Εκδηλώσεις
Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, στο ΕΕΑ
Το δίκαιο αίτημα να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία των χιλιάδων ασφαλισμένων των εταιρειών «Ασπίς» και «Commercial Value» αναγνώρισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ανέλαβε τη δέσμευση να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα.
Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υπουργού, στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στις 30-9-2013, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και ειδικότερα του τομέα ευθύνης του, αυτόν της Υγείας.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Διοικητική Επιτροπή του ΕΕΑ, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά της κρίσης στη χώρα μας και στα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της με κύριο άξονα την ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού και την απόκτηση πρωτογενούς πλεονάσματος ως προϋπόθεση αναστροφής της αρνητικής πορείας της οικονομίας.
Υποδεχόμενος τον κ. Υπουργό ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Ρεκλείτης ανέφερε ότι: «Οι επαγγελματίες διέρχονται μια πολύ δύσκολη περίοδο κρίσης. Η σημερινή κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, δεν έχουμε συναντήσει στα τελευταία 40 χρόνια παρόμοια κατάσταση. Για να βγούμε από το αδιέξοδο και να δούμε ‘φως στο τούνελ», όπως λέει και ο κ. Πρωθυπουργός, χρειάζεται να γίνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα τα οποία θα μπορούσαν ήδη να είχαν “τρέξει” περισσότερο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι οι τράπεζες εδώ και 3-4 χρόνια έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων και δεν δίνουν σε κανέναν τίποτα! Ούτε στους συνεπείς επαγγελματίες δεν δίνουν και πολλές επιχειρήσεις με σπουδαία και πολύχρονη παρουσία κινδυνεύουν να κλείσουν. Οι πολιτικοί μας, αντί να σκύψουν στα προβλήματα αισθανόμαστε ότι “σφυρίζουν αδιάφορα” λες και αυτοί δεν ήταν μέρος του προβλήματος με μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση».
Κατά την ενημέρωσή του ο κ. Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:
- Η κρίση είναι πολύ βαθιά και μόνο η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων που προβλέπει το μνημόνιο μπορεί να μας βγάλει από αυτή. Εγώ τάσσομαι υπέρ των μνημονίων.
- Σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι πριν 2-3 χρόνια αλλά έχουμε ακόμη δρόμο.
- Τα μνημόνια δεν είναι αεροπλάνα που μας ανεβάζουν, είναι αλεξίπτωτα για να μειωθεί η ένταση της πτώσης.
- Όλοι, ως κοινωνία, έχουμε ευθύνες για την κατάληξη της κρίσης και όλοι τώρα πρέπει να συμβάλουμε στην έξοδο από αυτή δεχόμενοι τις αναγκαίες θυσίες.
- Εφεξής θα ζούμε μόνο με αυτά που βγάζουμε και θα εξοφλούμε και τα δάνεια. Το θέμα της οικονομίας και της κρίσης είναι καθαρά θέμα αριθμών. Τι εισπράττεις, τι ξοδεύεις και τι χρωστάς. Προέχει να μη παράγουμε πλέον νέα χρέη. Αν το πετύχουμε αυτό τότε θα υπάρξει νέα διευθέτηση του χρέους, αυτό είναι δέσμευση του ευρωγκρούπ.
- Έχουμε διανύσει τα 40 χιλιόμετρα από ένα σκληρό Μαραθώνιο 42 χιλιομέτρων τον οποίο μας επέβαλαν. Μας μένει λίγο ακόμη. Το 2014 πιστεύω θα είναι μια καλύτερη χρονιά.
- Δεν υπάρχουν τοκογλύφοι δανειστές της χώρας, τα επιτόκια δεν είναι τοκογλυφικά.
- Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται με το «χαμηλότερο επιτόκιο του κόσμου», 0,65%, συν το γιούριμπορ [Euribor (Euro Inter-bank Offered Rate) χρησιμοποιείται ως επιτόκιο αναφοράς για τις βραχυπρόθεσμες διατραπεζικές καταθέσεις (συναλλαγές) μέσα στην ευρωζώνη].
- Κανένας δανειστής δεν μας κάνει χάρη, συμφωνεί από συμφέρον σε ρυθμίσεις μείωσης των χρεών της χώρας, δηλαδή των απαιτήσεών του.
- Τα κονδύλια που δόθηκαν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση ήταν για κάλυψη κεφαλαιακής επάρκειας και όχι για να αρχίσουν να δανείζουν και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Αυτό θα επιτευχθεί όταν έχουμε σταθερότητα στην οικονομία και θα μπορούμε να βγούμε στη διεθνή διατραπεζική αγορά.
- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κτύπημα της ανεργίας μπορεί να γίνει με ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και αυτή την πολιτική σχεδιάζει με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος το οποίο τότε θα μπορέσει να χορηγήσει δάνεια.
- Η Ελλάδα δεν έχει πληρώσει τίποτα από τα χρέη της (τοκοχρεολύσια) μέχρι σήμερα. Όσα λεφτά εισπράττει το Δημόσιο πηγαίνουν στην κάλυψη των εσωτερικών αναγκών. Μόνο αν πετύχουμε με πρωτογενές πλεόνασμα θα αρχίσουμε να ξεχρεώνουμε αφού το 70% από αυτό θα πηγαίνει στα τοκοχρεολύσια και το 30% στην εσωτερική βελτίωση.
- Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε μεγάλη πτώση των διεθνών επιτοκίων. Ήδη έχουμε πτώση των επιτοκίων βάσης των λεγομένων CDS με τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Οι ωφέλειες από αυτές τις μεταβολές φαίνονται μακροπρόθεσμα στον απλό πολίτη.
- Ναι, «όλοι μαζί τα φάγαμε», αλλά δεν έφαγαν όλοι το ίδιο. Κάποιοι έφαγαν περισσότερο.
- Δεν υπάρχουν περικοπές φαρμάκων ούτε κατάργηση από τη λίστα χωρίς αντίστοιχη αντικατάσταση με γεννόσημο.
- Τα 25 ευρώ κατά την εισαγωγή στα νοσοκομεία τα βάλαμε για να καλύψουμε την περίθαλψη των φτωχών που δεν έχουν να πληρώσουν. Δεν έχουμε άλλη πηγή χρηματοδότησης.
- Μέχρι 31 Δεκεμβρίου πρέπει να παρουσιάσουμε στην ΕΕ ένα σχέδιο ελάχιστης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης όλου του πληθυσμού χωρίς ασφαλιστικά ή άλλα κριτήρια.
- Κανένας δεν αποκλείεται από νοσοκομειακή περίθαλψη ούτε και οι παράνομοι μετανάστες («λαθρομετανάστες»). Δεν υπάρχει νοσοκομείο που αρνείται παροχή περίθαλψης. Για όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη γίνεται εκ των υστέρων καταλογισμός κόστους και ζητείται η ιδρωτική πληρωμή του. Αν ανήκει σε κατηγορία χαμηλού εισοδηματικού κριτηρίου, κάτω των 6.000 ευρώ το χρόνο, μπορεί να γίνει και διαγραφή του χρέους.
- Μπορεί να συζητηθεί η αναδρομική επιστροφή νοσηλίων και εξόδων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, όταν καταβάλλουν αναδρομικά τις καθυστερούμενες εισφορές τους.
- Οι συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων ήταν απαραίτητη γιατί πολλές ήταν περιττές και είχαν μεγάλο κόστος.
- Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κρεβατιών στα νοσοκομεία, το οποίο φτάνει στο 35%.
- Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η κοινωνία στις προηγούμενες δεκαετίες έχουν ευθύνες γιατί δεν έβλεπαν στο μέλλον αλλά μόνο στο παρόν με αποτέλεσμα να δανείζονται χωρίς περιορισμό.
- Η γερμανική κοινωνία έβαλε από το 2000 στόχο να γίνει η ανταγωνιστικότερη οικονομία στην Ε.Ε. με μείωση μισθών και παροχών και με αύξηση του χρόνου εργασίας και το πέτυχε. Στην Ελλάδα λόγω μετάβασης στο ευρώ, αντί να κάνουμε σωστή τιμολόγηση μετάβασης αυξάναμε συνεχώς τις τιμές και τους μισθούς πάνω από τις δυνατότητές μας. Το αποτέλεσμα ήταν να δανειζόμαστε για να καλύψουμε τα ελλείμματα.