ΕΣΑΠΕ το νέο όνομα του ΠΣΣΑΣ
Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ) θα ονομάζεται πλέον ο ΠΣΣΑΣ. Η επίσημη ανακοίνωση του νέου ονόματος και οι αλλαγές που επήλθαν στο καταστατικό της Ένωσης, πλέον, ανακοινώθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου.
Για τις αλλαγές που επήλθαν στο όργανο των Συντονιστών μίλησαν ο Πρόεδρος της ΕΣΑΠΕ, κ. Γιάννης Τοζακίδης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Εμμανουήλ Πετρόχειλος, και ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης, κ. Στέλιος Κόκιος.
Εκτός από την αλλαγή του ονόματος, επιβεβλημένη λόγω της κατάργησης της κατηγορίας του ασφαλιστικού συμβούλου, το νέο καταστατικό επιτρέπει να γίνουν μέλη της ΕΣΑΠΕ ασφαλιστικοί πράκτορες, με την προϋπόθεση ότι σε έναν χρόνο από την εγγραφή τους θα έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του συντονιστή.
Με στόχο την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και της διαμεσολάβησης ειδικότερα, και την προώθηση των διεκδικήσεων του κλάδου, το καταστατικό προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία μίας σειράς επιτροπών.
Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του ΕΣΑΠΕ, κ. Γιάννη Τοζακίδη, μόνο με ενημέρωση, επιμόρφωση και κατάρτιση οι συντονιστές θα πετύχουν στο έργο τους, που δεν είναι άλλο από την προσέλκυση και την εκπαίδευση νέων ανθρώπων που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στην ασφαλιστική αγορά.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΣΑΠΕ θα επιδιώξει μια πιο στενή και στοχευμένη συνεργασία με το ΕΙΑΣ και διακεκριμένους καθηγητές. Παράλληλα, δημιουργούνται Επιτροπή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επιτροπή Πανεπιστημιακών, ανανεώνεται και γίνεται πιο διαδραστικό το site, δίνοντας πρόσβαση σε webinar και άρθρα. Όλες αυτές οι εκπαιδευτικές δράσεις έρχονται, βεβαίως, να προστεθούν στη γνώση και την κατάρτιση που λαμβάνουν ήδη οι συντονιστές από τη συμμετοχή τους στην GAMA Global, μέσω του ελληνικού παραρτήματος, το οποίο υποστηρίζει η ΕΣΑΠΕ.
Παράλληλα, δημιουργείται μία Επιτροπή Μεντόρων, με στόχο να μεταδώσουν την εμπειρία τους στους νεότερους, αλλά και μία Επιτροπή Νέων Συντονιστών (μέχρι 5 χρόνια στο επάγγελμα), για να δώσουν νέες, πιο φρέσκιες ιδέες και να οδηγήσουν την Ένωση στην επόμενη μέρα. Το καταστατικό προβλέπει ακόμα να μπορούν να γίνουν επίτιμα μέλη ξεχωριστές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε επίπεδο διεκδικήσεων, η ΕΣΑΠΕ σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Σωματεία και τα Επιμελητήρια θα διεκδικήσει:
- Να θεωρηθούν αποζημίωση, που θα φορολογείται αυτοτελώς, τα ποσά που καταβάλλονται στους συντονιστές μετά τη συνταξιοδότηση.
- Να επανεξεταστεί το θέμα της κρατικής αρωγής των επιχειρήσεων σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, καθώς αντίκειται σε κάθε έννοια της ασφάλισης.
- Να καταργηθούν οι εκπτώσεις που δίνουν επιλεκτικά οι εταιρείες ή να δίνονται εκπτώσεις σε όλα τα δίκτυα διανομής, έτσι ώστε να παταχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
- Η αύξηση των ασφαλίστρων υγείας να εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια, που δεν θα αφήνει ανασφάλιστους ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία ή με προβλήματα υγείας (ως προς αυτό, η ΕΣΑΠΕ συμπαρατάσσεται με τις Ενώσεις Καταναλωτών).
Οι χαιρετισμοί
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος ΕΕΑ και ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ και Πρόεδρος της GAMA Hellas, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, οΔ/ντής Πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Μιχάλης Τάτσης (η Εθνική ήταν μία από τις χορηγούς της εκδήλωσης, μαζί με τις ΝΝ, Eurolife, Generali, MetLife, ARAG, Groupama, Interasco και NP), ο Γενικός Δ/ντής του ΕΕΑ, κ. Νίκος Σωφρονάς, οι καθηγητές κ.κ. Γιάννης Πολλάλης, Αντώνης Ζαΐρης και Συμεών Καράφολας.
Θα σταθούμε στα όσα είπαν οι Πρόεδροι του ΕΕΑ και της ΕΑΕΕ. Αμφότεροι τόνισαν στις παρεμβάσεις τους τη σημασία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην προώθηση της ασφάλισης.
Ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αναδειχτεί ο ρόλος και η σημασία της ασφάλισης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας των σωματείων στις διεκδικήσεις τους. Τόνισε ότι το μέλλον της διαμεσολάβησης περνά μέσα από την αξιοποίηση και αφομοίωση της τεχνολογίας, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει και κοινωνικό μήνυμα, για την ανάγκη εμβολιασμού,«για τη σωτηρία της υγείας μας, αλλά και για τη σωτηρία της οικονομίας μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, από τη μεριά του, χαρακτήρισε υποτιμημένο τον ρόλο των ανθρώπων της ασφάλισης (στελεχών και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών) στην ελληνική κοινωνία. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω των κανονιστικών ρυθμίσεων. Μπορεί να βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, όπως είπε, αλλά ο όγκος της πληροφορίας που απαιτείται πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς περνάει μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων (στελεχών και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών), αφού μόνον έτσι θα καταφέρουν να κάνουν κατανοητό το αγαθό της ασφάλισης στους πολίτες. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι εταιρείες και ΕΑΕΕ θα είναι δίπλα στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τονίζοντας ότι «η επικοινωνία μεταξύ μας μπορεί να μας βγάλει μόνο κερδισμένους και να μας βοηθήσει στη δύσκολη αποστολή μας».
Οι Συντονιστές, μετά από μία πορεία 35 χρόνων ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων – ΠΣΣΑΣ (1986-2021) και 334 μέλη σήμερα, ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην εκπροσώπησή τους, με την ΕΣΑΠΕ. Ας ελπίσουμε ότι το όραμά τους, για εξωστρέφεια, ανάπτυξη και διεκδικήσεις δεν θα χαθεί μέσα σε τόσες επιτροπές, αλλά θα γίνει πράξη, οδηγώντας τους Συντονιστές στη νέα εποχή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Δήμητρα Καζάντζα
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News