Ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά από τον Τουρισμό!
Πολλά γράφονται και συζητούνται κατά τα χρόνια της κρίσης ως προς τα αίτια, τους υπαίτιους και τις λύσεις για την έξοδο από αυτήν. Ως συνήθως, στην Ελλάδα, πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι (Γερμανοί, Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορα άγνωστα και κρύφια συμφέροντα) και ποτέ εμείς οι Έλληνες. Δεκάδες κόμματα λειτουργούν και νέα διαρκώς ιδρύονται, προτείνοντας πολλά και ποικίλα προγράμματα, εν πολλοίς ουτοπικά, ενός κόμματος όμως υπάρχει η αδήριτη ανάγκη δημιουργίας: του κόμματος του Ορθού Λόγου.
Ως γνωστόν, όμως, ο ορθολογισμός είναι είδος εν ανυπαρξία στη χώρα μας, στην οποία ανθούν οι πάσης φύσεως παραλογισμοί.
Αυτό το κόμμα, εάν έπαιρνε ποτέ την εξουσία, θα έπρεπε να καθορίσει με αμιγώς επιστημονικά και ορθολογιστικά κριτήρια το εφικτό και βιώσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας. Όποιος γνωρίζει στοιχειώδη Ιστορία και Γεωγραφία δεν θα δυσκολευθεί να καταλάβει ότι τα ισχυρά όπλα της Ελλάδας, στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο, είναι η ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της. Και άλλες χώρες διαθέτουν ιστορία, όπως και άλλες χώρες έχουν ωραίο περιβάλλον, αλλά ο συνδυασμός της τεράστιας πολιτισμικής ιστορίας με το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι παγκοσμίως μοναδικός.
Αντί, λοιπόν, να διαμαρτυρόμαστε για τους 1.500.000 ανέργους (ενώ παράλληλα ζουν και εργάζονται στη χώρα μας 1.500.000 αλλοδαποί, οι οποίοι προφανώς κάνουν τις δουλειές που απαξιούν οι Έλληνες), ας στραφούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του μεγάλου μας συγκριτικού πλεονεκτήματος, του Τουρισμού.
Είναι γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, με απτά αποτελέσματα, αλλά τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πελώρια. Η Κύπρος, με φτωχότερη ιστορία και ανάλογο περιβάλλον και με πληθυσμό περί τους 800.000 κατοίκους, στοχεύει εφέτος σε 3.000.000 τουρίστες, κάτι που στα ελληνικά μεγέθη αντιστοιχεί σε 40.000.000 τουρίστες, έναντι των 20.000.000 που μάλλον θα επιτύχουμε το 2014.
Θα αναρωτηθεί κανείς τι θέση έχουν αυτές οι σκέψεις σε ένα ασφαλιστικό έντυπο. Είναι αυτονόητο ότι η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς συναρτάται ευθέως με τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας. Μία σημαντική ανάκαμψη της αγοράς, που κυρίως θα βασίζεται στον τουριστικό τομέα, θα οδηγήσει και στην πολυπόθητη ανάπτυξη του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα. Κατ’ αναλογία, λοιπόν, με τα προαναφερθέντα ορθολογιστικά κριτήρια, πρέπει και στον ασφαλιστικό κλάδο να αναζητηθούν τα κατάλληλα προϊόντα και οι καλύτεροι τρόποι προώθησής τους.
Κατά τη γνώμη μας, οι κυριότεροι ασφαλιστικοί κλάδοι που θα αναπτυχθούν είναι:
1. Αστική Ευθύνη πρακτορείων, ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων, εστιατορίων και λοιπών συναφών δραστηριοτήτων.
2. Ομαδικά προγράμματα ατυχημάτων και ασθενειών για τις ταξιδιωτικές ομάδες.
3. Ασφάλιση περιουσίας και διακοπής εργασιών των νεοανεγειρομένων και ανακαινιζομένων τουριστικών εγκαταστάσεων.
4. Ασφάλιση των αναγκαίων τεχνικών έργων που θα συνοδεύσουν αυτήν την ανάπτυξη (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, δρόμοι και γενικώς έργα υποδομής).
5. Ασφάλιση τρομοκρατικών ενεργειών, που, δυστυχώς, εξαπλώνονται παγκοσμίως και απειλούν κατ’ εξοχήν τις τουριστικές δραστηριότητες.
6. Ασφάλιση κινδύνων του κυβερνοχώρου (cyber-risks), που απειλούν τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών αλλά και τη γενικότερη ομαλή λειτουργία των τουριστικών μονάδων και υποδομών.
7. Ασφάλιση ενοικιαζομένων αυτοκινήτων.
Πέραν των ανωτέρω άμεσων ωφελειών της ασφαλιστικής αγοράς, από την ανάπτυξη του τουρισμού θα επιτευχθούν και σημαντικές έμμεσες ωφέλειες, που θα οφείλονται στη γενικότερη αναθέρμανση της οικονομίας από την τουριστική δραστηριότητα και το δημιουργούμενο εισόδημα. Ένα επιπρόσθετο ποιοτικό όφελος για την ασφαλιστική αγορά θα είναι ότι ο γενικότερος αναπόφευκτος συγχρωτισμός εκατομμυρίων επισκεπτών, προερχομένων κυρίως από χώρες με υψηλή ασφαλιστική νοοτροπία, θα βοηθήσει τους Έλληνες να καλύψουν σταδιακά το αναμφισβήτητο χάσμα ασφαλιστικής συνείδησης που τους χωρίζει από τους οικονομικά ανεπτυγμένους λαούς.
Αντί, λοιπόν, να μεμψιμοιρούμε και να φθειρόμαστε από τη χαρακτηριστική των Ελλήνων προαιώνια εριστικότητα και αντιπαλότητα με τους συμπολίτες μας, δεν έχουμε παρά να συνέλθουμε, να σοβαρευθούμε και να συστρατευθούμε στην ορθολογιστική αξιοποίηση των αναμφισβήτητων αρετών της φυλής μας, που είναι η ευφυΐα, η εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο, οι οποίες αποτελούν τα, πέραν της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος, ανθρώπινα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στον αδυσώπητο παγκόσμιο οικονομικό στίβο.
Δημήτρης Καράμπελας,
Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.