Συνεντεύξεις
Δυναμικό “παρών” των ασφαλιστών σε Κοζάνη, Λάρισα, Σέρρες και Χανιά
Το αφιέρωμά μας στα σωματεία ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της Περιφέρειας συνεχίζεται…
-
Ο κ. Κώστας Καραγιάννης, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας,
-
η κα Εύα Ματάκου-Πιένκος, Πρόεδρος Σωματείου Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Σερρών,
-
ο κ. Νίκος Σκαρκαλάς, Πρόεδρος του Σωματείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας ο «Άγιος Χριστόφορος», και
-
ο κ. Δημήτρης Σκιτζής, Πρόεδρος Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων
μιλούν για τα σωματεία των οποίων είναι επικεφαλής, για τους στόχους, τις δράσεις και τα προβλήματα που βιώνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στις περιοχές τους. Στόχοι και προβλήματα, όπως φαίνεται, κοινά. Κοινή και η διαπίστωση ότι, παρόλο που έχει γίνει σημαντική δουλειά από μέρους των σωματείων για την ανάδειξη του κλάδου και την αναβάθμιση του επαγγέλματος, η ανταπόκριση των συναδέλφων τους δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν.
Διαπίστωση δική μας, ότι έχουν πολλή όρεξη και μεράκι, τόσο οι ίδιοι όσο και τα υπόλοιπα μέλη των σωματείων τους, να δουλέψουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους, την αναβάθμιση του επαγγέλματος και την ανάδειξη του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης.
Επιμέλεια: Δήμητρα Καζάντζα
Κώστας Καραγιάννης
Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας
«Μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα “μικραίνει” η ασφαλιστική συνείδηση»
Κύριε Καραγιάννη, πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογός σας και με ποιους στόχους;
K.K.: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας ιδρύθηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2004. Ήδη από το 2003 είχαν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές συναντήσεις από «παλαιούς» κυρίως ασφαλιστές, οι οποίοι ένιωθαν έντονα την ανάγκη δημιουργίας ενός συλλογικού οργάνου στην περιοχή μας. Σημαντική τότε υπήρξε η συμβολή του αείμνηστου συναδέλφου Γιάννη Γερονικολού.
Οι στόχοι του συλλόγου μας είναι: η διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. η βελτίωση του επαγγελματικού μας επιπέδου μέσα από εκπαιδευτικές συναντήσεις με αξιόλογους εκπαιδευτές, αλλά και η βελτίωση του προσωπικού μας επιπέδου με αντίστοιχους εκπαιδευτές, αφού εξασκούμε ένα δύσκολο και ψυχοφθόρο επάγγελμα. η προβολή και ανύψωση των ωφελειών που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση. Επίσης, η ανταλλαγή απόψεων/εμπειριών μεταξύ των μελών θεωρείται αυτονόητα στόχος μας και έχει αποδειχθεί η αξία της.
Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες έχετε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και ποια η ανταπόκριση από μέρους των συναδέλφων σας;
K.K.: Οι δράσεις του συλλόγου μας όλα αυτά τα χρόνια εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Συμπεριλαμβάνουν επιμορφωτικά σεμινάρια με θέματα ανάπτυξης πωλήσεων, φοροτεχνικά, τεχνολογίας, χρήσης social media, προσωπικής βελτίωσης κ.ά., σεμινάρια επιμόρφωσης υπαλλήλων ασφαλιστικών γραφείων, συνδιοργάνωση συνεδρίων στην πόλη μας, π.χ. Insurance Forum, Carglass κ.ά).
Πολύ κατατοπιστική ήταν επίσης η πληρέστατη ενημέρωση των μελών μας σχετικά με την οδηγία IDD από τους κ.κ. Χατζηθεοδοσίου και Γαβαλάκη που έγινε στο Επιμελητήριο Λάρισας.
Έχουμε ακόμη προβεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από υποκαταστήματα τραπεζών για τις αθέμιτες πρακτικές πρόσκτησης πελατολογίου που χρησιμοποιούν, καθώς και στον ΕΦΚΑ Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για την υπερφορολόγησή μας.
Πόσοι είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και πόσοι από αυτούς είναι μέλη του Συλλόγου σας; Αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η συμμετοχή τους;
K.K.: Στην πόλη μας δραστηριοποιούνται 350 περίπου ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές (υπολογίζοντας σαν 1 άτομο όσους έχουν διπλή ιδιότητα). Θα πρέπει βέβαια να συνυπολογίσουμε ότι σχεδόν οι μισοί έχουν άλλη κύρια δραστηριότητα (π.χ. λογιστές κ.λπ.).
Μέλη του συλλόγου είναι μόνο οι 65 (ευτυχώς οι πλέον παραγωγικοί και «επαγγελματίες» στην αγορά μας), οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο οφέλη μπορούν να έχουν από τη συμμετοχή τους. Φυσικά η προσπάθεια προσέλκυσης συναδέλφων είναι συνεχής. Επίσης υπάρχει ένα πολύ καλό συναδελφικό κλίμα στον σύλλογο.
Η συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε μία σειρά προβλημάτων του κλάδου, την επίλυση των οποίων δεσμευτήκατε από κοινού με τους εκπροσώπους στα επιμελητήρια ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να προωθήσετε. Εσείς ποια προκρίνετε ως πιο σημαντικά; Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή;
K.K.: Η 1η συνδιάσκεψη (εκπροσώπων) ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έγινε σε κλίμα άριστο, με υψηλό επίπεδο οργάνωσης και συμμετεχόντων και ήταν απολύτως επιτυχημένη. Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα μέλος μιας πανελλήνιας ασφαλιστικής ομάδας και αισθάνθηκα υπερήφανος που ο κλάδος μας ανέβηκε σε ένα ψηλότερο σκαλί. Όλα τα σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν τοποθετήθηκαν σε μια ατζέντα και ξεκίνησαν περαιτέρω ενέργειες.
Αν έπρεπε να ονομάσω κάποια απ’ αυτά (κατά τη γνώμη μου πάντα) ως πιο σημαντικά θα ξεχώριζα:
- Αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών των εναλλακτικών δικτύων.
- Προβολή της «προστιθέμενης» αξίας του επαγγελματία ασφαλιστή προς τον πελάτη.
- Επαναφορά αφορολόγητου Ζωής και Περιουσίας (συνδυαστικά με ΕΝΦΙΑ).
- Δράσεις για τη διευκόλυνση εισόδου νέων στο επάγγελμα.
- Ίδρυση ΤΕΑ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Αυτό που νιώσαμε όμως όλοι είναι πόσο γιγαντιαία δυναμική μπορεί να δώσει «Η ισχύς εν τη ενώσει».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή της Λάρισας είναι τα ίδια με όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς κάποια σημαντική ιδιαιτερότητα. Αυτό που θέλω, όμως, να τονίσω είναι πως όσο απομακρύνεται κάποιος από τα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο “μικραίνει” η ασφαλιστική συνείδηση των ανθρώπων. Έχουμε, λοιπόν, πολλή δουλειά μπροστά μας.
Εύα Ματάκου Πιένκος
Πρόεδρος Σωματείου Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Σερρών
«Με τη συμμετοχή μας σε συλλόγους και επιμελητήρια πολλαπλασιάζουμε τη δύναμή μας»
Κυρία Ματάκου, πότε ιδρύθηκε το Σωματείο σας και με ποιους στόχους;
Ε.Μ: Τον Μάιο του 2013 οι ασφαλιστές του νομού Σερρών υλοποίησαν θεσμικά ένα όραμα πολλών ετών. Ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Πρακτόρων και ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Συμβούλων συνενώθηκαν και η σύμπραξη αυτή δημιούργησε τον νέο φορέα εκπροσώπησης όλων των συναδέλφων, με την επωνυμία Σωματείο Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Σερρών.
Μέχρι τότε υπήρχαν δύο σύλλογοι: ο πρώτος, των πρακτόρων, ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα και ο δεύτερος, των ασφαλιστικών συμβούλων, το 1997. Με πρωτοβουλίες των προέδρων και των δύο συλλόγων έγιναν οι απαραίτητες ζυμώσεις για την επίτευξη της συγχώνευσης.
Οι συζητήσεις τελικά τελεσφόρησαν και έτσι η κοινή απαίτηση όλων των συναδέλφων, το 2013, οδήγησε στην ίδρυση ενός νέου οργάνου με τη συνένωση των δύο παλιότερων και τη σύμπλευση όλων των συναδέλφων κάτω από τον ενιαίο πλέον φορέα.
Έτσι, όλοι από κοινού μπορούμε, πλέον, να πετύχουμε, με καλύτερες προϋποθέσεις, τους στόχους που έχουν τεθεί και που δεν ήταν διαφορετικοί ανάμεσα στους δύο συλλόγους: ενίσχυση της εικόνας της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην τοπική κοινωνία, προστασία των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών, επιμόρφωση και ενημέρωση.
Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες έχετε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και ποια η ανταπόκριση από μέρους των συναδέλφων σας; Αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η συμμετοχή τους;
Ε.Μ.: Οι δράσεις του Σωματείου Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Σερρών είναι πολυποίκιλες και βασισμένες σε διαφορετικούς στόχους. Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των μελών, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους, ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές ημερίδες επιμόρφωσης με ειδικούς ομιλητές, για να αναλύσουμε θέματα που αφορούν την πρακτική και την καθημερινότητα της δουλειάς μας, αλλά και για την πληροφόρησή μας σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων που επιτάσσουν οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του συλλόγου και της προβολής του στην τοπική κοινωνία, έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.
Έχουμε αναδείξει την εικόνα μας στην τοπική κοινωνία τόσο σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, οργανώσεις και συλλόγους, αλλά και μεμονωμένα. Όσον αφορά την κοινωνική διάσταση και το περιεχόμενο των δράσεών μας, δώσαμε μεγάλη έμφαση στην προβολή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας για την ανάδειξη του κοινωνικού μας προσώπου και την καλύτερη αφομοίωση του έργου μας στην τοπική κοινωνία.
Επίσης έχουμε και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, με την οικονομική ενίσχυση φορέων που ασχολούνται με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας αλλά και την ενίσχυση της δημοτικής βιβλιοθήκης, με βιβλία οικονομικού περιεχομένου.
Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με δελτία τύπου, ώστε να μπορεί να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία για τις δράσεις του Σωματείου μας. Επίσης, όταν η επικαιρότητα το απαιτεί, συμμετέχουμε με συνεντεύξεις στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.
Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες συμμετέχει και ανταποκρίνεται ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων. Άλλωστε, το Σωματείο μας αγκαλιάζει όλους τους πιστοποιημένους συναδέλφους μας, ενσωματώνει και εκφράζει κάθε επαγγελματική εκδήλωση που ενισχύει την εικόνα της Ιδιωτικής Ασφάλισης προς την τοπική κοινωνία. Προστατεύει και υπερασπίζεται τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών, πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική του φορέα, μέσα από την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή του σε δευτεροβάθμια και διασυλλογικά όργανα.
Το Σωματείο είναι ο «φυσικός χώρος» κάθε συναδέλφου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, από τον οποίο αντλεί δύναμη, γνώση, αλληλεγγύη και προβολή, όπως αξίζει σε κάθε ένα ξεχωριστά από τα μέλη μας.
Πόσοι είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και πόσοι από αυτούς είναι μέλη του Σωματείου σας;
E.M.: Από τους 190 περίπου πιστοποιημένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στον νομό Σερρών, οι μισοί είναι εγγεγραμμένοι στο Σωματείο. Ένας από τους στόχους της νέας διοίκησης είναι η μαζικοποίηση του συλλόγου και, μέσω κατ’ ιδίαν συναντήσεων, επιδιώκουμε την εγγραφή νέων συναδέλφων. Στις τελευταίες εκλογές η ανταπόκριση αποτυπώθηκε με την είσοδο δύο νέων σε ηλικία συναδέλφων στο διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, το τελευταίο διάστημα αποκτήσαμε μια μόνιμη έδρα όπου γίνονται οι συνεδριάσεις του ΔΣ και έχουν μεταφερθεί όλα τα αρχεία και η υλική περιουσία του Σωματείου.
Πόσο βοηθάει στην προώθηση των προβλημάτων του κλάδου η συμμετοχή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια και η συντονισμένη δράση συλλόγων-επιμελητηρίων;
E.M.: Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αθρόα συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει στα Επιμελητήρια όλης της χώρας και στην εκπροσώπηση εκλεκτών συναδέλφων σε αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε ισχυροποίηση της φωνής μας και της δύναμής μας στην προώθηση των αιτημάτων μας. Αυτό συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο, όπου σε αριθμό 21 ατόμων στο διοικητικό συμβούλιο έχουμε τέσσερις συμμετοχές συναδέλφων μας.
Αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που μας κάνει να έχουμε ακόμα πιο δυνατή και συντονισμένη φωνή. Ειδικά στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων οδηγιών που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε τη δυνατότητα να συντονίζουμε, και σε επίπεδο επιμελητηρίου αλλά και σε επίπεδο τοπικού συλλόγου, τις δράσεις μας για την ενημέρωση των συναδέλφων και τη συμμόρφωσή τους με τις νέες οδηγίες.
Μέσα από τη σοβαρή συμμετοχή των συναδέλφων στους φορείς αυτούς, έχουμε πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας για την επίτευξη αποτελέσματος όσον αφορά τις διεκδικήσεις μας, όπως:
- Διεκδίκηση επαναφοράς φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων κλάδου ζωής, αλλά και πρόταση για τον κλάδο περιουσίας (συνδυαστικά με το ποσό του ΕΝΦΙΑ).
- Δράσεις για τη διευκόλυνση της εισόδου νέων στο επάγγελμα –πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και σχεδιασμός προτάσεων για τον σχεδιασμό προγραμμάτων με βάση τα πορίσματα μελετών για τις μελλοντικές ανάγκες του επαγγέλματος.
- Υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πανελλαδικό ή τοπικό επίπεδο.
- Νομική και φοροτεχνική στήριξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι ο τοπικός σύλλογος, έχοντας την ιστορική διαδρομή, την εμπειρία και τη δύναμη, συμβάλλει ήδη στη δημιουργία αντίστοιχων συλλόγων και σε γειτονικούς νομούς. Αυτή η μεταφορά της εμπειρίας, της τεχνογνωσίας και της πρακτικής υποστήριξης όλων των διαδικασιών είναι ακόμα μια συνεισφορά στο να υπάρχει και στη Βόρεια Ελλάδα ίδρυση και μαζικοποίηση των ασφαλιστικών συλλόγων που θα συμβάλουν στην ανάδειξη του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης.
Νίκος Σκαρκαλάς
Πρόεδρος Σωματείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας ο «Άγιος Χριστόφορος»
«Καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των μελών μας, ωστόσο, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα»
Κύριε Σκαρκαλά, πότε ιδρύθηκε το Σωματείο σας και με ποιους στόχους;
Ν.Σ.: Το Σωματείο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας ο «Άγιος Χριστόφορος» ιδρύθηκε το 1988. Στόχος και σκοπός του είναι η συσπείρωση της φωνής των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της περιφέρειας και η εκπροσώπησή τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, αλλά και η άμεση ενημέρωση για τα ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα.
Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες έχετε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και ποια η ανταπόκριση από μέρους των συναδέλφων σας; Πόσοι είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και πόσοι από αυτούς είναι μέλη του Συλλόγου σας;
Ν.Σ.: Έχουμε οργανώσει ημερίδες σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κοζάνης, για θέματα όπως η IDD και το GDPR. Παράλληλα, προετοιμάζουμε και ένα φορολογικό σεμινάριο για τον Οκτώβριο του 2019.
Με τον προηγούμενο πρόεδρο, το 2017, είχαμε επίσης συμμετάσχει στο πανελλήνιο συλλαλητήριο κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού του bankassurance.
Από το 2018 που ανέλαβα πρόεδρος του σωματείου έως και σήμερα καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των μελών μας, ωστόσο, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα.
Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των στοιχείων του Επιμελητήριου Κοζάνης, εκτιμάται ότι είναι ενεργές περίπου 300 ασφαλιστικές άδειες, σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά. Από αυτούς περίπου το 15%-20% είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο, δηλαδή 30 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.
Η συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε μία σειρά προβλημάτων του κλάδου, την επίλυση των οποίων δεσμευτήκατε από κοινού με τους εκπροσώπους στα επιμελητήρια ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να προωθήσετε. Εσείς ποια προκρίνετε ως πιο σημαντικά; Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή;
Ν.Σ.: Σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πολλά και δεν μπορούν να απαριθμηθούν σε ένα άρθρο. Ένα από τα σημαντικότερα είναι σίγουρα το φορολογικό, στο οποίο και θα εστιάσουμε, όπως αναφέρθηκε και στη συνδιάσκεψη, με στόχο να πετύχουμε τη μείωση της φορολογίας.
Επίσης κρίνεται απαραίτητο, μετά τη δημιουργία του, το συντονιστικό όργανο που θα συνδέει τα σωματεία με τα επιμελητήρια να αρχίσει σύντομα να παράγει έργο, με στόχο τη δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης (μέσω διαφήμισης), την εκπαίδευση, με τη συνδρομή των επιμελητηρίων, πάνω σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η IDD, το GDPR, τα φορολογικά κ.τ.λ., αλλά και την ενδυνάμωση του κλάδου, με την προσέλκυση νέων επαγγελματιών.
Ένα συγκεκριμένο πρόβλημα της περιοχής είναι η δυσκολία στην πώληση προϊόντων υγείας. Τα ιατρικά κέντρα είναι σχετικά μακριά από την Κοζάνη, σε μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει (κυρίως για έκτακτα) το συμβόλαιό του. Αυτός είναι και ο λόγος που παραδοσιακά οι επαγγελματίες της περιοχής επικεντρώνονται σε πωλήσεις συνταξιοδοτικών αποταμιευτικών προϊόντων. Ίσως η μείωση του κόστους ασφάλισης να ήταν ένα κίνητρο.
Δημήτρης Σκιτζής
Πρόεδρος Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων
«Το φορολογικό – ασφαλιστικό απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των γραφείων μας»
Κύριε Σκιτζή, πότε ιδρύθηκε ο Σύνδεσμός σας και με ποιους στόχους;
Δ.Σ.: Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2013. Έξι συνάδελφοι ήταν τα ιδρυτικά μέλη, αλλά στις πρώτες εκλογές, που έγιναν τρεις μήνες μετά, ψήφισαν 32 άτομα.
Οι στόχοι μας, όπως περιγράφονται στο καταστατικό, είναι:
α) η προαγωγή και κατοχύρωση των εν γένει συμφερόντων των συναδέλφων ασφαλιστών, β) η επιδίωξη της ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας
γ) η προαγωγή και ανύψωση των σχέσεων μεταξύ των μελών του συλλόγου.
Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες έχετε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και ποια η ανταπόκριση από μέρους των συναδέλφων σας;
Δ.Σ.: Η δράση μας είναι πολυεπίπεδη. Θα αναφέρω επιγραμματικά μερικές από τις ενέργειες που έχουμε κάνει στα έξι χρόνια λειτουργίας του συλλόγου:
Σχεδιασμός και λειτουργία ιστοσελίδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:www.sadx.gr όπου αναρτάται το ισχύον καταστατικό του συλλόγου, τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών του, δελτία τύπου που έχουμε διανείμει κατά καιρούς αλλά και φωτογραφίες από εκδηλώσεις. Εννοείται ότι έχει ζητηθεί έγγραφη συναίνεση των συναδέλφων για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων.
Υπενθύμιση σε κάθε ευκαιρία που μας δίδεται για το θέμα της Ασπίς Πρόνοια. Προσπαθούμε να το κρατάμε ζωντανό, μιας και είναι μία μαύρη σελίδα του ασφαλιστικού κλάδου που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και πάνω από 1.000 ασφαλιστές ανά την Ελλάδα.
Έκδοση ταυτότητας μέλους του συλλόγου, με φωτογραφία του εκάστοτε συναδέλφου.
Αυτοκόλλητο σήμα μέλους, το οποίο επικολλάται στις προσόψεις των γραφείων μας, παρέχοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα μέλη κατά την επιλογή ασφαλιστή από τους υποψήφιους πελάτες.
Ενημερωτικό φυλλάδιο διπλής όψης, το οποίο εστιάζει στα πλεονεκτήματα του επαγγελματία ασφαλιστή έναντι των υπόλοιπων δικτύων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Τα φυλλάδια αυτά έχουν διανεμηθεί στους συναδέλφους, οι οποίοι και τα μοιράζουν στους ασφαλισμένους.
Δελτία τύπου για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με ασφαλιστικά προϊόντα και προτεινόμενες ενέργειες όταν επέρχεται ο ασφαλιστικός κίνδυνος.
Ημερίδες ενημέρωσης σχετικά με ασφαλιστικά θέματα, αλλά και λειτουργίας των γραφείων μας.
Λειτουργία σελίδας Facebook στη διεύθυνση https:www.facebook.com /groups x/asfchania/ όπου γίνεται ενημέρωση για τις δράσεις του συλλόγου αλλά και επί θεμάτων που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση. Στην κλειστή αυτή ομάδα μπορούν να γίνουν μέλη συνάδελφοι και φίλοι του κλάδου από όλη την Ελλάδα.
Συμμετοχή σε δράσεις που οργανώνουν δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Να τονίσουμε εδώ ότι ο Σ.Α.Δ.Χ. είναι από τριετίας μέλος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Χανίων, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και στην ΠΟΑΔ.
Ενημέρωση των Χανιωτών συμπολιτών μας επί ασφαλιστικών θεμάτων μέσω συμμετοχής μελών του Δ.Σ. σε τοπικά ΜΜΕ.
Παρεμβάσεις με επιστολές που στέλνονται σε συναδέλφους που κυκλοφορούν διαφημιστικά φυλλάδια χωρίς τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Ανά διαστήματα, τέλος, οργανώνουμε συναντήσεις σε επιχειρήσεις εστίασης του νομού μας. Ανταλλάσσουμε έτσι απόψεις σε χαλαρό επίπεδο, τονώνοντας και την οικονομία του τόπου.
Πόσοι είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και πόσοι από αυτούς είναι μέλη του Συνδέσμου σας; Αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η συμμετοχή τους;
Δ.Σ.: Στον νομό Χανίων δραστηριοποιούνται περίπου 130 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εκ των οποίων οι μισοί είναι διασυνδεδεμένοι. Ο Σύνδεσμός μας αυτή τη στιγμή έχει 56 μέλη, αποκλειστικά από το ελεύθερο δίκτυο, παρόλο που βάσει καταστατικού δεν τίθεται περιορισμός στο να συμμετέχει κάποιος ισότιμα, ανεξάρτητα από ποιο δίκτυο προέρχεται.
Κατά διαστήματα γίνονται προσπάθειες προσέγγισης συναδέλφων τόσο από τα agency όσο και από το ελεύθερο δίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία διετία ενεγράφησαν πέντε νέα μέλη.
Η αναγνώριση θα έλεγα ότι αφορά διάφορα επίπεδα. Ξεκινάει από την υπαρκτή ανάγκη όλων των μελών να υπάρχει μια εκπροσώπηση του κλάδου που θα αντιμετωπίζει τα κακώς κείμενα, χωρίς όμως προσωπική εμπλοκή στις δράσεις του συλλόγου, και καταλήγει στα πιο ενεργά μέλη που προτείνουν ενέργειες, αφιερώνουν πολύτιμο προσωπικό χρόνο και συμμετέχουν ανελλιπώς στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε.
Η συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε μία σειρά προβλημάτων του κλάδου, την επίλυση των οποίων δεσμευτήκατε από κοινού με τους εκπροσώπους στα επιμελητήρια ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να προωθήσετε. Εσείς ποια προκρίνετε ως πιο σημαντικά; Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή;
Δ.Σ.: Σίγουρα το φορολογικό – ασφαλιστικό είναι το πρόβλημα που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών γραφείων. Είμαι αποδέκτης παραπόνων από αρκετούς συναδέλφους σε σχέση με το ύψος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φετινό εκκαθαριστικό μου οι επιβαρύνσεις της φορολογίας και των εισφορών είναι το 56% του καθαρού εισοδήματός μου.
Δεύτερο σε σειρά σπουδαιότητας ζήτημα είναι η πίεση που ασκείται από εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων σε καταναλωτές, και η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του τραπεζικού δικτύου.
Πώς είναι δυνατό να πηγαίνει ασφαλισμένος να πληρώσει στην τράπεζα το ασφάλιστρό του και να δέχεται προσφορά ασφάλισης στο ταμείο με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, χωρίς μάλιστα ο ασφαλιστής να είναι παρών για να υπερασπιστεί το προϊόν που εκείνος αντιπροσωπεύει;
Σε μείζον ζήτημα διαχείρισης χρόνου τείνει πλέον να εξελιχθεί και η πληθώρα των εντύπων που πρέπει να συμπληρωθούν, καθώς και η πληροφόρηση που πρέπει να λάβει ο υποψήφιος προς ασφάλιση. Μένει πλέον ελάχιστος χρόνος για πώληση.
Όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, η ασφαλιστική συνείδηση, κυρίως στην περιφέρεια των Χανίων, είναι χαμηλή, με συνέπεια να υπάρχουν ακόμη ανασφάλιστα οχήματα. Επίσης, για κάποιους συναδέλφους, κυρίως του ελεύθερου δικτύου, πρόβλημα αποτελεί η εποχικότητα λόγω τουρισμού. Το καλοκαίρι ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος. Σε αυτό συντελεί, βέβαια, και ο αυξημένος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων, αφού τον νομό μας επισκέπτεται μεγάλος όγκος τουριστών που κινείται με ενοικιαζόμενα οχήματα σε ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο.