Συνεντεύξεις

Γ. Πολιτίδης: Ως ασφαλιστές οφείλουμε να μπούμε σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά

Παρόλο που δραστηριοποιείται μόλις τρία χρόνια ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ο κ. Γιάννης Πολιτίδης εκφράζει απόψεις κατασταλαγμένες και εναργείς για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, τη χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση και τις ευθύνες του κράτους.
Ο ίδιος είναι σίγουρος για την επιλογή του και απολύτως συνειδητοποιημένος για τη σημασία του επαγγέλματος που ασκεί, τον ρόλο του και την ευθύνη που αναλαμβάνει έναντι των συμπολιτών του.
Προσεγγίζει τους υποψήφιους πελάτες του όντας αποφασισμένος, θετικός, ειλικρινής, δοτικός και με πραγματικό ενδιαφέρον, όπως μας αναφέρει, υπογραμμίζοντας τη βούλησή του να είναι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο και να βοηθάει τους ανθρώπους, εξασφαλίζοντας το μέλλον τους, τις οικογένειές τους, την υγεία και τις περιουσίες τους. Για όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα, την αποφασιστικότητα και την πίστη του στον θεσμό λειτουργούν καθοριστικά το περιβάλλον και η φιλοσοφία της Επιθεώρησης στην οποία ανήκει, αλλά και προσωπικά ο κ. Γιώργος Κασκάνης, όπως μας λέει.

| Συνέντευξη στη Σούλα Κορμά |

Κύριε Πολιτίδη, θα σας ζητήσω να ανατρέξετε στο παρελθόν και να θυμηθείτε πότε ακούσατε ή μάθατε πρώτη φορά για την ιδιωτική ασφάλιση και για το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, ειδικότερα. Ήταν θετικό ή αρνητικό το συναίσθημα που σας προκάλεσε εκείνο το πρώτο άκουσμα και γιατί;

Γ.Π.: Για την ιδιωτική ασφάλιση, πρώτη φορά, άκουσα πριν περίπου 15 χρόνια, όταν ένας γνωστός μου αποφάσισε να ασκήσει το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Ο άνθρωπος αυτός βρήκε μία ευκαιρία να αλλάξει τη ζωή του στον επαγγελματικό τομέα, πράγμα που μου προκάλεσε πολύ θετικά συναισθήματα. Πολλώ δε μάλλον, όταν τον είδα στην πορεία να πραγματοποιεί τα όνειρά του.

Όταν αποφασίσατε κι εσείς να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά στον κλάδο, ποιοι ήταν οι τρεις βασικοί λόγοι; Παραμένουν και σήμερα ή έχουν διαφοροποιηθεί πλέον, και γιατί;

Γ.Π.: Αρχικά, ο λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ με τον ασφαλιστικό κλάδο ήταν η δυνατότητα συνεχούς προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Ως άνθρωπος, δεν μου αρέσει καθόλου να μένω στάσιμος και προσπαθώ κάθε μέρα, εδώ και περίπου τρία χρόνια, να γίνομαι καλύτερος από την προηγούμενη! Έπειτα, με το συγκεκριμένο επάγγελμα, μπορώ να έχω ένα καλύτερο μέλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής! Αν κάνεις καθημερινά κάποια μικρά πράγματα σωστά, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει η ζωή σου!

Επιπλέον, ως ασφαλιστής, μπορώ να βοηθήσω πολλούς ανθρώπους, να δω τις ανάγκες τους και να καλύψω όσες περισσότερες από αυτές μπορώ, έτσι ώστε να μην έχουν ένα αβέβαιο μέλλον και να μην αφήσουν τις ζωές τους στην τύχη (κατά το… γνωστό: έεεεεελα, μωρέ, σε μένα θα τύχει;).

Αυτοί και πολλοί ακόμα είναι οι λόγοι που ενίσχυσαν τη θέλησή μου να ασχοληθώ με το επάγγελμα και που ακόμα με κάνουν να προσπαθώ. Όσο περνάει ο καιρός οι στόχοι μου μεγαλώνουν και δεν επαναπαύομαι ποτέ!

Ο κ. Γιώργος Κασκάνης, προσωπικά, αλλά και η Επιθεώρηση που διευθύνει, ως σύνολο, με τι εφόδια σας οπλίζουν και τι σας προσφέρουν στην καθημερινή επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Γ.Π.: Για τον Επιθεωρητή μου μπορώ να μιλάω για ώρες! Ο κ. Κασκάνης, προσωπικά, θεωρώ πως το μεγαλύτερο εφόδιο που μας έχει δώσει είναι η αισιοδοξία και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε κάποιες καταστάσεις! Κάνουμε ένα επάγγελμα που η ψυχολογία του ανθρώπου ευθύνεται, κατά ένα μεγάλο βαθμό, για την επιτυχία του!

Επιπλέον, σημαντικό εφόδιο που έχω πάρει από την Επιθεώρηση του κ. Κασκάνη είναι η οργάνωση, ο τρόπος δηλαδή που πρέπει να δουλεύουμε καθημερινά. Η αποφασιστικότητα, που μας έχει βοηθήσει να αποκτήσουμε, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μου. Γιατί, όταν ξέρεις ότι πας σε έναν άνθρωπο για να “δώσεις” σε αυτόν και την οικογένειά του, η πρόθεσή σου, ο τρόπος σου είναι τέτοιος, που κάνεις και τον ίδιο να αντιληφθεί τη σημαντικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης! Οπότε, όταν είσαι δίπλα του αποφασισμένος, θετικός, ειλικρινής, δοτικός και με πραγματικό ενδιαφέρον γι’ αυτόν και την οικογένειά του, σίγουρα θα εμπιστευθεί εσένα, για να καλύψει τις ασφαλιστικές του ανάγκες!

Γ. Πολιτίδης: Ως ασφαλιστές οφείλουμε να μπούμε σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά

Πώς εξηγείτε ότι δεν επιτυγχάνεται, χρόνια τώρα, αύξηση της διείσδυσης των ασφαλιστικών προϊόντων στα ελληνικά νοικοκυριά; Τι φταίει, κατά τη γνώμη σας, και τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Γ.Π.: Κατ’ αρχάς, το «πολιτικό κόστος» ήταν και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, η αλήθεια που δεν λέγεται και ο ρόλος του «κράτους πατερούλη». Ποτέ και κανείς δεν ήθελε ελεύθερους, σκεπτόμενους πολίτες.

Γιατί, με τα σημερινά στοιχεία και τις μελλοντικές προβλέψεις, ποιος πιστεύει σήμερα ότι θα πάρει σύνταξη; Επιπλέον, σε κάθε φυσική καταστροφή, το κράτος (εμείς δηλαδή) δανείζεται, για να στηρίξει τους «πελάτες».

Πιστεύω πως πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι, έτσι ώστε οι πολίτες να στραφούν σύντομα σε εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση των βασικών τους αναγκών.

Από την πλευρά μας, ως ασφαλιστές, οφείλουμε να μπούμε σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και να τους εξηγήσουμε τι ισχύει σήμερα στον ασφαλιστικό κλάδο. Να καταλάβουν ότι, με το νομικό πλαίσιο που ισχύει πλέον στις ασφαλιστικές εταιρείες, δεν υπάρχει κίνδυνος, για όσες έχουν συμβόλαια ζωής, να κλείσουν και να χάσουν τα χρήματά τους (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι λανθασμένα φοβούνται).

Ως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρέπει να είμαστε χρήσιμοι. Και λέγοντας χρήσιμοι, εννοώ να συζητάμε με τους πελάτες όχι μόνο για πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν ωραία, όπως για παράδειγμα η αποταμίευση, αλλά και για πράγματα τα οποία θα τους φέρουν σε “δύσκολη θέση” όταν τα συζητάμε. Αυτά είναι που θα τους φέρουν στην πιο δύσκολη θέση, αν δεν τα κάνουν.

Για αυτά που φοβούνται λανθασμένα οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως αναφέρατε, αλλά και για τα τυχόν αρνητικά στερεότυπα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, με τα οποία ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι, τι χρειάζεται να κάνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές;

Γ.Π.: Τα αρνητικά στερεότυπα οφείλονται στην άγνοια και την παραπληροφόρηση που έχει ο κόσμος στη χώρα μας, όπως επίσης και στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης.

Η άγνοια μετατρέπεται σε φόβο και ο φόβος με τη σειρά του σε άρνηση. Είναι υποχρέωσή μας (των ασφαλιστών) να αλλάξουμε αυτήν την άποψη δουλεύοντας επαγγελματικά. Έτσι, όταν θα δουν οι πελάτες ότι είμαστε δίπλα τους, λέγοντας αλήθεια και έχοντας πραγματικό ενδιαφέρον, θα καταρρίψουν μέσα τους τις φοβίες τους. Δεν δουλεύουμε πια παραγγελιοληπτικά. νοιαζόμαστε και δίνουμε λύσεις!

Εσείς προσωπικά από τι συναρτάτε την επαγγελματική σας πρόοδο και εξέλιξη; Πώς φαντάζεστε ιδανικά το επαγγελματικό σας μέλλον;

Γ.Π.: Η πρόοδος και η εξέλιξή μου συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινή επικοινωνία, βοήθεια και εκπαίδευση που έχω με τον διευθυντή και manager μου, κ. Δημοσθένη Δημητριάδη!

Η φιλοσοφία της Επιθεώρησης που ανήκω, η πίστη μου στον θεσμό και η θέλησή μου να πετύχω τους επαγγελματικούς και προσωπικούς μου στόχους με βοηθούν κάθε μέρα να προοδεύω. Θέλω να βοηθάω τους ανθρώπους, εξασφαλίζοντας το μέλλον τους, τις οικογένειές τους, την υγεία τους, τις περιουσίες τους.

Όσον αφορά στο επαγγελματικό μου μέλλον, προσπαθώ συνέχεια να εξελίσσομαι ως άνθρωπος, με απώτερο σκοπό να είμαι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο, δίνοντας… εξασφαλίζοντας…, αφού όπως λένε: «οι μεγάλοι παίχτες δεν είναι μεγάλοι λόγω των τεχνικών μόνο, είναι μεγάλοι λόγω του μεγάλου πάθους τους!».


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας