ΕΕ: Μετά τον «Πολωνό Υδραυλικό», περιορισμοί και στις κοινωνικές παροχές
Ποιος δεν θυμάται την περίφημη οδηγία Μπολκενστάιν και τον «Πολωνό Υδραυλικό» του, στον οποίο δινόταν η ελευθερία διακίνησης σε όποιο κράτος της ΕΕ επιθυμούσε, με την προϋπόθεση ότι θα αμείβεται σύμφωνα με τις ισχύουσες αμοιβές στη χώρα του;
Πλέον προωθούνται μεγάλες αλλαγές και στις κοινωνικές παροχές για νεοεισερχόμενους Έλληνες εργαζόμενους στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και άλλων κρατών μελών που θα το ζητήσουν.
Όπως διαβάζουμε στο blog της έγκριτης συναδέλφου Μαρίνας Κουρμπέλα, οι Έλληνες, και οι πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ, που μεταβαίνουν για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γνωρίζουν, ότι οι κοινωνικές παροχές δεν θα είναι οι ίδιες με αυτές που απολαμβάνουν οι πολίτες της χώρας υποδοχής, διότι προωθούνται σημαντικές αλλαγές στο θέμα.
Συγκεκριμένα, με αφορμή τον περιορισμό στις κοινωνικές παροχές, που ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο, και ενόψει του Δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί για παραμονή, ή όχι, της χώρας στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στο Παράγωγο Δίκαιο (σε κανονισμούς οδηγίες και αποφάσεις), που διευρύνουν τις σχετικές ρυθμίσεις και σε άλλα κράτη μέλη που θα το ζητήσουν. Σχετικές αλλαγές θα προωθηθούν και στο πρωτογενές δίκαιο, σε μελλοντική αναθεώρηση των Συνθηκών.
Στο σχέδιο Απόφασης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, που θα συνέλθουν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σχετικά, ότι: «…Μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής, κατόπιν εξέτασης της γνωστοποίησης, το Συμβούλιο μπορεί, με εκτελεστική πράξη, να επιτρέψει στο οικείο κράτος μέλος να περιορίσει την πρόσβαση στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας εργαζομένων στον βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο. Η εκτελεστική πράξη θα επιτρέπει στο κράτος μέλος να περιορίζει την πρόσβαση των εργαζομένων της Ένωσης που εισήλθαν προσφάτως στην αγορά εργασίας του στις παροχές για εργαζομένους για συνολική περίοδο μέχρι τέσσερα έτη από την έναρξη της απασχόλησης. Ο περιορισμός αυτός πρέπει να είναι κλιμακωτός, ξεκινώντας από τον πλήρη αποκλεισμό και αυξάνοντας σταδιακά την πρόσβαση στις παροχές αυτές ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αυξανόμενη σύνδεση του εργαζομένου με την αγορά εργασίας του κράτους μέλους υποδοχής».