Ε. Νταρακλήτση: Στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση γκρεμίζουμε κάθε μορφής διάκριση!
Της Ελένης Νταρακλήτση,
Διευθύντριας Γραφείου Εταιρικού Δικτύου Εθνικής Ασφαλιστικής
Έχουμε φτάσει στο 2024 κι ακόμα οι γυναίκες αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο τι επιθυμούν και τι είναι εφικτό να καταφέρουν επαγγελματικά. Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι πιστεύουν πως το φύλο τους είναι το βασικό εμπόδιο, για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.
Παρόλο που ως κοινωνία έχουμε κάνει αργά βήματα για να υποστηρίξουμε το γυναικείο επιχειρείν, σίγουρα απομένει αρκετός ακόμα δρόμος μπροστά μας, αλλά και μεγάλη ελπίδα να μην υπάρχει πλέον ο… δρόμος για τον άνδρα και κάποιος διαφορετικός για τη γυναίκα, αλλά ο κοινός και μοναδικός για τον άνθρωπο.
Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι από τα πρώτα επαγγέλματα που άνοιξαν την πόρτα στις γυναίκες, ίσως γιατί η φύση της δουλειάς έχει πολλά από εκείνα τα χαρακτηριστικά (ελεύθερο ωράριο, επικοινωνία με τον πελάτη) που κοινωνικά ήταν “αποδεκτά” για ένα “γυναικείο επάγγελμα” και αποτελούσαν έναν “τετριμμένο” συνδυασμό στη συνείδηση της τότε κοινής γνώμης.
Θυμάμαι το 1995, όταν ήρθα σε πρώτη επαφή με τον χώρο μας, ο τότε μάνατζερ μού είχε πει πως σε αυτό το επάγγελμα θα μπορώ να συνδυάσω το μεγάλωμα του παιδιού μου με τη φροντίδα του σπιτιού και να βγάζω και τα απαραίτητα αγαθά προς το ζην.
Από τότε ως σήμερα, βέβαια, έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα, το πρώτο που λέω στα νεαρά κορίτσια, που προσεγγίζουν τον χώρο μας, είναι πως μπορούν να κάνουν καριέρα με σκληρή δουλειά, να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις και να εξασφαλίσουν όχι απλά τον βιοπορισμό αλλά το ευ ζην.
Για να εξελιχθεί και να προοδεύσει ένας επαγγελματίας, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το παράδειγμα. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε γυναίκα χρειάζεται να μπορεί να δει μια άλλη γυναίκα σε μια ηγετική θέση, καθώς αυτόματα αποκτά το δικαίωμα να ονειρευτεί τον εαυτό της σε ανάλογη θέση και να προσπαθήσει για αυτό· να προσπαθήσει όχι για ένα όνειρο “ανέφικτο”, αλλά για κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί, μέσα από την ασταμάτητη προσπάθεια.
Δράττομαι της ευκαιρίας, να αναφερθώ σε μια προσωπική εμπειρία, η οποία αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό και έμπνευση, για να ξεπεράσω τις δυσκολίες που προέκυψαν στον δύσκολο δρόμο της επαγγελματικής μου καριέρας σε σχέση με το φύλο μου. Η έμπνευσή μου δεν ήταν άλλη από την επαγγελματική άνοδο άλλων γυναικών. Πρώτα από όλα, της μητέρας μου, που είχε τη δική της επιχείρηση (κατάστημα εσωρούχων) και συνταξιοδοτήθηκε από αυτή, έχοντας παράλληλα και το αποκλειστικό μεγάλωμα τριών παιδιών, καθώς και δύο πελατισσών μου και μετέπειτα καλών φίλων μου, της κας Ελένης Καρτάνου και της κας Ιωάννας Γριβοκωστοπούλου, οι οποίες διατηρούν έως σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική βιομηχανία επίπλων, έναν κλάδο που, σε τεράστιο βαθμό, θεωρείται ακόμα ανδροκρατούμενος.
Η ιστορία, λοιπόν, και κυρίως τα παραδείγματα των επιτυχημένων γυναικών σε κάθε χώρο, ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή κλάδου, αποδεικνύουν πως η γυναίκα μπορεί να είναι εξαιρετική μάνα και σύντροφος και φίλη, και ταυτόχρονα εξαιρετική επαγγελματίας. Αρκεί να εμπιστευτεί τον εαυτό της, να εργαστεί σκληρά, να οραματιστεί την πορεία που θέλει να έχει και να προσπαθήσει για αυτό.
Όλα αυτά τα χρόνια, παρακολούθησα πολλές διαλέξεις και δράσεις για την εργασιακή ισότητα γυναικών και ανδρών. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος ως προς την αναγνώριση του προβλήματος, αλλά σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, για να ισορροπήσει η ζυγαριά. Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να ενισχύσουμε όλες μαζί τη γυναικεία αλληλεγγύη. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως η δική μας γενιά γαλουχήθηκε με τη νοοτροπία να ανταγωνιζόμαστε η μία την άλλη. Πιστεύω ότι εκείνα τα χρόνια πέρασαν ανεπιστρεπτί και οι νοοτροπίες αυτές ανήκουν στο παρελθόν, μαζί με αντιλήψεις που ήθελαν τη γυναίκα να είναι μόνο η «καλή νοικοκυρά που είναι δούλα και κυρά».
Η γυναίκα μπορεί και πρέπει να διαλέγει η ίδια τον ρόλο εκείνο που της ταιριάζει, σε οποιοδήποτε μετερίζι, με αξιοπρέπεια, σεβασμό και ανταποδοτικά οφέλη και αμοιβές, ίδια με εκείνα του κάθε εργαζόμενου, ανεξαρτήτως φύλου.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News