Άρθρα

Φυσικές καταστροφές α΄ εξαμήνου: Οι ασφαλισμένες ζημιές ξεπέρασαν τον μέσο όρο της δεκαετίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Munich Re για τις φυσικές καταστροφές του α΄εξαμήνου του 2024, το 68% των συνολικών απωλειών και το 76% των ασφαλισμένων ζημιών αποδίδονται σε ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Ειδικότερα, καταστροφικές πλημμύρες, ακραίες καταιγίδες και δύο σεισμοί προκάλεσαν συνολικές απώλειες περίπου $120 δισ. Οι ασφαλισμένες ζημιές, παγκοσμίως, διαμορφώθηκαν στα $62 δισ., σημαντικά υψηλότερες από τον 10ετή μέσο όρο ($37 δισ.). Ο αριθμός των θανάτων, λόγω φυσικών καταστροφών, ήταν μειωμένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Οι αναλύσεις των μακροπρόθεσμων τάσεων, που βασίζονται σε μετεωρολογικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, καθώς και σε δεδομένα underwriting, δείχνουν ότι οι κίνδυνοι που προέρχονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν, όπως επισημαίνει η Munich Re στο σχετικό δελτίο Τύπου που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της. Οι πιο συχνές και έντονες φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες “μεταφράζονται” σε υψηλότερες πληρωμές αποζημιώσεων για τους ασφαλιστές.

Ο κ. Thomas Blunck, Μέλος του Δ.Σ. της Munich Re, αναφέρει σχετικά τα εξής: «Οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, κατέχουν, για άλλη μια φορά, εξέχουσα θέση στα στατιστικά των ζημιών για το α΄ εξάμηνο. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε περιοχές που είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως το Ντουμπάι. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο σε αυτή την τάση. Η κλιματική αλλαγή συνεπάγεται εξελισσόμενους κινδύνους, στους οποίους όλοι –η κοινωνία, η οικονομία και ο ασφαλιστικός τομέας– θα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να μετριαστούν οι αυξανόμενες απώλειες από φαινόμενα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες».

Οι φυσικές καταστροφές σε αριθμούς

Οι παγκόσμιες απώλειες, το α΄ εξάμηνο του 2024, διαμορφώθηκαν στα $120 δισ., έναντι $140 δισ. το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2023 επηρεάστηκε από εξαιρετικά υψηλές απώλειες, λόγω του ισχυρού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία. Σε μια πιο μακροπρόθεσμη σύγκριση, οι συνολικές απώλειες το α΄ εξάμηνο του 2024 ξεπέρασαν σαφώς τις μέσες τιμές, τόσο για τα τελευταία 10 χρόνια όσο και για τα προηγούμενα 30.

Οι ασφαλισμένες ζημιές αυξήθηκαν ελαφρώς σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα $60 δισ. –και σημαντικά πάνω από τις μέσες αξίες των τελευταίων 10/30 ετών (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό: $37 δισ./$24 δισ.). Είναι αξιοσημείωτο ότι το μερίδιο των αξιώσεων που αφορούν δευτερογενείς κινδύνους (δηλαδή, ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές) ήταν και πάλι υψηλό: το 68% των συνολικών απωλειών και το 76% των ασφαλισμένων απωλειών προκλήθηκαν από αυτές τις φυσικές καταστροφές.

Οι ακριβότερες φυσικές καταστροφές το α΄ εξάμηνο του 2024

Η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή το α΄ εξάμηνο του έτους ήταν ένας σεισμός στην Ιαπωνία, την Πρωτοχρονιά. Με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ ταρακούνησε τη δυτική ακτή της Ιαπωνίας, κοντά στη Noto Peninsula. Πολλά κτήρια κατέρρευσαν και χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα ή καθαρό νερό για εβδομάδες. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι εκτιμώμενες συνολικές ζημιές ανήλθαν σε περίπου $10 δισ., συμπεριλαμβανομένων των ασφαλισμένων ζημιών, περίπου $2 δισ.

Η χώρα θεωρείται ότι είναι καλά προετοιμασμένη για φυσικές καταστροφές: προληπτικά μέτρα, όπως αντισεισμικές κατασκευές, προηγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, μπορούν να σώσουν πολλές ζωές.

Φυσικές καταστροφές α΄ εξαμήνου: Οι ασφαλισμένες ζημιές ξεπέρασαν τον μέσο όρο της δεκαετίας

Εποχή ισχυρών καταιγίδων στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ισχυρές καταιγίδες ήταν η κύρια αιτία απωλειών, για τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ ανέφερε 1.250 ανεμοστρόβιλους –πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 820.

Με βάση το α΄ εξάμηνο, το 2024 είναι επί του παρόντος το τέταρτο πιο δαπανηρό έτος όσον αφορά τις σοβαρές απώλειες από καταιγίδες στις ΗΠΑ: $45 δισ., εκ των οποίων περισσότερα από $34 δισ. ήταν ασφαλισμένα. Έναν χρόνο νωρίτερα, οι συνολικές ζημίες για το α΄ εξάμηνο ήταν περίπου $52 δισ., συμπεριλαμβανομένων των ασφαλισμένων ζημιών, ύψους $40 δισ.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 1,5°C υψηλότερη από το προβιομηχανικό επίπεδο. Αν και η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει ότι ένας χρόνος με υπερθέρμανση του πλανήτη άνω του 1,5°C δεν αποτελεί αποτυχία επίτευξης των δηλωθέντων κλιματικών στόχων του Παρισιού, αυτή η ανοδική τάση δεν δείχνει σημάδια ανάσχεσης. Όχι μόνον οι μέσες θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές σχεδόν παντού στον κόσμο το α΄ εξάμηνο, αλλά υψηλά ρεκόρ αναφέρθηκαν επίσης σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στα μέσα Ιουνίου, σε πολλές περιοχές της Σαουδικής Αραβίας καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 50°C, ενώ το Νέο Δελχί της Ινδίας σημείωσε υψηλό ρεκόρ 49,9°C τον Μάιο. Η NOAA προβλέπει, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ότι το 2024 θα είναι ένα από τα πέντε θερμότερα χρόνια από το 1850 και, με πιθανότητα 60%, το θερμότερο έτος στην ιστορία.

Οι καύσωνες και οι ξηρασίες όχι μόνο προκαλούν περισσότερους θανάτους από θερμοπληξία, αλλά καθιστούν επίσης πιο πιθανές τις δασικές πυρκαγιές. Στο Τέξας, η χειρότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας κατέστρεψε περισσότερα από 400.000 εκτάρια, μια έκταση περίπου όσο το μέγεθος του ισπανικού νησιού Μαγιόρκα. Τον Μάιο, ασυνήθιστα νωρίς, τεράστιες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στον δυτικό Καναδά, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν ακραίες απώλειες, γιατί κανένα από τα δύο αυτά γεγονότα δεν επηρέασε πυκνοκατοικημένες πόλεις ή βιομηχανικές περιοχές.

Ο σχηματισμός τυφώνων ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες

Στον Βόρειο Ατλαντικό, οι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι η περίοδος των τυφώνων θα είναι έντονη. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του νερού, οι οποίες με τη σειρά τους προσφέρουν άφθονη ενέργεια για τον σχηματισμό τυφώνων. Επιπλέον, ο φυσικός κύκλος ENSO (El Niño/Νότια Ταλάντωση) επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης αυτών των καταιγίδων. Παρόλα αυτά, με 20 κατονομασμένες καταιγίδες, το 2023 ήταν η τέταρτη πιο ενεργή περίοδος τυφώνων μέχρι σήμερα. Φέτος, δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από τις αποσβεστικές επιδράσεις του El Niño. Επιπλέον, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες νερού στον Βόρειο Ατλαντικό ευνοούν τον σχηματισμό τυφώνων.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ –από 0,5°C έως 1,0°C πάνω από τον μέσο όρο των 30 ετών. Μαζί, αυτοί οι δύο παράγοντες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερους τυφώνες στον Βόρειο Ατλαντικό.

«Τα μεταβαλλόμενα στατιστικά δεδομένα όσον αφορά τον καιρό δείχνουν ότι πολλές από τις θερμοκρασίες ρεκόρ που παρατηρήθηκαν πρόσφατα δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν χωρίς την κλιματική αλλαγή. Όταν η ατμόσφαιρα είναι κατά έναν βαθμό θερμότερη, μπορεί να απορροφήσει 7% περισσότερη υγρασία –πράγμα που σημαίνει περισσότερη ενέργεια για ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις. Χάρη στην κορυφαία τεχνογνωσία της στον τομέα των κινδύνων, η Munich Re είναι σε θέση να καλύπτει κινδύνους που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα. Θέσαμε τις βάσεις για αυτή την τεχνογνωσία πριν από 50 χρόνια, όταν προσλάβαμε τον πρώτο μας μετεωρολόγο», επισημαίνει ο κ. Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα της Munich Re.

Φυσικές καταστροφές α΄ εξαμήνου: Οι ασφαλισμένες ζημιές ξεπέρασαν τον μέσο όρο της δεκαετίας

Περιφερειακή επισκόπηση

• Βόρεια και Νότια Αμερική

Ως συνήθως, οι ανεμοστρόβιλοι και το χαλάζι, που προκλήθηκαν από ισχυρές καταιγίδες το α΄ εξάμηνο του έτους, ήταν η αιτία για το υψηλό μερίδιο της Βόρειας Αμερικής στις παγκόσμιες απώλειες: οι συνολικές απώλειες για την περιοχή ανήλθαν σε $60 δισ., εκ των οποίων τα $44 δισ. ήταν ασφαλισμένα. Εκτός από τις έντονες καταιγίδες, ο δριμύς χειμωνιάτικος καιρός στις αρχές του έτους προκάλεσε απώλειες δισεκατομμυρίων. Σχεδόν κάθε Πολιτεία εξέδωσε προειδοποιήσεις για χειμερινή καταιγίδα.

Στη Νότια Αμερική, η Βραζιλία επλήγη από σοβαρές πλημμύρες τον Μάιο και τον Απρίλιο. Στη νότια πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας, 11 ημέρες έντονων βροχοπτώσεων –με αποτέλεσμα έως και 420 mm βροχής– προκάλεσαν σοβαρές κατολισθήσεις και πλημμύρες. Κτήρια κατέρρευσαν, γέφυρες και δρόμοι καταστράφηκαν, ενώ υπήρξαν 181 θάνατοι. Περισσότερο από το 90% της περιοχής –μια έκταση όσο το Ηνωμένο Βασίλειο– βρέθηκε κάτω από το νερό. Ήταν μία από τις χειρότερες καταστροφές από πλημμύρες που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία 80 χρόνια. Με εκτιμώμενες συνολικές απώλειες περίπου $7 δισ., αυτές οι πλημμύρες ήταν η τρίτη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή παγκοσμίως το α΄ εξάμηνο του έτους. Το ασφαλισμένο μέρος ήταν περίπου $2 δισ.

• Ευρώπη

Τον Μάιο, η Γερμανία βίωσε σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες. Σε ορισμένες περιοχές, καταγράφηκαν έως και 135 mm βροχής σε λίγες μόλις ημέρες. Δεδομένου ότι τα επίπεδα βροχόπτωσης ήταν ήδη πολύ πάνω από τον μέσο όρο τους προηγούμενους μήνες, το κορεσμένο έδαφος δεν ήταν σε θέση να απορροφήσει μεγάλο μέρος του νερού της βροχής. Πολλά ποτάμια υπερχείλισαν, τα ρέματα έγιναν χείμαρροι και μερικοί ποταμοί έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης (4), σε διάφορα σημεία. Το πιο δαπανηρό συμβάν ήταν μια πλημμύρα στη νότια Γερμανία, με συνολικές απώλειες $5 δισ., συμπεριλαμβανομένων $2,2 δισ. ασφαλισμένων ζημιών.

Τα παραπάνω μπορούν να αποδοθούν στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως κυκλώνας Vb-track ή «Genoa low». Σε αυτόν τον τύπο κυκλώνα, θερμός και υγρός αέρας από τη βορειοδυτική Μεσόγειο οδηγείται προς τα βόρεια πέρα ​​από τις Άλπεις, προκαλώντας έντονες βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά των Άλπεων και πιο βόρεια στην Κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιες καιρικές συνθήκες θα προκαλούν συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες βροχοπτώσεων, καθώς συνεχίζεται η κλιματική αλλαγή.

• Ασία-Ειρηνικός και Αφρική

Μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου στην Ιαπωνία, που προκάλεσε απώλειες δισεκατομμυρίων, η γη σείστηκε επίσης κοντά στο Hualien της Ταϊβάν, τον Απρίλιο. Ο σεισμός 7,3 Ρίχτερ ήταν η χειρότερη καταστροφή στην περιοχή από το 1999. Οι συνολικές ζημίες ήταν $4,6 δισ., εκ των οποίων μόνο $0,8 δισ. ήταν ασφαλισμένα.

Tον Απρίλιο, επίσης, ασυνήθιστα εκτεταμένες πλημμύρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και τις κοντινές χώρες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης. Το Ντουμπάι ανέφερε τις πιο έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 χρόνων. Μια σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εκτός από το El Niño, η κλιματική αλλαγή ήταν που συνέβαλε σε αυτές τις καταρρακτώδεις βροχές, καθώς οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, περισσότερες από 1.500 πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν. Οι συνολικές απώλειες για την περιοχή υπολογίστηκαν σε $8,3 δισ., εκ των οποίων οι ασφαλισμένες ήταν ύψους $2,8 δισ.

Στην κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, μεταξύ άλλων, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες. Σπίτια, δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές απώλειες, τουλάχιστον $5 δισ., με μόνο ένα μικρό ποσοστό τους να είναι ασφαλισμένο.

Καθώς η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται, η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι η συχνότητα και η ένταση των καταρρακτωδών βροχών θα αυξηθεί σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της βορειοδυτικής Ευρώπης και της βορειοανατολικής Αμερικής.

Στην Ανατολική Αφρική, ειδικά στην Κένυα, την Τανζανία, το Μπουρούντι και τη Σομαλία, τους μήνες των εποχιακών μουσώνων προκλήθηκαν πλημμύρες. Επιπλέον, οι τροπικοί κυκλώνες Hidaya και Ialy έπληξαν την περιοχή τον Μάιο, επιδεινώνοντας την καταστροφή. Καταγράφηκαν 283 θάνατοι, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2024, οι φυσικές καταστροφές στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και Αφρικής ήταν υπεύθυνες για συνολικές απώλειες $40 δισ. Λόγω του διαχρονικά σημαντικού κενού ασφάλισης, μόνο $9 δισ. από αυτές τις ζημιές ήταν ασφαλισμένα. Τόσο οι συνολικές ζημιές όσο και οι ασφαλισμένες ήταν πάνω από τις μέσες αξίες τα τελευταία δέκα χρόνια: $29 δισ. και $4,1 δισ., αντίστοιχα.

Πηγή: Munich Re


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας