Άρθρα

Γ. Νεκτάριος: Το μέλλον στις παροχές των εργαζομένων και ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς

Του κ. Γιώργου Νεκτάριου,
Placement Leader – Mercer Marsh Benefits.
Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να εξελίσσεται, έτσι εξελίσσονται και οι παροχές προς τους εργαζόμενους. Είναι κρίσιμο για τους εργοδότες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές/συμβούλους να κατανοήσουν αυτό το μεταβαλλόμενο σκηνικό και να οργανωθούν εγκαίρως, έτσι ώστε να προηγηθούν των εξελίξεων.
Ενα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι η παροχή ολοκληρωμένων και ευέλικτων πακέτων παροχών, που ικανοποιούν τις ποικίλες ανάγκες των εργαζομένων. Όπως γίνεται κατανοητό, το μοντέλο “one size fits all” και η παραδοσιακή προσέγγιση, μέσω παροχής ομαδικών προγραμμάτων ασφάλισης προς το προσωπικό μιας επιχείρησης χωρίς εμπεριστατωμένη ανάλυση των αναγκών της εκάστοτε ομάδας εργαζομένων, έχουν παρέλθει. Αντίθετα, οι εργοδότες (και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοί τους) πρέπει να λάβουν υπόψη τις μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις του εργατικού δυναμικού.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της μετατόπισης στις παροχές των εργαζομένων είναι η αυξανόμενη εστίαση στην ευεξία των εργαζομένων. Οι εργοδότες αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της προώθησης της σωματικής και ψυχικής υγείας μεταξύ του εργατικού τους δυναμικού, και εφαρμόζουν καινοτόμες στρατηγικές προκειμένου να τις υποστηρίξουν. Αυτό περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που εστιάζουν γύρω από τη φυσική/σωματική κατάσταση και την ψυχική υγεία. Δίνοντας προτεραιότητα στην ευεξία των εργαζομένων, οι εργοδότες μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους (των εργαζομένων), να μειώσουν μελλοντικές αποζημιώσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (που παρέχουν κυρίως μέσω ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων), να ενισχύσουν την ικανοποίηση και, κατ’ επέκταση, τη διατηρησιμότητα των εργαζομένων.
Καινοτόμες στρατηγικές για προγράμματα ευεξίας εργαζομένων
Τα προγράμματα ευεξίας εργαζομένων γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, καθώς οι εργοδότες αναγνωρίζουν τη σημασία της προώθησης της υγείας και της ευημερίας του εργατικού τους δυναμικού.
Μια βασική στρατηγική είναι η εξατομίκευση. Οι εργαζόμενοι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες όσον αφορά την ευεξία τους· έτσι, η προσφορά μιας ποικιλίας επιλογών και η δυνατότητα να διαλέξουν τι τους ταιριάζει καλύτερα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δέσμευση και αφοσίωση προς τον εργοδότη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιλογές γύρω από την ψυχική υγεία, τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και την ποιότητα και τη διατροφική αξία των τροφών που καταναλώνουν.
Μια άλλη καινοτόμος στρατηγική είναι η παιχνιδοποίηση (“gamification”). Ενσωματώνοντας στοιχεία gamification, όπως προκλήσεις, ανταμοιβές και φιλικό ανταγωνισμό, οι εργοδότες μπορούν να κάνουν τα προγράμματα ευεξίας πιο ελκυστικά και ευχάριστα για τους εργαζομένους. Αυτό, παράλληλα, αυξάνει τη συμμετοχή και την κινητοποίησή τους, οδηγώντας γρηγορότερα στη βελτίωση της υγείας τους.
Συμπερασματικά, για τους εργοδότες, η εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών, μέσω εξατομίκευσης των επιλογών, καθώς και η ενσωμάτωση στοιχείων gamification, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή των εργαζομένων και προώθηση ενός πιο υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
Αναφορικά με τις δυνατότητες και τον ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς σε αυτό το ζήτημα, διάφοροι παράγοντες συγκλίνουν, για να καταστήσουν σαφές ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τους ασφαλιστές ζωής, να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο γύρω από την ευεξία και την προληπτική υγεία των ασφαλισμένων. Η εκθετική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων προσφέρει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης στον τομέα της υγείας. Η ικανότητα να επεξεργάζεται σημαντικές ποσότητες δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένες αξιολογήσεις ευεξίας, προβλέποντας μεμονωμένους κινδύνους για την υγεία με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους ασφαλιστές –σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές/συμβούλους– να αναπτύξουν εξατομικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα/λύσεις και προληπτικές στρατηγικές υγείας, προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες των εργαζομένων μιας επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση, το όραμα της ενσωμάτωσης της προληπτικής υγείας στην ασφάλιση ζωής απαιτεί κάτι περισσότερο από την προθυμία των ασφαλιστών. Απαιτεί ισχυρές συνεργασίες, ιδιαίτερα με εταιρείες τεχνολογίας που ειδικεύονται στην υγεία και την ευεξία.
Προσαρμογή στην αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας
Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας, και αυτή η τάση πιθανώς θα συνεχιστεί στο μέλλον. Καθώς οι εργοδότες προσαρμόζονται σε αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας, πρέπει επίσης να κατανοήσουν πώς επηρεάζονται οι παροχές προς τους εργαζόμενους.
Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη από την πλευρά των εργοδοτών είναι η ανάγκη για στοχευμένες ενέργειες γύρω από την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εργασίας. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: α) ολοκληρωμένες πλατφόρμες τηλεϊατρικής (μέσω ασφαλιστικών εταιρειών ή παρόχων Υγείας), β) ευέλικτα ωράρια εργασίας και γ) χρηματικά επιδόματα για την υποστήριξη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτεί η εξ αποστάσεως εργασία. Επιπλέον, οι εργοδότες θα πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στα υφιστάμενα προγράμματα ευημερίας, βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους να εμπλέκουν τους απομακρυσμένους υπαλλήλους σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Η ασφαλιστική αγορά με την πανδημία COVID-19 αξιοποιήσε σε σημαντικό βαθμό την τεχνολογία για τον εξορθολογισμό των διαδικασίων διαχείρισης και αποζημιώσεων ασφαλίσεων υγείας για απομακρυσμένους υπαλλήλους. Η πετυχημένη προσαρμογή θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, μέσω επενδύσεων σε φιλικές προς τον χρήστη διαδικτυακές πύλες ή εφαρμογές για κινητά/tablets, που επιτρέπουν στους υπαλλήλους/ασφαλισμένους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες γύρω από τα προγράμματά τους, να υποβάλλουν αποζημιώσεις με εύκολο και γρήγορο τρόπο και να επικοινωνούν μαζί τους μέσω chatbots. Τα παραπάνω όχι μόνο απλοποιούν τις διαδικασίες αλλά βελτιώνουν την ικανοποίηση και την εμπειρία των εργαζομένων/ασφαλισμένων που βρίσκονται σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας.
Η οικονομική ευεξία δεν αποτελεί “προνόμιο” αλλά αναγκαιότητα
Το σημερινό εργατικό δυναμικό αντιμετωπίζει αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, από την οικονομική αβεβαιότητα έως την αύξηση του κόστους ζωής, που οδηγεί σε αυξημένο οικονομικό άγχος.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι εργοδότες μπορούν να εφαρμόσουν διάφορες στρατηγικές, προκειμένου να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αποκτήσουν γνώση και πρόσβαση σε προσιτή χρηματοδότηση (access to credit) μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να αποταμιεύουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες φορολογικές διευκρινίσεις, σχετικά με το σύνολο των παροχών που λαμβάνουν.
Μερικές στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν από τις επιχειρήσεις, για να βοηθήσουν το εργατικό δυναμικό τους να δώσει προτεραιότητα και να προετοιμαστεί για τη συνταξιοδότηση, περιλαμβάνουν τη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων γύρω από την αποταμίευση και τον τρόπο λειτουργίας του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη σύνδεση των εργαζομένων με εξειδικευμένους οικονομικούς/ασφαλιστικούς συμβούλους, καθώς και τη συμμετοχή τους μέσω καταβολής εισφορών σε συνταξιοδοτικά προγράμματα (2ο και 3ο συνταξιοδοτικό πυλώνα ασφάλισης).
Ως αντάλλαγμα, οι εργοδότες καρπώνονται τα οφέλη ενός οικονομικά ασφαλούς εργατικού δυναμικού με μειωμένο άγχος, αυξημένη δέσμευση και βελτιωμένη παραγωγικότητα. Η υποστήριξη της οικονομικής ευεξίας δεν είναι απλώς ένα όφελος προς τους εργαζόμενους· είναι μια στρατηγική κίνηση που οδηγεί σε μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Αναφορικά με τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, η Geneva Association, σε πρόσφατη μελέτη της, αναδεικνύει το ζήτημα και αναγνωρίζει ότι η αδράνεια στη δημιουργία νέων ασφαλιστικών προϊόντων, σε συνδυασμό με μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων (που στο πρόσφατο παρελθόν επιδεινώθηκε από αυξανόμενα ποσοστά πληθωρισμού), έχει μειώσει σημαντικά τον ρόλο των προϊόντων ζωής και συνταξιοδότησης ως βασικού παράγοντα για την οικονομική ευημερία των εργαζομένων.
Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης απαιτεί την επανεξέταση των βασικών αρχών του επιχειρηματικού μοντέλου του κλάδου, ώστε να ταιριάζει με τις ποικίλες και δυναμικές ανάγκες του σημερινού εργατικού δυναμικού. Για παράδειγμα, οι γενιές Millennials και Gen Z είναι πιθανό να αλλάζουν εργοδότες πολύ πιο συχνά από τις προηγούμενες γενιές, έχοντας κατά μέσο όρο 12 στη ζωή τους, ενώ οι ηλικιωμένοι θα παραμένουν στη δουλειά περισσότερο. Τέτοιες αλλαγές υποδηλώνουν ότι οι ασφαλιστές ζωής θα πρέπει να εξετάσουν την αντικατάσταση των σταθερών πληρωμών ασφαλίστρων σε συμβόλαιά τους με πιο ευέλικτες προτάσεις πληρωμής, που επιτρέπουν στους ασφαλισμένους να καθοδηγούνται στην οικονομική ευημερία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Γενικά, ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής ευημερίας. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να υποτιμούν τις μελλοντικές τους ανάγκες, δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, καθώς και τη σημασία της ασφάλισης για την ενίσχυση της οικονομικής τους ευημερίας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν αυτό το κενό στο άμεσο μέλλον –με σχετικά χαμηλά ποσά επένδυσης–, τα οποία θα εστιάζουν ιδιαίτερα σε νεαρότερες ηλικίες. Επίσης, οι ασφαλιστές μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων σπουδών, συνεργαζόμενοι με σχολεία, σχολές Πανεπιστημίων και επαγγελματικά επιμελητήρια, καθοδηγώντας κατάλληλα μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους. Ψηφιακές πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω προώθηση αυτής της εκπαιδευτικής αποστολής.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας, όπου η εύρεση ικανών και εξειδικευμένων εργαζομένων αποτελεί πρόκληση για όλες τις επιχειρήσεις, η αμοιβή μόνο δεν αρκεί, για να προσελκύσει και να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Οι εργαζόμενοι περιμένουν σύγχρονα πακέτα αμοιβών και παροχών, που υπερβαίνουν τα βασικά. Πιο συγκεκριμένα, προγράμματα ευεξίας, ευέλικτες μορφές εργασίας και υποστήριξη ψυχικής υγείας αρχίζουν να περιλαμβάνονται στα πακέτα των εργοδοτών και να αποτελούν εργαλεία για την ενίσχυση της αφοσίωσης, της δέσμευσης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Από την πλευρά της, η ασφαλιστική αγορά διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην καλλιέργεια ενός υγιέστερου εργατικού δυναμικού, βοηθώντας παράλληλα τους ασφαλισμένους να καθοδηγηθούν στο σημερινό, ταχέως μεταβαλλόμενο, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Εάν, όμως, ο κλάδος επιθυμεί να βοηθήσει τους ασφαλισμένους να επιτύχουν τους στόχους τους πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να κατανοήσει ευρύτερα τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των σημερινών και μελλοντικών εργαζομένων, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες που ικανοποιούν τις ταχέως εξελισσόμενες προσδοκίες τους.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News