Εταιρείες
Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με τη βοήθεια της γερμανικής KfW
Μνημόνιο για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου υπέγραψαν, στις 18 Ιουλίου 2013, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο πρόεδρος της KfW, dr. Ulrich Schroeder.
Σκοπός του Ταμείου, που επιδιώκεται να συσταθεί ως το τέλος του 2013, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Στο σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης, περιγράφονται ως εξής τα βασικά σημεία του μνημονίου:
• Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
• Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση,επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.
• Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.
Τέλος, το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια, προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου, εκ μέρους της KfW τονίστηκε η αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και ο εκπρόσωπός της δήλωσε, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.
Ποια είναι η KfW
Η KfW είναι μια γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Το όνομά της προέρχεται από τα αρχικά Kreditanstalt fur Wiederaufbau, που σημαίνει Πιστωτικό Ίδρυμα Ανασυγκρότησης και ιδρύθηκε το 1948, μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέρος του Σχεδίου Μάρσαλ.
Είναι ιδιοκτησία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (80%) και των κρατιδίων της Γερμανίας (20%). Διοικείται από ένα πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Ulrich Schroder, το οποίο αναφέρεται σε ένα 37μελές Εποπτικό Συμβούλιο, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schauble –καθόλου τυχαίο ότι η υπογραφή του μνημονίου συνέπεσε με την επίσκεψή του στη χώρα μας.
Ο όμιλος KfW καλύπτει πάνω από το 90% των δανειακών αναγκών του, προσφέροντας στις κεφαλαιαγορές ομόλογα, που είναι εγγυημένα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας. Αυτό του επιτρέπει να αντλήσει κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους. Καθώς απαλλάσσεται από τη φορολογία των επιχειρήσεων, λόγω του νομικού καθεστώτος του ως δημόσια υπηρεσία, και λόγω της μη απόδοσης μερίσματος στους μετόχους της του δημοσίου, η KfW έχει τη δυνατότητα παροχής δανείων για τους σκοπούς που προβλέπονται από το καταστατικό της σε χαμηλότερες τιμές από τις εμπορικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να τις ανταγωνίζεται. Αντίθετα, διευκολύνει τις δραστηριότητές τους σε περιοχές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Η KfW έχει τρεις επιχειρηματικές μονάδες με διακριτές λειτουργίες, καθώς και διάφορες θυγατρικές. Τα δάνεια που παρέχονται από τις δύο κύριες μονάδες του ομίλου αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του συνολικού δανεισμού, στη Γερμανία και –σε μικρότερο βαθμό– σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εντούτοις, η μεγαλύτερη θυγατρική της, KfW IPEX Bank GmbH, προσφέρει δάνεια κυρίως σε διεθνές επίπεδο. Μία μικρότερη θυγατρική, η Γερμανική Εταιρεία Επενδύσεων (DEG), και μία από τις μικρότερες επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου, η KfW Development Bank, δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο διεθνή στίβο, η κάθε μία σε ιδιαίτερες περιοχές δραστηριότητας.