Άρθρα

ΕΑΕΕ: Έτσι είδαμε τη Γενική Συνέλευση

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ, εξαιτίας των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Μέργου, ότι ο κατώτατος μισθός είναι ακόμα υψηλός. 
Από κει και πέρα, απούσα ήταν η ΔΕΙΑ, παρόντες το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, με πολλές …εκπλήξεις η κάλπη, και για την ανάκληση της EVIMA καμία απολύτως αναφορά, εκτός από την έμμεση του απερχόμενου Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Γ. Κώτσαλου, ο οποίος χαρακτήρισε τις ανακλήσεις εξυγίανση, τονίζοντας ότι αυτή δεν θα προκύψει από την αυτορρύθμιση της αγοράς, αλλά από την εποπτεία που ασκεί η ΤτΕ.  

Η ΔΕΙΑ
Η απουσία του νέου της Δ/ντή της ΔΕΙΑ, κ. Σπ. Ζάρκου, το όνομα του οποίου ήταν μεταξύ των ομιλητών, για πολλούς ήταν αναμενόμενη. Η συγκεκριμένη θέση φαίνεται πως απαιτεί ένα χρονοδιάγραμμα επικοινωνιακής προσαρμογής μεγαλύτερο απ’ ό,τι άλλες. Να θυμίσουμε ότι και στον προκάτοχό του πήρε χρόνο μέχρι τελικά να αποδεχτεί τις προσκλήσεις και να παραστεί σε εκδηλώσεις της ασφαλιστικής αγοράς. Με την απουσία του βεβαίως ο κ. Ζάρκος στέρησε μία απάντηση στην απορία πολλών: Γιατί έχοντας ήδη το παράδειγμα των προηγούμενων ανακλήσεων και των χρονιζουσών και αδιέξοδων εκ του αποτελέσματος εκκαθαρίσεων δεν επιλέχθηκε άλλος δρόμος; Πέραν όλων αυτών, πάντοτε με σεβασμό στον άνθρωπο αλλά και τη θέση που κατέχει, του χρεώνουμε επαγγελματικά ανάγωγη συμπεριφορά. Όφειλε να σεβαστεί –αν μη τι άλλο– την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Η κάλπη
Οι αρχαιρεσίες ανέδειξαν πρώτους σε ψήφους τους κ.κ. Δ. Ζορμπά (3.539) και Ι. Λαπατά (3.045), ακολουθούμενους από τους κ.κ. Γ. Κώτσαλο (2.940), Α. Σαρρηγεωργίου (2.643) και Θ. Κοκκάλα (2.349). Εκτός Δ.Σ. έμειναν οι κ.κ. Γ. Ζάχος και Σ. Χαρδούβελη, ενώ οι διεκδικούντες την προεδρία κ.κ. Α. Βασιλείου και Π. Παπανικολάου κατέλαβαν την 15η και 6η θέση, αντίστοιχα. 
Για την …ιστορία, στις προηγούμενες εκλογές, ο κ. Παπανικολάου είχε λάβει 183 ψήφους περισσότερες, ενώ ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε, κ. Γ. Κατσουρίδης, είχε λάβει 650 ψήφους περισσότερες. Ο κ. Κώτσαλος είχε τις ίδιες ψήφους και τότε, ενώ ο κ. Σαρρηγεωργίου είχε λάβει 708 λιγότερες ψήφους. Λιγότερες κατά 600 ψήφους περίπου είχε λάβει και ο κ. Ν. Μακρόπουλος. Τα νούμερα αυτά οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα.
Ποιος θα είναι, λοιπόν, ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, μετά τα φετινά αποτελέσματα της ψηφοφορίας; Οι πρωτεύσαντες σε ψήφους, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμούν να διεκδικήσουν τη θέση. Ως φαβορί φέρεται ο κ. Σαρρηγεωργίου, αλλά για περισσότερα θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί. Το βέβαιο είναι ότι πολλά μέλη του απελθόντος Δ.Σ. αλλά και του νεοσυσταθέντος θεωρούν τον αριθμό των 19 μελών εμπόδιο στη λήψη γρήγορων αποφάσεων και επιθυμούν τη μείωσή τους σε 16. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, πάντοτε βάσει ψήφων, τότε και οι εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως της ΑΧΑ και της Groupama, ενδεχομένως να βρεθούν εκτός Δ.Σ.

Οι ομιλίες
«Ιδιωτική Ασφάλιση, ένας δρόμος προς την αξιοπρέπεια και την ευημερία» ήταν το κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, που ακολούθησε μετά το πέρας  της Γενικής Συνέλευσης.
Ομιλητές οι κ.κ. Αθανάσιος Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργος Μέργος, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης, Βουλευτής, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Τάσος Γιαννίτσης, τ. Υπουργός, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, καιΓιώργος Κώτσαλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Α. Σκορδάς: «Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως αυτή των ασφαλίστρων, μπορεί να επανεξεταστεί»
«Δεν ζητώ πίστωση πολιτικού χρόνου. Ζητώ ελαχιστοποίηση αυτού του διαστήματος αφομοίωσης και ωρίμανσης από την αγορά. 
Διότι μόνον έτσι τα δικαιολογημένα παράπονα για οριζόντια κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως αυτή των ασφαλίστρων, μπορούν να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα της προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν στην αναπτυξιακή προσπάθεια», τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Α. Σκορδάς, προσθέτοντας: 
«Όπως η πολιτεία από την πλευρά της αναθεωρεί πρακτικές, λάθη και στερεότυπα του παρελθόντος, έτσι πιστεύω ότι και η αγορά –η ασφαλιστική αγορά, εν προκειμένω-  χρειάζεται να αναθεωρήσει στρατηγικές και τακτικές. 
Οι σχέσεις με τα δίκτυα, με τις ενώσεις καταναλωτών, με τα Επιμελητήρια και με άλλους φορείς της αγοράς, με την ίδια την Πολιτεία, δεν αντιμετωπίστηκαν ως συνιστώσες ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης».
Συμφωνώντας με τον ισχυρισμό του Γ. Κώτσαλου που διατυπώθηκε σε συνέντευξή του στην «Ασφαλιστική Αγορά», ο κ. Σκορδάς σημείωσε: «Οι εξελίξεις πράγματι, πολλές φορές, προλάβαιναν τη στρατηγική του κλάδου και εν μέρει την ακύρωναν. Μόνο ως εξαίρεση προέκυπταν ορθολογικές εταιρικές στρατηγικές. Η σύνεση κι η αυτοσυγκράτηση σε πολλές περιπτώσεις ήταν ζητούμενα, όχι δεδομένα.  Αναπτύχθηκαν εταιρικές πολιτικές που δημιούργησαν στρεβλώσεις και σε επιμέρους αγορές, όπως αυτή της υγείας. Κυρίως όμως άμβλυναν την ασφαλιστική συνείδηση του πολίτη».
Ενθυμούμενος τα χρόνια του ως ασφαλιστής ο κ. Σκορδάς ανέφερε: «Την περίοδο που θεωρούνταν δεδομένες οι υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές των κρατικών ταμείων και η αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εμείς πασχίζαμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η ιδιωτική ασφάλιση, ως συμπλήρωμα της δημόσιας ασφάλισης. 
Ο τότε δικός μας αγώνας, σήμερα έχει δικαιωθεί από την ίδια την κρίση που ενέσκηψε στη χώρα. 
Σήμερα δεν υπάρχει πολίτης που να μην ξέρει, να μην άκουσε, να μην κατανόησε τα προβλήματα της δημόσιας ασφάλισης. 
Σήμερα, άλλο ερώτημα καλείται να απαντήσει η ασφαλιστική αγορά: Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα πείσει τον Έλληνα καταναλωτή με το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, να κατατάξει την ιδιωτική ασφάλιση ψηλά στις προτεραιότητές του». 
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε στη στήριξη της πολιτείας και ζήτησε αυτή να αξιολογηθεί. Όπως τόνισε, «η προσπάθεια που κάνουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων, η δυνατότητα να διασωθεί μια ασφαλιστική εταιρεία με την έκδοση προνομιούχων μετοχών κατά τα πρότυπα που έχουν ακολουθηθεί για τις τράπεζες και η δημιουργία χρηματοδοτικού κεφαλαίου φυσικών και μη καταστροφών, αποτελούν σαφές και αδιαμφισβήτητο τεκμήριο κυβερνητικής στήριξης στην προσπάθεια του κλάδου να υπερβεί την κρίση και να αναπτυχθεί. 
Στο νέο αναπτυξιακό κύκλο, που έχουμε μπροστά μας, είμαι βέβαιος ότι η ασφαλιστική αγορά θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να διευρύνει τις επενδυτικές της επιλογές, με ενεργό συμμετοχή της σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και με αυτό τον τρόπο να προσφέρει στους ασφαλισμένους της, ανταγωνιστικές υπηρεσίες».

Βεβαίως, το ζητούμενο, όπως το επισήμανε η κα Μ. Αντωνάκη, παραμένει ένας ουσιαστικός διάλογος με την Πολιτεία που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, ενώ μέσα στο υπάρχον οικονομικό κλίμα, που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει πολλές εταιρείες σε μειώσεις μισθών ακόμα και απολύσεις, πόσο δυνατές είναι οι επενδύσεις είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Άγνοια της αγοράς
Με εξαίρεση, πάντως, τον κ. Σκορδά και βεβαίως τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, οι υπόλοιποι ομιλητές πολύ λίγο έδειξαν να γνωρίζουν την αγορά στο κοινό της οποίας κλήθηκαν να μιλήσουν. Και είναι απορίας άξιο –και ίσως ταυτόχρονα εξήγηση για τη στρεβλότητα πολλών από τα μέτρα που βλέπουμε να υιοθετούνται τους τελευταίους μήνες–, ποιος είναι τελικά ο ρόλος των συμβούλων που διατηρούν κοντά τους για την ενημέρωση πάνω σε εξειδικευμένα ζητήματα των αγορών. 
Ωστόσο, ο κ. Γ. Μέργος έβγαλε είδηση, όχι μόνο με την αναφορά του στον κατώτατο μισθό, αλλά και με την άποψή του για τον ασφαλιστικό κλάδο, για τον οποίο είπε ότι χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση και προέβλεψε ότι δεν θα είναι εύκολο να διασωθούν όλες οι εταιρείες. Κατά τ’ άλλα όλα τα διαγράμματα, οι καμπύλες και οι δείκτες που παρουσίασε ήταν αισιόδοξοι και ανοδικοί, αλλά όπως σχολίασαν πολλοί από τους ακροατές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε.

Ο κ. Γ. Σταθάκης επικεντρώθηκε στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το μνημόνιο, το οποίο όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν θα πρέπει να συνδέεται με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, εάν θέλουμε να βγούμε από την ύφεση και να υπάρξει ανάπτυξη. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να αλλάξει  «ό,τι δουλεύει σωστά» και ειδικότερα για την ασφαλιστική αγορά επεσήμανε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, αλλά και λάθη. Το κόμμα του ενδιαφέρεται και θα εστιάσει στην καλή λειτουργία της αγοράς, στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην προστασία των καταναλωτών, ενώ πρόσθεσε ότι η ιδιωτική ασφάλιση συνδέεται άμεσα και θα ωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους που υποστηρίζει το κόμμα του.  

«Ανάπτυξη σημαίνει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο κ. T. Γιαννίτσης, δίνοντας για άλλη μια φορά το στίγμα των απόψεών του. Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο θέμα των επενδύσεων ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε πως θα πρέπει να μας απασχολήσει όχι μόνο η προσέλκυση νέων στη χώρα μας αλλά και το είδος των επενδύσεων, καθώς και η μακροχρόνια φύση τους. Σχολιάζοντας το παραγωγικό σύστημα της χώρας δήλωσε πως το υπάρχον σύστημα έχει αξία και με αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε, βελτιώνοντάς το σταδιακά, ωστόσο, όπως και ο ίδιος σημείωσε η όποια βελτίωση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική αγορά παρατήρησε πως το PSI προκάλεσε ζημιά στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και ανέδειξε προβλήματα κεφαλαιοποίησης, ενώ αναφέρθηκε και στην επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος που θα απασχολήσει έντονα την αγορά και την κοινωνία στο επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερη σημασία είχε η διάκριση που έκανε ο κ. Γιαννίτσης μεταξύ ξένων πολυεθνικών εταιρειών και ελληνικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, δηλώνοντας πως η  αυξανόμενη αξιοπιστία των πρώτων, πάντοτε μέσω της στήριξης των μητρικών τους, θα πρέπει να απασχολήσει τις δεύτερες που οφείλουν να ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο.

Γ. Κώτσαλος: Πολλαπλά τα οφέλη από την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης
Στις απόψεις του απερχόμενου Προέδρου της ΕΑΕΕ, για την εποπτεία και τις ανακλήσεις αναφερθήκαμε παραπάνω. Ο κ. Κώτσαλος, επιπλέον, τόνισε στην ομιλία του τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης, αφού αυτή αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα, σημαντικό θεσμικό επενδυτή, μεγάλο εργοδότη, πηγή φορολογικών εσόδων, μοχλό ανάπτυξης άλλων σχετικών τομέων. 
Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εργασίες δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο, ενώ τόνισε ότι η πτώση των εσόδων που παρατηρείται αφορά την υπάρχουσα παραγωγή και όχι τις νέες εργασίες. 
Ο κ. Κώτσαλος επεσήμανε ότι είναι σειρά της Πολιτείας να προσεγγίσει την ασφαλιστική αγορά, για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών, καθώς ο κλάδος είναι σε θέση πλέον να αναλάβει το ρόλο των Ταμείων. Μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά το 2002, που η ιδιωτική ασφάλιση ουσιαστικά αποκλείστηκε από τη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων συντάξεων, σήμερα ωστόσο η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους που σχετίζονται με αποζημιώσεις φυσικών φαινομένων και στους τομείς υγείας και γεωργίας, όπου η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.
Ωστόσο, τόνισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να ενισχυθεί από την Πολιτεία μέσω φορολογικών κινήτρων, επισημαίνοντας ότι ειδικά στον τομέα των συντάξεων σε όλα τα κράτη του κόσμου στηρίχθηκε η ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένου να αναπτυχθεί στον τομέα των συντάξεων.
Από τη μεριά της η ασφαλιστική αγορά, ανέφερε ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, οφείλει να δώσει απάντηση σε αιτήματα όπως: «να είμαστε δίπλα στον καταναλωτή, να είμαστε φθηνοί στα ασφάλιστρα αλλά και απλοί στα συμβόλαια. Όλα αυτά σημαίνουν επενδύσεις στην  τεχνολογία. Πρέπει να δημιουργηθούν συμβόλαια με τέτοιους όρους, ώστε να αποφεύγουμε τις αναμετρήσεις με τις ενώσεις καταναλωτών».

Απολογισμός
Η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι ή θα έπρεπε να είναι ένας δρόμος προς την αξιοπρέπεια και την ευημερία. Το ερώτημα για την ασφαλιστική αγορά είναι ποιον δρόμο θα επιλέξει και η ίδια, προκειμένου να εξασφαλίσει και τη δική της ευημερία. Για τη χάραξη πολιτικής και στρατηγικών για τον κλάδο θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας πως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος ευθύνης βαρύνει συγκεκριμένες εταιρείες και όχι το σύνολο της αγοράς δυστυχώς.  
Με μόλις 4 εταιρείες να κατέχουν το 58,2% της αγοράς στον κλάδο Ζωής και 7 εταιρείες να κατέχουν το 50,1% στις Γενικές ασφαλίσεις (στοιχεία του 2011 ), οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες και περιοριστικές για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας