Ευρωσκεπτικισμός και στις Ασφάλειες
Με αφορμή τα πολύ χρήσιμα, έγκυρα και κατατοπιστικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Insurance Europe και αφορούν την κρισιμότερη οικονομική περίοδο από συστάσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
1. Τα στοιχεία της Insurance Europe, που περιγράφουν την ασφαλιστική αγορά της Ευρώπης, προέρχονται από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
2. Η Insurance Europe καταλήγει, ύστερα από μελέτη των δημοσιευομένων στοιχείων της κρίσιμης περιόδου 2003-2012, ότι «η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί προπύργιο ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ».
3. Συνολικά, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις 32 χώρες που παρέχουν στοιχεία στην Insurance Europe. Από 5.008 εταιρείες το 2003, έφτασαν να δραστηριοποιούνται 5.421 εταιρείες το 2012. Επομένως, το κατά κόρον ρηθέν εν Ελλάδι, περί περιορισμού έτι περαιτέρω του αριθμού των ασφαλιστικών εταιρειών, ως τάση ή κανόνας ή ανάγκη, όχι μόνον δεν προκύπτει, αλλά ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.
Σαφώς, ο χάρτης των εταιρειών αλλάζει και συγχωνεύονται ή εξαγοράζονται ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμη και “απωθούνται” συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (βλ. Ολλανδία, όπου επήλθε μείωση των εταιρειών: από 333 το 2003, σε 210 το 2012), όμως αυτές οι ανακατατάξεις δεν επιφέρουν συγκέντρωση.
4. Αξίζει να παρατηρηθεί ότι δύο χώρες συνιστούν ΕΞΑΙΡΕΣΗ του κανόνα, που διέπει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς: η Ολλανδία και η Γερμανία. Με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης των δραστηριοποιούμενων εταιρειών (-7,5% και -1,4%, αντίστοιχα), ΑΛΛΑ και με παρουσίες εταιρειών που καταγράφουν τη μεγαλύτερη ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ δραστηριοτήτων σε προϊόντα και ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ κατανομή, οι δύο αυτές χώρες και στην ασφαλιστική δραστηριότητα κινούνται ΑΝΤΙΘΕΤΑ προς την κατεύθυνση των υπόλοιπων χωρών.
5. Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμφισβήτητα, ασφαλιστικού λίκνου. Ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια: το 2003 το Ηνωμένο Βασίλειο απέγραφε 772 εταιρείες και το 2012 καταγράφει 1.247! Τούτου δοθέντος και συνεκτιμουμένων των περιφερειακών χωρών που δεν “ενθουσιάζονται” με τη χαρασσόμενη ευρωπαϊκή ασφαλιστική πολιτική, όπως εκπορεύεται από Γερμανία και Ολλανδία, μας ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥΣ για την τύχη του Solvency II, τουλάχιστον ως προς τη χρονολογία του 2016.
Να συνεκτιμηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατείχε, την πενταετία 2008-2012, το 22,6% των συνολικών ασφαλίστρων μεταξύ των 32 χωρών της Insurance Europe. Έπονται η Γερμανία και η Γαλλία με 16,5%, η Ιταλία με 9,5%, η Ολλανδία με 6,8%, κ.ο.κ.
6. Ως προς τα Ακαθάριστα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα των είκοσι μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών Ομίλων, αξιοσημείωτα είναι τα εξής:
- Εννέα εξ αυτών δραστηριοποιούνται προσκτώντας πλέον του 70% των ασφαλίστρων τους στην Ευρώπη!
- Οι όμιλοι ΑΧΑ, Allianz, Generali, Zurich, Prudential, Aviva, Talanx, CNP, Credit Agricole, Mapfre, Achmea, ING, Aegon, BNP–Paribas, ERGO, Covea, Groupama, Swiss Life, Ageas, Societe Generale κατέχουν συνολικό μερίδιο αγοράς 33%: €354.927 εκατ. σε σύνολο €1.079.229 εκατ. της Insurance Europe.
Θα κρατήσουν αυτοί οι είκοσι ΟΜΙΛΟΙ τα επόμενα χρόνια την κυριαρχία τους;
Θα την επεκτείνουν; Θα τη μειώσουν;
Τα ερωτήματα μόνον κατά Όμιλο μπορούν να στοιχειοθετήσουν ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ.
7. Ως προς τα ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
Τα στοιχεία της Insurance Europe είναι πεντακάθαρα. Η κατά χώρα ιδιομορφία επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό την επιλογή και κατάταξη των καναλιών διανομής, απ’ όπου εισρέουν τα ασφάλιστρα.
Τούτου δοθέντος, η γενική τάση που καταγράφεται ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ότι γενικά την πρώτη θέση ΕΠΙΛΟΓΗΣ κατέχουν τα Agents και οι Brokers, ακολουθεί το Bancassurance και έπεται το Direct.
(Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία της Insurance Europe θα τα βρείτε στην έντυπη έκδοση της «Α.Α.», τεύχος Σεπτεμβρίου).