Ερμηνείες, απόψεις, αλλά και προβλέψεις του κ. Πάνου Δημητρίου
Όταν οι φήμες ήθελαν τη “συνάντηση” των συμφερόντων της UniCredit με εκείνα της Generali, ο κ. Philippe Donnet βγήκε στις 31 Μαΐου του 2022, από επίσημο βήμα, και δήλωσε: «Δεν υπάρχει πρόθεση συγχώνευσης με την UniCredit, δεν είναι μέρος της στρατηγικής μας, γιατί δεν έχει νόημα». Άλλωστε, ο Γάλλος επικεφαλής του ιταλικού Λέοντα δεν έκρυβε, τότε, την απολυτότητά του: «Η συγχώνευση ασφαλιστικών και τραπεζικών εργασιών θα αποδυνάμωνε και τις δύο. Δεν βλέπω όφελος, και αυτό αφορά οποιαδήποτε τράπεζα».
Γιατί τα θυμόμαστε όλα αυτά;
Μα γιατί η UniCredit ήλθε μετά… βαΐων και κλάδων στην Ελλάδα και έγινε ο πρώτος ιδιώτης – ιδιοκτήτης μέτοχος (μετά τα μνημόνια) της ελληνικής Alpha Bank, που τυγχάνει να είναι “κληρονομικός” εταίρος της Generali στην Ελλάδα –της κληροδοτήθηκε, ως γνωστόν, από την αποχωρήσασα και εξαγορασθείσα ΑΧΑ Ασφαλιστική.
Βρεθήκαμε με τον επικεφαλής της Generali στην Ελλάδα, κ. Πάνο Δημητρίου, και πέρα από τα χαμόγελά του, όταν αρχίσαμε με τους υπαινιγμούς, εισπράξαμε κι ένα μεγαλοπρεπές, μεγαλοπρεπέστερο από εκείνο του κ. Donnet, που προαναφέραμε: «Ουδέν συμβαίνει».
Η σχέση της Generali με την Alpha Bank δεν επηρεάζεται από τη συμφωνία της UniCredit με την Alpha Bank, για την εξαγορά του 51% της AlphaLife (100% θυγατρική της Alpha Bank), και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη κοινοπρακτικού σχήματος στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων, καθώς και για τη διανομή των Α/Κ UniCredit OneMarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank.
Η 20ετής αποκλειστική συμφωνία διανομής της Generali με την Alpha Bank, αρχής γενομένης από την 21η Μαΐου 2021, σε προϊόντα Γενικών Ασφαλίσεων υφίσταται. Η AlphaLife, άλλωστε, που αυξάνει ραγδαία το μερίδιο αγοράς της τα τελευταία χρόνια, με μόλις 10 υπαλλήλους στο δυναμικό της, έχει “τροφοδότη” πελατολογίου την Alpha Bank για τα Unit-Linked που της διαθέτει.
Ο κ. Δημητρίου με τα Unit–linked εφάπαξ πληρωμής δεν τα πάει και τόσο καλά –κι αυτό είναι κάτι που και φαίνεται και το δηλώνει. Οι επιβαρύνσεις στα έξοδα με τα οποία τα προϊόντα αυτά φτάνουν τελικά στον πελάτη – καταναλωτή δεν τον βρίσκουν σύμφωνο και δεν τον καθιστούν θιασώτη.
Η Generali στην Ελλάδα δεν είναι πλέον μία από τις ασφαλιστικές μας εταιρείες. Είναι ηγέτης της αγοράς και ό,τι συμβαίνει σε αυτή, μοιραία το… παρατηρούμε!
Ξέρουμε –και δεν διαψεύδεται αρμοδίως– ότι προετοιμάζεται και για επόμενη κίνηση. Δεν θα ξαφνιαστούμε, λοιπόν, τουλάχιστον αυτή τη φορά.
Κατά τ’ άλλα, μετρώντας δεκαετίες προσπαθειών πλέον, και όχι από το Μαρούσι ή τον Νέο Κόσμο, αλλά από τη Λεωφόρο Συγγρού και αντίκρυ του Βράχου της Ακροπόλεως, ο κ. Πάνος Δημητρίου δεν διστάζει να διαμαρτυρηθεί για το καθεστώς του ολιγοπωλίου, που δυσκολεύει τις ασφαλίσεις Υγείας. Αναφέρεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, αναγνωρίζοντας ότι, με συνεργούς όλη την αγορά, οδηγούν τις Ασφαλίσεις Υγείας σε σφαίρες υψηλού κόστους για τον Έλληνα καταναλωτή.
Δυστυχώς, προβλέπει μάλιστα και επιδείνωση στην τιμολογιακή αύξηση του κόστους των νοσοκομειακών προγραμμάτων.
Αναμιμνησκόμενος την αποτυχία των Ασφαλιστών πολλά χρόνια πριν, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, να υλοποιήσουν μια συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, ο κ. Δημητρίου επιμένει και θεωρεί κομβική την ευθύνη της Πολιτείας για το ζήτημα αυτό.
Δημήτρης Ρουχωτάς
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News