Εταιρείες

Επίκαιρη ερώτηση από τη Μ. Αποστολάκη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση “ανεβάζει” το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, στις 19 Δεκεμβρίου, η Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Μιλένα Αποστολάκη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στην ερώτηση, με θέμα: «Οι απαράδεκτες αυξήσεις των ασφαλίστρων των ασφαλίσεων υγείας», η κα Αποστολάκη αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε, οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν, ασύδοτα και ραγδαία, τα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας. Μόνο για το 2024 η ετήσια αύξηση ανέρχεται σε 14%. Ως αιτιολογία οι εταιρείες επικαλούνται το ποσοστό του Ενιαίου Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ, δηλαδή έναν δείκτη που κατασκευάστηκε μετά από ανάθεση μελέτης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών στον ΙΟΒΕ. Τον ιδιωτικό αυτό δείκτη, ο οποίος αμφισβητείται έντονα ως προς την καταλληλότητα μεθοδολογίας υπολογισμού του, έσπευσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επισημοποιήσει με το άρθρο 268 ν. 4738/2020 και το ΠΔ 13/2022, δίχως να προηγηθεί κανένας διάλογος ή να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση.

Με τις συνεχόμενες εξοντωτικές αυξήσεις οι ασφαλισμένοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις ισόβιες ασφαλίσεις υγείας, ώστε να μην έχουν την προστασία που τους αναγνωρίζουν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν τις αυξήσεις αυτές καταχρηστικές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, στα οποία έχουν επιφυλάξει για αυτές τη δυνατότητα να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συμβολαίων. Σήμερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι (σε συνολικά 964.000 συμβόλαια υγείας) είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις που μονομερώς επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εισήγαγε ένα καθεστώς που προβλέπει τη μονομερή και εκβιαστική επιβολή του δείκτη του ΙΟΒΕ. Μάλιστα για τις διατάξεις αυτές, τις οποίες ανερυθρίαστα η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε ως άρθρο 2Α στο ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είχε αποφανθεί, κατά την εισαγωγή τους, ότι οδηγούν σε παραβίαση του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, αφού επεμβαίνουν σε υφιστάμενες συμβάσεις επιδεινώνοντας τη θέση και την περιουσία των ασφαλισμένων.

Οι ασφαλίσεις υγείας είναι, χωρίς αμφιβολία από τις πιο σημαντικές για τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές, που έχουν εκδηλώσει προβλήματα υγείας δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ασφαλιστική εταιρεία, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν ασθένειες που ήδη έχουν εκδηλωθεί. Οι καταναλωτές αποβλέπουν σε μακροχρόνια, ισόβια κάλυψη, και είναι απαράδεκτο να υποχρεώνονται, εξαιτίας των αδιαφανών αυξήσεων, να τις εγκαταλείψουν τότε που τις έχουν πιο πολύ ανάγκη.

Τώρα, καθώς πλέον, δεν κρύβονται τα δραματικά για τους ασφαλισμένους αποτελέσματα που είχε η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε, σε μία συγκυρία που οι καταναλωτές δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα από την ακρίβεια σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, να προστατευθούν οι ασφαλισμένοι από τις εξοντωτικές αυξήσεις και να μπορέσουν να διασώσουν τις ασφαλίσεις υγείας;

2) Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στην κατάργηση των παραπάνω απαράδεκτων, αμφιβόλου μάλιστα συνταγματικότητας, ρυθμίσεων ώστε να αποκατασταθούν στοιχειώδεις κανόνες ισοτιμίας και διαφάνειας τόσο στις μακροχρόνιες όσο και στις ετησίως ανανεούμενες ασφαλίσεις υγείας;».

Διαβάστε επίσης: Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. vs Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος & Κυβέρνησης για τον Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας