

Το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης Ασφαλιστικής και Χρηματοοικονομικής Συμβουλευτικής, ΕFICERT SQF 3 European Insurance Intermediary, απαντά πειστικά στα προηγούμενα ερωτήματα, μεταλαμπαδεύει άριστες πρακτικές (Best Practices) και προσφέρει την πλέον σύγχρονη επιστημονική και εφαρμοσμένη τεχνογνωσία συμβουλευτικών πωλήσεων και financial advice προς όφελος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών όλων των βαθμίδων, αφενός, αλλά και των Financial Planners και των Στελεχών Πωλήσεων, αφετέρου.
Αναλυτικά, το Πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας εξήντα (60) εκπαιδευτικών ωρών, συμπεριλαμβανομένης ειδικής ενότητας e-learning, το οποίο οδηγεί τους αποφοίτους του στην διεθνούς εμβέλειας Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση EFICERT SQF 3 European Insurance Intermediary του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Πιστοποιήσεων EFICERT, καθώς και στη Βεβαίωση Μετεκπαίδευσης Certificate of Specialization in Financial and Insurance Advice του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών και του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, περιγράφεται στη συνέχεια.
Τα ασφαλιστικά και ευρύτερα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες πολύ περισσότερο πωλούνται παρά αγοράζονται. Δεν έχουν χρώμα, γεύση ή οσμή, προκειμένου να διεγείρουν τις αισθήσεις μας και, έτσι, να μας προκαλέσουν ώστε να τα αγοράσουμε, ακριβώς όπως τείνουμε να αγοράσουμε συνήθη υλικά αγαθά.
Τα ασφαλιστικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι ύψιστης σημασίας άυλα αγαθά, δηλ. υπηρεσίες, που, αγοραζόμενα, ικανοποιούν σαφείς ανάγκες μας, επιθυμίες ή προσδοκίες. Τέτοιες ανάγκες, επιθυμίες ή προσδοκίες μας σχετίζονται με την ασφαλιστική προστασία μας από κινδύνους που μας απειλούν, ενδεικτικά κατά την έννοια του οικονομικού μας παρόντος και μέλλοντος, της υγείας μας, της περιουσίας μας, κ.ο.κ., ενώ σχετίζονται επίσης με τις επιθυμίες μας και τις προσδοκίες εξασφάλισης των αναγκαίων όρων επίτευξης της καλύτερης εφικτής προοπτικής μας, οικογενειακής και προσωπικής.
Οι συνάνθρωποί μας, στην πλειονότητά τους, τείνουν να αντιλαμβάνονται αυτούς τους κινδύνους, αλλά δεν είναι απαραίτητο να θεωρήσουμε πως αυτενεργούν οι ίδιοι προς την κατεύθυνση επίλυσης ή άμβλυνσης των επιδράσεών τους. Οι συνάνθρωποί μας γνωρίζουν, επί παραδείγματι, ότι ενόσω εργάζονται τείνουν να διασφαλίζουν εισόδημα σαφώς υψηλότερο εκείνου που θα έχουν συνταξιοδοτούμενοι, αλλά δεν φροντίζουν πάντοτε να γεφυρώσουν την απόσταση. Επίσης, γνωρίζουν ότι σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία, όπως η κατοικία ή η επιχείρησή τους, εκτίθενται σε σειρά κινδύνων (έντονα καιρικά φαινόμενα, κ.ο.κ), αλλά δεν φροντίζουν πάντοτε για την ασφαλιστική τους προστασία.
Οι προαναφερόμενες ενδεικτικές περιπτώσεις φανερώνουν τον σημαντικό ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και ιδίως του financial planner ως εκείνου του τεχνογνώστη και εμπειρογνώμονα, που θα τους συμβουλεύσει σωστά και θα τους δείξει αντικειμενικά τα οφέλη ασφάλισής τους, έναντι των προηγούμενων κινδύνων. Επομένως, ο συμβουλευτικός ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αναδεικνύεται ως πολύς σημαντικός, αφού συμβάλλει αποτελεσματικά στην ευημερία και ασφαλιστική προστασία των συνανθρώπων του.
Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής χρειάζεται να αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως απολύτως συμβουλευτικό, πελατοκεντρικό και επεξηγηματικό, ενώ χρειάζεται να θέτει ως υψηλή και πρώτιστη προτεραιότητά του την αντικειμενική ικανοποίηση του πελάτη του και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.
Το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης ισχυροποιεί αισθητά την τεχνογνωσία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και του financial planner, την εκσυγχρονίζει και την αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο, ενώ προσφέρει άριστες πρακτικές και εφαρμοσμένες τεχνικές ανάπτυξης συμβουλευτικών πωλήσεων και financial advice, προς την κατεύθυνση μεγιστοποίησης των πωλήσεών τους και της μεγιστοποίησης της ποιότητας και της διατηρησιμότητας των εργασιών τους.
Η θεματολογία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος έχει ως εξής:
α. Επαγγελματική Δεοντολογία και Θεσμικό Πλαίσιο Διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων και Υπηρεσιών
β. Οικονομικοί κύκλοι και επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην ψυχολογία της αγοράς
γ. Το Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι παροχές του
δ. Συνταξιοδοτικός Προγραμματισμός και προγραμματισμός μέριμνας υγείας
ε. Επενδυτικός Προγραμματισμός κατά τις φάσεις του οικονομικού κύκλου
στ. Φορολογικός Προγραμματισμός και Προγραμματισμός Ζωής και Διαχείρισης Περιουσίας
ζ. Ολιστικές Μέθοδοι Ασφαλιστικής Συμβουλευτικής και Financial Planning
η. Marketing Ασφαλιστικών Υπηρεσιών και εφαρμογές Digital Marketing
θ. Πηγές Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας
ι. Business Development Plan 2024-2026, Εφαρμοσμένες Αρχές Μετάβασης των Συμβουλευτικών Πωλήσεων στο Ψηφιακό Μοντέλο Οργάνωσης και Λειτουργίας τους
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α. Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές της πρώτης γραμμής και Financial Planners, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν συντεταγμένα και αποτελεσματικά τις μεγάλες ευκαιρίες της νέας εποχής των πωλήσεων, όπου ο σύγχρονος πελάτης της διαδικτυακής πληροφορίας και των Social Media, είναι άριστα ενημερωμένος και απαιτεί να συνεργάζεται με άψογους τεχνογνώστες, επιστημονικά καταρτισμένους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και Financial Planners, απολύτως ικανούς να διαμορφώνουν και να προτείνουν τεκμηριωμένες λύσεις επί του συνόλου των πολυσχιδών προβλημάτων που αναδεικνύουν οι αβεβαιότητες της εποχής μας.
β. Στελέχη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης που ασκούν καθήκοντα Management (Agency Managers, Unit Managers, Μεσίτες και Πράκτορες Ασφαλίσεων), που επιθυμούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον των συνεργατών τους, από τις πρότερες συνήθειες και πρακτικές εργασίας τους, στο νέο και εξαιρετικά αποδοτικό Μοντέλο Financial Planning και Συμβουλευτικών Πωλήσεων, προς όφελος της απόδοσης της εργασίας τους, των προοπτικών εξέλιξής τους και των δυνατοτήτων διαμόρφωσης αρραγών σχέσεων με το πελατειακό τους κοινό.
γ. Διοικητικά Στελέχη Πωλήσεων Ασφαλιστικών Εταιρειών και Εταιρειών Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης (Διευθυντές Πωλήσεων, Επιθεωρητές Πωλήσεων και Account Managers), που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις συνιστώσες του Μοντέλου Financial Planning και Insurance Advice, ώστε να οδηγήσουν τα Δίκτυα Πωλήσεων Ευθύνης τους από το προηγούμενο προϊοντικό και συμβολαιοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης εργασιών, στο πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό Μοντέλο Financial Planning και Συμβουλευτικών Πωλήσεων, κατά τις απαιτήσεις της νέας εποχής μας.
δ. Στελέχη και Υπαλλήλους Τραπεζών και Bancassurance που διαχειρίζονται θέματα ασφαλιστικών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων και καλούνται να διαμορφώσουν τεκμηριωμένες προτάσεις υπέρ των πελατών τους.
ε. Όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ή να προάγουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στους τομείς Financial Planning και Συμβουλευτικών Πωλήσεων.
Το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης έχει τους εξής κύριους στόχους:
Επιστημονικός Υπεύθυνος και εκ των Εισηγητών του Προγράμματος Μετεκπαίδευσης είναι ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, Οικονομολόγος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, διατελέσας Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), διαθέτων πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο.
Στο Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης διδάσκουν, επίσης:
Το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης εμπλουτίζουν προσκεκλημένοι Guest Speakers, επί εξειδικευμένων θεμάτων ασφαλιστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.
H ενότητα θα έχει την έναρξή της τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου και θα παραμείνει «ανοικτή», προς τον σκοπό ολοκλήρωσής της, έως και την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023.
Οι αιτήσεις εγγραφής στο Πρόγραμμα, θα γίνονται δεκτές έως και τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News