Εθελοντική Αιμοδοσία για τη δημιουργία τράπεζας αίματος
«Όλοι οδηγούμε, όλοι κινδυνεύουμε. Στήριξε τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος για τα Τροχαία Συμβάντα. Δώσε λίγο αίμα σώσε μια ζωή, μπορείς!»
Με αυτό το σύνθημα το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια, την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια δημιουργίας Τράπεζας Αίματος.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, με την αρωγή του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα των συνανθρώπων μας που το χρειάζονται και ειδικότερα των τραυματιών από τροχαία συμβάντα.
Στο πλαίσιο αυτό, συνδιοργανώνεται την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 στο Σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», Χώρος Πολλαπλών Χρήσεων, Εθελοντική Αιμοδοσία από τις 10:30 έως τις 19:00.
Η εν λόγω δράση εντάσσεται στη συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», με γνώμονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της προστασίας της ζωής στο δρόμο και το σεβασμό προς το συνάνθρωπό τους γενικότερα. Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. συνδράμει την όλη προσπάθεια, επιδεικνύοντας το ανθρώπινο και υπεύθυνο εταιρικό της πρόσωπο στην κοινωνία μέσω πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν να αφυπνίσουν τους πολίτες σε μια σειρά θεμάτων.
Ποιος Μπορεί να δώσει αίμα:
- Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-60 ετών.
- Η συχνότητα αιμοδοσίας για τους άνδρες κάθε 3 μήνες για τις γυναίκες κάθε 4-6 μήνες.
- Ο αιμοδότης να είναι απολύτως υγιής, ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6-8 ώρες νυκτερινού ύπνου.
- Εάν αιμοδοτήσει το πρωί πρέπει να έχει προηγηθεί πλήρες πρωινό, ενώ εάν είναι απογευματινή ώρα να έχει προηγηθεί 3 ώρες το μεσημεριανό γεύμα.
- Ο αιμοδότης καλόν είναι να έχει λάβει αρκετά υγρά όμως όχι ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ.
- Οι γυναίκες που πρόκειται να τεκνοποιήσουν όπως και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 6 μήνες μετά το θηλασμό του νεογέννητου δεν πρέπει να αιμοδοτήσουν.
- Όποιος αιμοδότης έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή έχει τατουάζ ή τρύπημα αυτιών ή έχει προσβληθεί από κάποια νόσο, καλόν είναι να μην αιμοδοτεί τουλάχιστον για 1 χρόνο και κατόπιν συνεννοήσεως με το γιατρό της αιμοδοσίας.
- Δεν μπορεί να αιμοδοτήσει άτομο που πάσχει από ελονοσία (ή έχει ταξιδέψει σε χώρες που ενδημεί η ελονοσία ), από φυματίωση, ηπατίτιδα, σύφιλη, μελιταίο πυρετό, AIDS, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες .
- Ο αιμοδότης πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ και τηρείται πάντοτε το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ από τον ιατρό της αιμοδοσίας και σε περίπτωση προσωρινού ή μόνιμου αποκλεισμού του αιμοδότη δίνονται οδηγίες και κατάλληλες ιατρικές συμβουλές για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του αιμοδότη.
- Το νοσοκομείο Κοργιαλένειο –Μπενάκειο διαθέτει πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου (checkup) των εθελοντών αιμοδοτών, ανά έτος.
- Η καλή επικοινωνία του αιμοδότη με τον ιατρό της Αιμοδοσίας, η ειλικρίνειά του, η αναφορά όλων των πιθανών προβλημάτων του υγείας, διασφαλίζει την καλή ποιότητα του αίματος και των παραγώγων του (ερυθρών–πλάσματος και Αιμοπεταλίων) και την μετάγγιση αίματος χωρίς μικρόβια και ιούς (ηπατίτιδων ή AIDS ), παρόλο που όλες οι μονάδες του αίματος ελέγχονται για ηπατίτιδες και AIDS.
Και μην ξεχνάμε: Η αιμοδοσία είναι πράξη ολιγόλεπτη, απλή ανώδυνη, ακίνδυνη, είναι πράξη προσφοράς και εθελοντισμού. Λίγες σταγόνες σε 10΄για μια Ζωή.