική αύξηση των αξιώσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως οι κατασκευές, τα οικοδομικά υλικά, η λιανική – χονδρική διακίνηση αρκετών προϊόντων, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και η αγορά τροφίμων.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία και ειδικότερα στην αστάθεια που παρουσιάζουν μεγάλες οικονομίες όπως η αμερικανική, η κινεζική και η γερμανική, στην αύξηση των πτωχεύσεων -φέτος κατά 23%, καθώς και στις σοβαρές γεωπολιτικές απειλές, αλλά και στις πολιτικές ανατροπές, οι οποίες περιπλέκουν το παγκόσμιο επιχειρηματικό σκηνικό.
Στα μέτωπα τα οποία έχουν απέναντι τους οι επιχειρήσεις συμπεριέλαβε επίσης τον υψηλό πληθωρισμό, που, όπως είπε, αν και τους τελευταίους μήνες μειώθηκε αισθητά, επέδρασσε δυσμενώς στα νοικοκυριά, από κοινού με τις υψηλές τιμές ενέργειας, με κυρία συνέπεια την αύξηση των επισφαλών συναλλαγών και την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης.
Διευκρίνισε, δε, ότι τα περισσότερα προβλήματα διαπιστώνονται στο εξωστρεφές εμπόριο, καθότι οι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα ρίσκα καλούμενοι να συναλλαχθούν με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, μη διαθέτοντας την απαραίτητη εξοικείωση με τις οικονομίες τους.
Διόγκωση των εμπορικών κινδύνων, εξήγησε ο κ. Γεράσιμος Τζέης, προκαλούν και οι φυσικές καταστροφές και γενικότερα η κλιματική κρίση, η οποία πλέον κοστίζει ακριβά στη διεθνή οικονομία, με την επιχειρηματική – επενδυτική κοινότητα να βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένη έναντι σοβαρότατων καταστροφικών γεγονότων.
«Ο πλανήτης μας χρειάζεται στήριξη και βοήθεια. Στην Atradius παίρνουμε πολύ σοβαρά το θέμα του ESG και, μεταξύ άλλων, εφαρμόζουμε ESG κριτήρια στα Underwriting Limits», ανέφερε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Atradius Hellas.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News