Εταιρείες
Euler Hermes: Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση
Η Euler Hermes διοργάνωσε στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα το συνέδριο International Trade Observatory 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου, κορυφαίοι οικονομολόγοι και αναλυτές της εταιρείας αναφέρθηκαν στις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην οικονομία της Ευρώπης και παράλληλα επεσήμαναν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν μοχλό στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακάμψει.
Οικονομική αδράνεια για την Ευρώπη (και τον υπόλοιπο κόσμο)
«Με την παγκόσμια οικονομία να δείχνει σημάδια οικονομικής αδράνειας και με το πολιτικό ρίσκο να εμφανίζεται αυξημένο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, θα μπορούσε κανείς να περιμένει εξασθένηση του ευρώ, ενίσχυση της προσπάθειας για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα δημόσια οικονομικά και, πιθανότατα, μια εκτεταμένη πρωτοβουλία για την αναθέρμανση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως συνέβη με το σχέδιο Μάρσαλ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο κ. Ludovic Subran (φωτο), επικεφαλής οικονομολόγος στην Euler Hermes.
Το 2014, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά (+2.5%), παρόλο που ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω του 3% για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Στην Ευρώπη, οι χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν τη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, ενώ η εσωτερική ζήτηση παραμένει αδύναμη και διατηρούνται οι πιέσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους που θα επιτρέψουν στις οικονομίες της να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να υιοθετηθεί κάποια μορφή ποσοτικής ή πιστωτικής χαλάρωσης, στο άμεσο μέλλον.
Ελλάδα 2.0: Ώρα για ανάκαμψη
Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί σταθερό το 2014, σε επίπεδα 18% κάτω από το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2008. Μια ελαφρά ανοδική πορεία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2015 (+1.5%), όπως φαίνεται από την ανανέωση της εμπιστοσύνης που δείχνει η επενδυτική και η επιχειρηματική κοινότητα προς την ελληνική οικονομία. Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, οι πιστώσεις προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά. Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΚΤ αναμένεται να προσφέρουν μια σχετική ανακούφιση από το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ ευρύτερες πρωτοβουλίες εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του επόμενου έτους.
Ο ιδιωτικός τομέας εμφανίζει κάποια σημάδια –αργής– ανάκαμψης, όμως η κερδοφορία των επιχειρήσεων αναμένεται να παραμείνει ασθενική. Η ταχύτητα είσπραξης των απαιτήσεων (δείκτης DSO) βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα 2 ή 3 φορές υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το επίπεδο των επισφαλειών θα εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον αντίστοιχο δείκτη της ελληνικής αγοράς το 2007, με μια ελαφρά κάμψη (-4%) να αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2015. Το εμπορικό ισοζύγιο έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά από το 2009, παρόλο που η πρόοδος αυτή προήλθε από τη μείωση των εισαγωγών και όχι από την αύξηση των εξαγωγών.
«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ανέφερε ο κ. Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Euler Hermes Hellas. «Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εντοπίσει τώρα τους κλάδους που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για την ανάκαμψη της οικονομίας της».
Ευκαιρίες Εξαγωγών
Από το 2012, οι περισσότερες εξαγωγές της Ελλάδας κατευθύνονται σε αγορές εκτός Ε.Ε., ενώ διαρκώς εμφανίζονται προοπτικές για διείσδυση σε νέες παγκόσμιες αγορές. Για το 2015, η Euler Hermes προβλέπει ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας θα εμφανίσουν αυξημένη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, η οποία εκτιμάται στα € 1.3 δισ.
«Αγροτικά προϊόντα, χημικά και ενέργεια είναι μεταξύ των κλάδων με τις περισσότερες προοπτικές να αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο κ. Ludovic Subran. «Σε πολλούς εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας αναμένεται να συνεχίσουν να απορροφούν μεγάλο μέρος της αύξησης των εξαγωγών, ενώ η βελτίωση του κόστους των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με μια σειρά ευνοϊκών πολιτικών για τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Ο κλάδος των υπηρεσιών, και ειδικότερα ο τουρισμός και οι θαλάσσιες μεταφορές, αντιπροσωπεύει το 60% της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας και θα μπορούσε να θεωρηθεί “ατού”, όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής αυτής προσπάθειας».
{gallery}EKDILOSEIS/EulerHermes{/gallery}