Διεθνή

ΕΚΤ: Οι ΜΜΕ επιχειρήσεις έχουν δυσκολία πρόσβασης σε εξωτερική χρηματοδότηση

Έρευνα της ΕΚΤ για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων δείχνει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν δυσκολία πρόσβασης σε εξωτερική χρηματοδότηση, λόγω του COVID-19.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ (ΜΜΕ) ανέφεραν μείωση του κύκλου εργασιών (σε καθαρούς όρους -2%, από 20% τους προηγούμενους έξι μήνες) στην τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων [Survey on the Access to Finance of Enterprises (SAFE)].

Αυτή ήταν η πρώτη τέτοιoυ μεγέθους πτώση που αναφέρθηκε στη διμηνιαία έρευνα από τις αρχές του 2014. Επίσης, ανέφεραν μια απότομη μείωση των κερδών (σε καθαρούς όρους -15%, από -1% στην προηγούμενη έρευνα), η οποία ήταν διαδεδομένη σε όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους. Η έρευνα κάλυψε την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020.

Οι ΜΜΕ της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να υπογραμμίζουν την έλλειψη διαθεσιμότητας ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ως την κύρια ανησυχία τους (24% των ερωτηθέντων, από 28%), ακολουθούμενη από τη δυσκολία εύρεσης πελατών (21%, από 22%).

Όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, το καθαρό ποσοστό των ΜΜΕ που ανέφεραν βελτίωση στη διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων παρέμεινε θετικό, αλλά μειώθηκε στο 5% (από 10%). Αυτό αποδόθηκε στην προθυμία των τραπεζών να παρέχουν πίστωση, η οποία μειώθηκε κατά 11% από 14%. Ωστόσο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014, οι ΜΜΕ της ζώνης του ευρώ αντιλαμβάνονται τις δικές τους οικονομικές καταστάσεις ως παράγοντα που εμποδίζει την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση (-18% από 5%). Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι οι γενικές οικονομικές προοπτικές έχουν έντονο αρνητικό αντίκτυπο (-30%, από -13%), καθαρό ποσοστό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2013.

Οι απαντήσεις των ΜΜΕ σχετικά με την αναμενόμενη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης είναι χρήσιμες για τον υπολογισμό του ενδεχόμενου αντίκτυπου της πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19) στο άμεσο μέλλον. Σε γενικές γραμμές, οι απαντήσεις αυτές δείχνουν ότι οι προσδοκίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων μειώθηκαν σημαντικά στη ζώνη του ευρώ (-11% από 4%), με το επίπεδο επιδείνωσης να διαφέρει μεταξύ των χωρών. Αντανακλώντας τη σοβαρότητα της πανδημίας κορωνοϊού σε διάφορες χώρες, οι ιταλικές ΜΜΕ ανέφεραν τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε καθαρούς όρους (-13%, από 9%), ακολουθούμενες από τις γαλλικές και ισπανικές ΜΜΕ (-9% και -12%, από 8% και – 1%, αντίστοιχα).

Η παρούσα έρευνα της ΕΚΤ εισήγαγε δύο επιπλέον ερωτήματα: το ένα σχετικά με τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον καθορισμό των τιμών και το άλλο για τον αναμενόμενο αντίκτυπο αυτών των παραγόντων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται από τις ΜΜΕ, τους επόμενους 12 μήνες. Οι ΜΜΕ της ευρωζώνης ανέφεραν ως τους πιο σημαντικούς παράγοντες την αναμενόμενη ζήτηση για τα δικά τους προϊόντα και το κόστος εργασίας, και ακολούθως τις τιμές εισροών, τις τιμές ανταγωνιστών και τα μερίδια αγοράς. Κοιτώντας μπροστά, αναμένουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν συγκρατημένες.

Η έρευνα για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έγινε για να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και να τεκμηριώσει τις τάσεις που αφορούν την ανάγκη και τη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης. Αυτός ο κύκλος έρευνας διεξήχθη μεταξύ 2 Μαρτίου και 8 Απριλίου 2020. Παρά τις δυσκολίες στη διεξαγωγή της έρευνας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη και της σχετικής διακοπής στην επιχειρηματική δραστηριότητα πολλών εταιρειών της ζώνης του ευρώ, στην έρευνα συμμετείχαν 11.236 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 10.287 (92%) είχαν λιγότερους από 250 εργαζόμενους.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας