Editorial

Εθνική Ασφαλιστική 130 χρόνια μετά (Editorial Ιούλιος-Αύγουστος 2021)

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην Ανώνυμο Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών «Η Εθνική» (γνωστή ως Εθνική Ασφαλιστική), τη σημαντικότερη ίσως εταιρεία του κλάδου εκείνη την εποχή, η οποία συνεχίζει την πορεία της μέχρι και σήμερα (…): έτσι προλόγιζε στο λεύκωμά της για τα 100 της χρόνια (1907 – 2007) η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος την ύπαρξη και παρουσία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αξίζει κι εμείς, σήμερα, να αφιερώσουμε το Σχόλιο του μήνα στα 130 χρόνια (1891 – 2021) της Εθνικής Ασφαλιστικής!

Τότε, το 1891, η ίδρυση της Εταιρείας αποτέλεσε γεγονός για την οικονομική και κοινωνική ζωή της Αθήνας, όπως μαρτυρεί και το σχετικό απόσπασμα από ποίημα του Γεωργίου Σουρή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του, τον Ρωμιό:

«Ανώνυμος Ελληνική Μεγάλη Εταιρία
των Γενικών Ασφαλειών, κληθείσα Εθνική
και όσους φλέγει αληθώς θερμή φιλοπατρία
ας τρέξουν όσον τάχιον ν’ ασφαλιστούν εκεί.
(…)
Ασφάλεια κατά πυρός, της γης και της θαλάσσης,
και των παντοίων συμφορών, όπου γεννά η πλάσις,
ασφάλεια εις φοβερά κι απρόοπτα συμβάντα
ασφάλεια στο είναι σας, εις την ζωήν, εις πάντα».

Το 1894, η Εθνική Ασφαλιστική, πέραν των γεωγραφικών ορίων της τότε Ελλάδας, αναπτύχθηκε και στο εξωτερικό, όπου υπήρχε Ελληνισμός, όπως στην Οδησσό, την Αλεξάνδρεια και το Μπουένος Άιρες.
Ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, που ιδρύθηκε το 1907, υπήρξε ο Γεώργιος Βικέλας, επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ασφαλισμένος της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το 1922, το υποκατάστημα της Εταιρείας στη Σμύρνη κατέβαλε πάνω από οκτώ εκατομμύρια δραχμές στους ασφαλισμένους πρωταγωνιστές της τραγωδίας της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Στην Κατοχή και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1942, ο Λυκούργος Κανάρης, Γενικός Δ/ντής της Εταιρείας, οργανώνει συσσίτιο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η Εθνική Ασφαλιστική βοηθάει, με όσα μέσα διαθέτει, στην επιβίωση των εξαθλιωμένων από την πείνα κατοίκων της πρωτεύουσας. 

Τι άλλο έκανε και τι άλλο ήταν και είναι η Εθνική Ασφαλιστική; 

  • Υπήρξε η μεγαλύτερη και η τελευταία από τις μεγάλες θυγατρικές εταιρείες, που η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ίδρυσε και λειτούργησε.
  • Ήταν η πρώτη και η μόνη ασφαλιστική εταιρεία που διέσωσε τη φήμη και την πελατεία του Θεσμού, αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων στις εταιρείες Μεσόγειος και International Life, όταν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τους.
  • Δώρισε στον Δήμο Αθηναίων το εμβληματικό κτήριο της οδού Κοραή 4, τον σημαντικό αυτό χώρο ιστορικής μνήμης, όπου μαρτύρησαν οι Έλληνες στη διάρκεια της Κατοχής.
  • Υπήρξε πρότυπο ασφαλιστικής εταιρείας, που κατάφερε, πρώτη αυτή, να προχωρήσει στη συγχώνευση εταιρειών του μεγέθους της Αστήρ, της Πανελληνίου και της ΕΤΕΒΑ.
  • Ήταν η ελληνική ασφαλιστική εταιρεία που άγγιξε το θαύμα που εμπνεύστηκε ο Θεόδωρος Καρατζάς και επεκτάθηκε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδρύοντας θυγατρικές εταιρείες στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και αλλού.
  • Πρόσφερε στη σύγχρονη Αθήνα το μεγαλύτερο και λαμπρότερο κτηριακό συγκρότημα επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου στεγάζεται από τις 14 Ιουνίου του 2006, στην επέτειο δηλαδή των 115 χρόνων λειτουργίας της.

Σήμερα, εν έτει 2021, η Εθνική Ασφαλιστική, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας μας, εξακολουθεί να είναι παρούσα και πρωταγωνίστρια, με ηγεσία, εργαζόμενους, συνεργάτες και πελάτες, των οποίων η ψυχή παραμένει ΕΛΛΗΝΙΚΗ.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας