Διεθνή

EIOPA: Αύξηση των κινδύνων πίστωσης, αγοράς και underwriting τους επόμενους 12 μήνες

Τα ανοίγματα μακροοικονομικών κινδύνων των Ευρωπαίων ασφαλιστών μειώθηκαν, ωστόσο, οι  ανησυχίες παραμένουν. Αυτό προκύπτει από τον Πίνακα Ελέγχου Κινδύνων (Risk Dashboard) με βάση τα στοιχεία Solvency II του τρίτου τριμήνου του 2020, που δημοσίευσε, στις 9 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ανοίγματα των ασφαλιστών σε μακροοικονομικούς κινδύνους μειώθηκαν από πολύ υψηλό σε υψηλό επίπεδο, ενώ όλες οι άλλες κατηγορίες κινδύνων παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο. Οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί φορείς αναμένουν αύξηση των κινδύνων πίστωσης, αγοράς και underwriting κατά τους επόμενους 12 μήνες, ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για δεύτερο lockdown λόγω των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και των επιπτώσεων από πιθανά «φαινόμενα κατακρήμνισης» μετά την ολοκλήρωση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.

Όσον αφορά τον μακροοικονομικό κίνδυνο, οι προβλέψεις ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), εν μέσω ανοδικών αναθεωρήσεων, δείχνουν τη μεγαλύτερη αναμενόμενη πτώση το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και την πρώτη ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις από πιθανά «φαινόμενα κατακρήμνισης» στο μέλλον. Το εγγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο πολύ υψηλό επίπεδο τον Σεπτέμβριο. Τα επιτόκια ανταλλαγής (swap) 10ετούς διάρκειας μειώθηκαν, φθάνοντας σε νέα χαμηλά. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε ως συνέπεια των πακέτων στήριξης από τις κυβερνήσεις.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν θετικά στις ειδήσεις για το εμβόλιο Covid-19 κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με σταθεροποιημένους τους δείκτες κινδύνου αγοράς και πιστωτικού κινδύνου. Η πιθανή αποσύνδεση μεταξύ της απόδοσης της αγοράς και των οικονομικών προοπτικών παραμένει ανησυχητική, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομες προσαρμογές αποτίμησης. Η πιστοληπτική ικανότητα των περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Οι προοπτικές αυτών των κατηγοριών κινδύνου αντικατοπτρίζουν τις διαθέσιμες πληροφορίες έως το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται μια αυξανόμενη τάση για τους κινδύνους αγοράς και τους πιστωτικούς κινδύνους, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας και των ανησυχιών που σχετίζονται με την αποσύνδεση μεταξύ των επιδόσεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς και των οικονομικών προοπτικών.

Οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο. Ο δείκτης φερεγγυότητας SCR των ασφαλιστικών ομίλων βελτιώθηκε ελαφρώς από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στο τρίτο τρίμηνο του 2020, αν και παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο, εν μέσω μείωσης του ρυθμού αύξησης των ασφαλίστρων. Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια αύξηση ασφαλίστρων τόσο στις ασφαλίσεις ζωής όσο και στις ασφαλίσεις ζημιών δείχνουν μια ελαφρά επιδείνωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της αγοράς παρουσιάζει αυξανόμενη τάση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεσαίο επίπεδο. Ο μέσος δείκτης τιμή προς κέρδη των ασφαλιστικών ομίλων στο δείγμα αυξάνει τη διασπορά από τα χαμηλά επίπεδα που επιτεύχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο Πίνακας Ελέγχου Κινδύνου (Risk Dashboard) με βάση τα στοιχεία Solvency II συνοψίζει τους κύριους κινδύνους και τις ευπάθειες του ασφαλιστικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ενός συνόλου δεικτών κινδύνου του τρίτου τριμήνου του 2020. Αυτά τα δεδομένα βασίζονται στις αναφορές χρηματοοικονομικής σταθερότητας και τις προληπτικές αναφορές που συλλέχθηκαν από 90 ασφαλιστικούς ομίλους και 2.269 ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας