Συνεντεύξεις

Γ.Χατζηθεοδοσίου: Με τόλμη και αλλαγή νοοτροπίας η πολιτεία θα κατανοήσει την ανάγκη της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ένιωσε την ανάγκη με αφορμή τα τελευταία δραματικά γεγονότα να εκφράσει δημόσια την άποψή του για το δέον -επιτέλους- γενέσθαι, εκ μέρους της Πολιτείας. Η ιδιότητα του κ. Προέδρου σαν ασφαλιστή, του επιτρέπει πέραν της πολιτικής επιλογής να συνοδεύει  την πρότασή του και με τεχνοκρατικές γνώσεις.
Υπό την έννοια αυτή, ευχαρίστως φιλοξενούμε και υποστηρίζουμε, δημοσιοποιώντας τις απόψεις του κ. Χατζηθεοδοσίου, την σύμπραξη, την συμπαράταξη του κλάδου μας στην όποια προσπάθεια, της όποιας Πολιτείας, όσο και αν αυτή έχει καθυστερήσει δραματικά και ανεξήγητα.
Θα είμεθα ιδιαίτερα ευτυχείς εάν μαζί με τις απόψεις του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας είχαμε και τις απόψεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρουχωτά

Η τραγωδία με τις πυρκαγιές έστειλε ένα μήνυμα σχετικό με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης;

Ι.Χ.: Ναι και ήταν σαφές. Κατέδειξε την σημασία που έχει η ασφάλιση την δύσκολη στιγμή. Οι αποζημιώσεις, η άμεση καταβολή τους, η στήριξη μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός. Όλα έγιναν φανερά σε αυτή την μαζική καταστροφή.  Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση ήταν κοντά στους ανθρώπους, η ιδιωτική ασφάλιση ως τομέας της οικονομίας έδειξε την συνέπειά του και πολλαπλώς απέδειξε τον ρόλο της. Ταυτόχρονα όμως αποκαλύφθηκε και το πόσο σημαντικό είναι, όχι απλώς να είσαι ασφαλισμένος, αλλά να είσαι σωστά ασφαλισμένος. Από περίπου 20% των περιπτώσεων που είχαν ιδιωτική ασφάλιση, μόνο το 40% αυτών είχε στο ασφαλιστήριό του πρόβλεψη για πυρκαγιά.

Αυτή η διαπίστωση σηματοδοτεί για εσάς κάτι;

Ι.Χ.: Φανερώνει ένα μεγάλο έλλειμμα και μας δείχνει ότι οφείλουμε όλοι να εργαστούμε με στόχο τη σωστή ενημέρωση της κοινωνίας για την ιδιωτική ασφάλιση και για το πώς μπορεί ο κάθε πολίτης η κάθε οικογένεια, η κάθε επιχείρηση μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης να διασφαλίσουν το επίπεδο της ζωής τους.

Και όσοι δεν είχαν επιλέξει την ιδιωτική ασφάλιση, δεν είχαν ένα ασφαλιστήριο και υπέστησαν ζημιές δεν έχουν το κράτος κοντά τους; Ανακοινώθηκε σειρά μέτρων, ενισχύσεων, δράσεων στήριξης για τους πυρόπληκτους. Άρα υπάρχει και η κρατική παρουσία.

Ι.Χ.: Βεβαίως και κανείς δεν την αμφισβητεί. Το κράτος οφείλει να στηρίζει τους πολίτες του και πράγματι το πράττει στον βαθμό των δυνατοτήτων του. Είναι όμως προφανές ότι κοινωνικό κράτος σε φυσικές καταστροφές, σε υγεία, σε ασφαλιστικό δε μπορεί να αντέξει, δεδομένων των σημερινών συνθηκών. Τα όρια είναι πεπερασμένα και εξαντλούνται ήδη εδώ και χρόνια σηματοδοτώντας μια διαρκή δυσκολία στην παροχή σωστής στήριξης των πολιτών. Πιστεύω όμως ότι η η κόπωση του κοινωνικού κράτους μπορεί να αναταχθεί μέσα από μια σωστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Τι προτείνετε;

Ι.Χ.: Έχω πολλές φορές υποστηρίξει την επιλογή των ΣΔΙΤ. Πρόκειται για ένα μοντέλο εφαρμοσμένο σε όλο τον κόσμο με μετρήσιμα και αποδεδειγμένα οφέλη. Μέσω της σύμπραξης κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσαμε να δώσουμε λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι έτσι όπως προχωράμε στην Υγεία, την Σύνταξη και την μέριμνα για τυχόν Φυσικές Καταστροφές πορευόμαστε στο αδιέξοδο. Το χειρότερο είναι πώς η κατάσταση είναι εις γνώση όλων και κυρίως των κυβερνώντων των τελευταίων ετών. Όλοι είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη. Υπάρχουν μελέτες, στοιχεία που δείχνουν τι έπεται. Δίνονται καθημερινά χρήματα ως εισφορές, φόροι κλπ., τα οποία είναι ελάχιστα ανταποδοτικά στην καθημερινότητα και δεν κλείνουν τα χρέη και τα ελλείμματα. Είναι μια τακτική για όσους εθελοτυφλούν. Χρειάζεται τόλμη και να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει μια συνεργασία.;

Ι.Χ.: Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να τολμήσει κάποιος να ξεκινήσει. Ως κοινωνία, ως εκπρόσωποι φορέων, ως πολιτεία έχουμε όλοι ευθύνη. Μια αρχή πρέπει να γίνει αποβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Υπάρχει η γνώση. Ας ξεπεραστούν οι όποιες φοβίες και προκαταλήψεις από το παρελθόν και να προχωρήσουμε σε μια σωτήρια λύση.

Εσείς έχετε προβεί ως ΕΕΑ σε κινήσεις σχετικές που θα συμβάλλουν στην πιθανή συνεργασία της ιδιωτικής ασφάλισης με την πολιτεία;

Ι.Χ.: Σε κάθε συνέδριο όπου συμμετέχουμε και υπάρχουν εκπρόσωποι της πολιτείας καταθέτουμε τις προτάσεις μας για συνεργασία και τις ακούν. Επίσης και κατ’ ιδίαν σε συναντήσεις με υπουργούς έχουμε συζητήσει το θέμα. Για παράδειγμα σας αναφέρω την πρόταση που είχαμε κάνει στον κ. Τσιρώνη για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των φυσικών καταστροφών. Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ως προς τους σεισμούς. Θα μπορούσε να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των οικιών και των επιχειρήσεων και να υποστηριζόταν ακόμα και μέσω μιας συνεργασίας ιδιωτών και κράτους. Σημασία, και πρέπει να το τονίσω, έχει η βούληση. Να υπάρξει βούληση από την κυβέρνηση και όλα θα μπορέσουν να γίνουν καλύτερα και για τους Έλληνες και για την Ελλάδα.

Το θεωρείτε πιθανό να υπάρξει αλλαγή σε αυτή την κατεύθυνση;

Ι.Χ.: Φυσικά. Όλα τα πράγματα και οι απόψεις αλλάζουν. Και εννοώ προς το καλύτερο. Η χώρα έχει τεράστια περιθώρια προόδου και εμείς θέλουμε ως ΕΕΑ να είμαστε πρωταγωνιστές. Μας ενδιαφέρει να αποδώσουμε και στα μέλη μας και ευρύτερα στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία οφέλη. Προσωπικά ονειρεύομαι ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη ημέρα και εκτιμώ πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε την εξέλιξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Μια καλύτερη κοινωνία, εκσυγχρονισμένη, δυναμική με ισχυρή παρουσία σε όλους τους τομείς.

Και ιδιωτική ασφάλιση τι ρόλο μπορεί να έχει σε όλα αυτά;

Ι.Χ.: Τον ρόλο του υποστηρικτή σε κάθε δράση. Είναι ένας τομέας με μεγάλη σημασία στη διασφάλιση του κάθε κεκτημένου. Στηρίζει την καθημερινότητα, διασφαλίζει το μέλλον. Υπάρχουν οι σωστοί επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης οι οποίοι επιμορφώνονται, εκπαιδεύονται, είναι ενήμεροι και στέκονται αρωγοί στην εξέλιξη της κοινωνίας. Αυτοί συμβάλλουν με τον δικό τους αγώνα στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής. Στην εξέλιξη της χώρα της οικονομίας και της κοινωνίας ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης με όλους τους συντελεστές του μπορεί να είναι πυλώνας της επιδιωκόμενης προόδου.

Υπάρχουν προγράμματα ασφάλισης επαρκή και εταιρείες με συνέπεια;

Ι.Χ.: Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ο κλάδος έχει αποδείξει ότι είναι από τους πλέον εξελιγμένους στην οικονομική πυραμίδα. Και θεωρώ ότι ο σκοπός μας δεν είναι να προχωράμε σε προβληματισμούς περί επάρκειας του κλάδου, αλλά στην επιλογή του ως «συμμέτοχο», συνεργό, συμπαραστάτη σε αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και την στήριξη των πολιτών σε τομείς που πλέον είναι αδύναμος να δώσει λύσεις ο κρατικό τομέας.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας