«Έτσι … κι Αλλιώς» στον Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ»
Την Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται η έκθεση του εικαστικού Γιάννη Κουτσούρη με τίτλο «Έτσι… κι Αλλιώς» στον Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ο Γιάννης Κουτσούρης επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια στον ίδιο χώρο παρουσιάζοντας δύο ενότητες έργων.
Στην πρώτη θα συναντήσουμε στοιχεία και αξίες που σφράγισαν την παιδική του ηλικία στην επαρχία και τη μετάβασή του στη μεγαλούπολη.
Η Αθήνα από τη σουρεαλιστική ματιά του καλλιτέχνη, τα πελώρια λουλούδια που αναδύονται από τα μισοθαμένα αντικείμενα του παρελθόντος, τα ιπτάμενα ψάρια και τα καραβάκια είναι κάποια από τα θέματα που δεσπόζουν στους ζωγραφικούς πίνακες.
Οι έντονοι χρωματισμοί, οι υπερβολικές διστάσεις και τα εξωπραγματικά φόντα συμπυκνώνουν τους προβληματισμούς του για το σύγχρονο τρόπο ζωής, ενώ η άρτια χρήση των ακρυλικών χρωμάτων αναδεικνύει τα πηγαία εκφραστικά του μέσα.
Στη δεύτερη ενότητα αχνοφαίνεται η επιρροή των κινουμένων σχεδίων στη εικαστική δημιουργία του Γ. Κουτσούρη, με τα οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά για πάνω από τριάντα χρόνια.
Χαρακτήρες γεμάτοι σαρκασμό και χιούμορ που γεννήθηκαν παράλληλα με την παραγωγή ταινιών και εξελίχθηκαν αργότερα σε αλλόκοτα πλάσματα, μοιάζουν να είναι μεταλλάξεις εντόμων, πουλιών ή ψαριών σε μία μαγική σύγχρονη εποχή, της οποίας η εκθαμβωτική ομορφιά μοιάζει πολλές φορές ψεύτικη και απατηλή.
Σε μία πανδαισία γλυπτών και πινάκων ο καλλιτέχνης συνθέτει ένα τοπίο προβληματισμού για το σύγχρονο άνθρωπο, χωρίς όμως ποτέ να χάνει την ελπίδα του για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Γιάννης Κουτσούρης γεννήθηκε στην Αλίαρτο Βοιωτίας το 1944. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Α.Τ.Ι με δασκάλους τον Α. Τάσσο, Α. Αστεριάδη, Η. Δεκουλάκο, Γ. Γεωργιάδη και Σ. Λυδάκη και παράλληλα για τρία χρόνια ήταν κοντά στον Σπύρο Βασιλείου σαν μαθητής και βοηθός του.
Έχει οργανώσει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε τρεις Πανελλήνιες και σε πάνω από 30 ομαδικές, ενώ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.
Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου 2019.