Editorial
Εκτός γραμμής… (Editorial, Δεκέμβριος 2024)
Δεν ανήκω στην πλειοψηφία, μεταξύ της κοινωνίας των υποστηρικτών της Ιδιωτικής Ασφαλίσεως, εκείνων που χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την απόφαση της Κυβερνήσεως, να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα στις ασφαλίσεις έναντι των φυσικών καταστροφών, προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος και από τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά και από τον χαρακτήρα που του αρμόζει να έχει.
Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκαν και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κ.ά.
Άπαντες τοποθετούνται θετικά.
Κρατώ τις προσωπικές μου επιφυλάξεις και τις χαρακτηρίζω ως μειοψηφικές απόψεις. Εγείρω, όμως, και θέτω υπ’ όψιν και υπό την κρίση των αναγνωστών μας τα κάτωθι:
- Περιμένω πως τις εξελίξεις που θεσμοθετούνται από το κράτος θα τις ακολουθήσουν άμεσες βελτιώσεις στα ασφαλιστήρια που προσφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, πλέον υπό καθεστώς υποχρεωτικότητας.
- Ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης έχει ανάγκη, πέραν της τεχνοκρατικής, και την υποστήριξη της ευαισθητοποίησης κέντρων που αναδεικνύουν τον κοινωνικό της ρόλο και προορισμό.
- Αν οι αναλογιστές κοστολογούν, περιμένουμε από τα στελέχη Επικοινωνίας και Εταιρικής Ευθύνης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, πάντοτε με την έγκριση της διοίκησής τους, να ξεχάσουν για λίγο τις χορηγίες και τις μεγαλοστομίες και να προστρέξουν όσους υποχρεούνται πλέον κατά νόμο να ασφαλιστούν.
- Οι «νέοι» αυτοί πελάτες θέλει η αγορά να είναι ή να γίνουν κήρυκες του Θεσμού και όχι υποχρεούμενοι.
Αλήθεια, κοντεύουν 50 χρόνια από τότε που κατ’ εντολήν της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατέστη υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης των μηχανοκίνητων οχημάτων και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 500.000 ίσως και 1.000.000 οχήματα ανασφάλιστα!
Γιατί;
Γιατί, άραγε, η υποχρεωτική ασφάλιση σαν πρακτική δεν πείθει τον καταναλωτή πολίτη;
Γιατί, άραγε, η υποχρεωτική ασφάλιση, προκειμένου να εφαρμόζεται, χρειάζεται αστυνομική επιχείρηση;
Γιατί, άραγε, η υποχρεωτική ασφάλιση επιβάλλεται, για να απαλλάξει το κοινωνικό κράτος από τις ευθύνες, που ούτως ή άλλως φέρει;
Βαθύτατα, όχι μόνον προβληματιζόμαστε, αλλά και ανησυχούμε για τις “επιλογές” που «ενισχύουν εισοδήματα», προσφέρουν «φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων»…
Δημήτρης Ρουχωτάς
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News