Εκδηλώσεις

Έντονο ενδιαφέρον για την Ασφάλιση Νομικής Προστασίας

Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και συνεπικουρούμενη από νέους θεσμούς, όπως η δικαστική διαμεσολάβηση, η ασφάλιση Νομικής Προστασίας στη χώρα μας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ, την 1η Ιουνίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ, στόχευε στην ανάδειξη των ωφελειών και του περιεχομένου της Ασφάλισης Νομικής Προστασίας, ενός ασφαλιστικού κλάδου με ιδιαίτερη και ολοένα αυξανόμενη χρησιμότητα για τους πολίτες, καθώς στοχεύει στο να κάνει προσιτή και εύκολη την πρόσβαση στην δικαιοσύνη.

Αν ο αριθμός των ατόμων που την παρακολούθησαν θεωρείται κριτήριο επιτυχίας, τότε η εκδήλωση δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχημένη, αφού οι παρευρισκόμενοι ξεπέρασαν τα 250 άτομα –τόσο στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών όσο και, κυρίως, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, που ζητούν να ανοίξουν νέες προοπτικές και ορίζοντες στη δουλειά τους.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Ν. Κανελλόπουλος, Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Γ. Καραβίας, Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, και η κα Ν. Σταυρογιάννη, Πρόεδρος Επιτροπής Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευ. Ζερβέας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ, κ. Ν. Μακρόπουλος, και η κα Ε. Γρυπάρη, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα Μ. Αντωνάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των εξής ασφαλιστικών εταιρειών-μελών της ΕΑΕΕ: Αγροτική Ασφαλιστική, ARAG S.E., D.A.S Hellas, ERGO, Generali, Ευρωπαϊκή Πίστη, Eurolife ERB Ασφαλιστική, Interasco, Υδρόγειος Ασφαλιστική.

 

Η αξία της Ασφάλισης Νομικής Προστασίας

Όπως εξήγησε στην ομιλία της η κα Νάντια Σταυρογιάννη, η νομική προστασία δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να προσφύγει στη δικαιοσύνη, χωρίς να παρεμποδίζεται από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος και την πολυπλοκότητα των νομικών διαδικασιών. Η οικονομική κρίση, που ενίσχυσε την τάση για μείωση των δαπανών, οδήγησε στην ακύρωση πολλών τέτοιων ασφαλιστηρίων. Οι παρενέργειες, όμως, της κρίσης, όπως αυτές εκφράστηκαν στις συναλλαγές, στις εργασιακές σχέσεις, στην ιδιοκτησία και την επιχειρηματικότητα, έκαναν αντιληπτή την αξία του ασφαλιστηρίου νομικής προστασίας, αφού φάνηκε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν επαρκώς να προασπίσουν τα δικαιώματά τους ή αδυνατούσαν να ασκήσουν αποτελεσματικά το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.

Παρόλο που η ετήσια παραγωγή του κλάδου το 2013 εκτιμάται στα €42,1 εκατ., μειωμένη κατά 5,3%, έναντι του 2012 (€44,4 εκατ.), η αναγνώριση της χρησιμότητας της ασφάλισης νομικής προστασίας ήδη αντικατοπτρίζεται στα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν μεγάλη μείωση του ποσού ακυρώσεων, αλλά και μία μικρή αλλά ελπιδοφόρα άνοδο στη νέα παραγωγή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σταυρογιάννη.

 

Ο ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ευρώπη η ασφάλιση νομικής προστασίας είναι πάρα πολύ διαδεδομένη, καθώς κάθε κάτοικος έχει ένα τουλάχιστον συμβόλαιο νομικής προστασίας. Στόχος των ελληνικών εταιρειών Νομικής Προστασίας είναι να μην υπάρχει σπίτι που να μην έχει έστω ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο νομικής προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η συμβολή και ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή κρίνεται καθοριστικός.

Η εκδήλωση, άλλωστε, της ΕΑΕΕ είχε και αυτόν τον σκοπό: να γνωρίσει τον Κλάδο στο ευρύ κοινό των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Πρόεδρο του ΣΕΜΑ, κ. Γ. Καραβία, οι διαμεσολαβητές που θέλουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις αναζητούν αναδυόμενες αγορές. Μια τέτοια αγορά είναι και η ασφάλιση Νομικής Προστασίας, την οποία ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ χαρακτήρισε σωτήρια τόσο από πλευράς οικονομικής όσο και από πλευράς ψυχικής ηρεμίας, ενώ προέβλεψε ότι θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Βεβαίως, η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μία απλή γνωριμία με τον συγκεκριμένο κλάδο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, τονίζοντας την ανάγκη οι εξειδικευμένες εταιρείες να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των καταναλωτών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι πρώτοι, αν ασφαλιστούν, και οι δεύτεροι, αν εντάξουν στην προϊόντική τους φαρέτρα και αυτού του είδους τα προγράμματα, τα οποία συνδυάζονται άψογα με την ασφάλιση αστικής ευθύνης.

 

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης

Τον νέο θεσμό εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, τη διαμεσολάβηση (Ν. 3898/2010), που τίθεται στη διάθεση των ασφαλιστών νομικής προστασίας, ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Ν. Κανελλόπουλος.

Το βασικό γνώρισμα της διαμεσολάβησης, όπως ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος, είναι ότι πρόκειται για μηχανισμό που κινείται εκτός των Δικαστηρίων. Στη διαμεσολάβηση, τα δύο μέρη προσέρχονται εθελοντικά για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Είναι μια ζωντανή και ελαστική διαδικασία, η οποία διαμορφώνεται από τον διαμεσολαβητή σε συνεργασία με τα μέρη και ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στη διαδικασία αυτή ισχύουν οι θεμελιώδεις δικονομικές αρχές, όπως η ισότητα των μερών, η ανεξαρτησία, η ουδετερότητα και αμεροληψία του διαμεσολαβητή και η καλή πίστη. Ο συγκεκριμένος θεσμός έρχεται να απαντήσει στις δυσλειτουργίες του δικαστικού μας συστήματος, που απαιτεί πολύ χρόνο και κόστος μέχρι να επιλυθεί μία υπόθεση. Με τη διαμεσολάβηση, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 90 ημέρες και το κόστος είναι σαφώς μικρότερο. Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο κ. Κανελλόπουλος, η επιτυχία του θεσμού φαίνεται και από το γεγονός ότι πάνω από το 65% των υποθέσεων που επέλεξαν τη διαμεσολάβηση είχαν επιτυχή έκβαση.

Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, και στο Εθνικό Σχέδιο Διαμεσολάβησης, που θα απευθύνεται τόσο στον χώρο των σχολείων όσο και στις επιχειρήσεις, με σκοπό την ενημέρωση και την ανάδειξη των ωφελειών του θεσμού. Μάλιστα, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας ήδη συνεργάζονται, προκειμένου οι μαθητές να μάθουν και να αφομοιώσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Η συγκεκριμένη δράση δεν αφορά μόνο στην ενημέρωση, αλλά οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν οι ίδιοι τον ρόλο του διαμεσολαβητή και πιστεύεται ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος ίσως βοηθήσει και στον περιορισμό φαινομένων, όπως το bullying.   

Οι παριστάμενοι άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον τα σχετικά με τον θεσμό της διαμεσολάβησης. Μάλιστα, καθώς αυτός μπορεί και θα αξιοποιηθεί επαρκώς από τις εταιρείες νομικής προστασίας στα νέα προϊόντα που ετοιμάζουν, δεν έλειψαν και εκείνοι που πρότειναν ο συγκεκριμένος θεσμός –έτσι για αρχή– να εφαρμοστεί και για την επίλυση των διαφορών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών!

Βεβαίως, είμαστε μία χώρα που δεν διαθέτει κουλτούρα διαμεσολάβησης, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος: «Έχουμε μάθει να καλλιεργούμε σε άγονα εδάφη»!

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας