EEA: Δεν εφησυχάζει για το θέμα του επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους

25

Μετά τη δημόσια παραδοχή του Υπουργού Εργασίας ότι τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας των Αυτοαπασχολούμενων επί ενάμιση και πλέον χρόνο κατευθύνονταν σε πληρωμή συντάξεων του ΟΑΕΕκαι όχι σε επίδομα ανεργίας προς αυτοαπασχολούμενους, η διοικούσα Επιτροπή του  ΕΕΑ εξέδωσε δελτίο τύπου, στις 28 Δεκεμβρίου, στο οποίο επεσήμαινε ότι η παραδοχή αυτή  «δικαιώνει την επιμονή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών να προβάλλει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την κατάφωρη αδικία σε βάρος των συναδέλφων μας, την οποία πρόδιδε η “ένοχη σιωπή” όλων των συναρμόδιων Υπουργών».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή το ΕΕΑ «Δεν είναι διόλου συμπτωματικό ότι λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Ε.Α με τον Υπουργό Ανάπτυξης κύριο Χατζηδάκη, στον οποίο θέσαμε επιτακτικά το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας του να μεταφέρει την αγανάκτησή μας στους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, δόθηκαν –επιτέλους – απαντήσεις και μάλιστα αποκαλυπτικές, από τα πλέον αρμόδια χείλη.

»Ωστόσο, η προαναγγελία του κυρίου Βρούτση ότι, μετά τα «δικαιολογημένα παράπονα των επαγγελματιών»,τον Ιανουάριο θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του Επιδόματος Ανεργίας, μπορεί να μας προκαλεί ικανοποίηση όχι όμως και εφησυχασμό. Το Ε.Ε.Α δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση άδικους αποκλεισμούς συναδέλφων μας από τη λίστα των ανέργων με τη θέσπιση αυθαίρετων και υπερβολικά αυστηρών εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων. Και φυσικά δεν θα συνηγορήσει σε ποσό επιδόματος που δεν θα συνιστά ουσιαστική βοήθεια προς τον άνεργο έμπορο και επαγγελματία».

Για τους λόγους αυτούς το ΕΕΑ θεωρεί υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαβούλευση με ταΕπιμελητήρια και τους άλλους θεσμοθετημένους φορείς της πραγματικής οικονομίας, για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στους όρους καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

«Δεν υπάρχουν πλέον για την κυβέρνηση άλλες δικαιολογίες για νέο εμπαιγμό των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Είναι ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της εξαγγελίας, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου του 2012, ημερομηνία που ορίζει ο σχετικός νόμος. Εξίσου σημαντικό είναι όμως να παράσχει στους εμπόρους και τους επαγγελματίες αναλυτική και δημόσια ενημέρωση για το ακριβές ποσό που έχει ως σήμερα συγκεντρωθεί από την εισφορά των 10 ευρώ/μήνα στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, και για το ποιο ακριβώς τμήμα αυτού του ποσού δόθηκε για την πληρωμή συντάξεων.

»Η κυβέρνηση μπορεί να είναι σίγουρη πως τις επόμενες εβδομάδες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα εντείνει την προσοχή του και θα ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του για τις ενέργειες ή τις παραλείψεις των υπευθύνων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα του επιδόματος ανεργίας στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, έθιξε πρώτος με ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμαινε:

«Μήνυμα για “ενότητα και ελπίδα” απηύθυνε ο πρωθυπουργός μετά την απόφαση για εκταμίευση της ευρω-δόσης από το Eurogroup, αλλά η αθέτηση υποσχέσεων δεν υπηρετεί την ενότητα και η αλληλεγγύη που μένει στα λόγια νεκρώνει την ελπίδα.

Μόνο θυμό και αγανάκτηση προκαλεί στα χιλιάδες μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η ένοχη σιωπή των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για το ότι το πολυδιαφημισμένο “επίδομα ανεργίας για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ” έχει μείνει ξεχασμένο στα συρτάρια τους.

17 ολόκληρους μήνες μετά τη θεσμοθέτησή του, όχι μόνο το επίδομα δεν καταβάλλεται στους άνεργους εμπόρους και τους επαγγελματίες, αλλά η παρακράτηση της εισφοράς των 10 ευρώ συνεχίζεται κανονικά και με το νόμο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα το παράξενο!

Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα στη χώρα πόσο είναι το ακριβές ποσό που έχει συγκεντρωθεί στον «Ειδικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης», αν και πότε θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που συγκεντρώνεται και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι ωφελούμενοι άνεργοι, για να υλοποιηθεί έστω και αργά η ρύθμιση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για χρήματα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά παραμένουν  “δεσμευμένα”, περιμένοντας μάταια την Υπουργική Απόφαση που θα τα διοχετεύσει προς τους άνεργους συναδέλφους μας.

Το Ε.Ε.Α. δεν είναι διατεθειμένο να συγχωρήσει καμία περαιτέρω συσκότιση στο δικαίωμα πληροφόρησής μας και καμία ολιγωρία στην απόδοση των οφειλομένων, που παρακρατώνται από το υστέρημα των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όταν μάλιστα το οικονομικό επιτελείο υλοποιεί χωρίς καθυστέρηση κάθε βάναυσο φοροεισπρακτικό μέτρο, φέρνοντας με μαθηματική ακρίβεια περισσότερα “λουκέτα” και ανέργους στην αγορά.
Δεν πρόκειται για έκκληση αλλά για απαίτηση. αρκετά με την περιφρόνηση των εμπόρων και των επαγγελματιών!».