Διεθνή

Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του stress test 2024 της EIOPA

O ασφαλιστικός κλάδος επέδειξε ανθεκτικότητα, τόσο σε επίπεδο κεφαλαίων, όσο και από άποψη ρευστότητας, κατά το 2024, σύμφωνα με την άσκηση stress test που πραγματοποίησε η ΕΙΟΡΑ.

Όπως πληροφορούμαστε από ενημερωτική εγκύκλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών προς τα μέλη της, με ημερομηνία 20/12/2024, η Insurance Europe πρόσφατα πραγματοποίησε συνάντηση με την EIOPA, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τα ευρήματα που εξήχθησαν από την πραγματοποίηση της άσκησης stress test το 2024.

Ως γενικό σχόλιο, η ΕΙΟΡΑ σημείωσε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος επέδειξε ανθεκτικότητα, τόσο σε επίπεδο κεφαλαίων, όσο και από άποψη ρευστότητας, με την επισήμανση ότι η διαπιστούμενη ανθεκτικότητα οφείλεται στην αρχική ισχυρή κεφαλαιακή θέση των εταιρειών με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2023.

Ως πρόσθετα κύρια σημεία επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη φερεγγυότητας πάνω από 100%.
  • Ως προς τη ρευστότητα, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά της άσκησης που είχε διεξαχθεί το 2021, αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος μπορεί να αντέξει σοκ, διατηρώντας θετικές καθαρές ταμειακές ροές και έναν, επίσης,  θετικό δείκτη βιωσιμότητας.

Ατομική Δημοσιοποίηση Αποτελεσμάτων

Από τους 48 συμμετέχοντες, μόνο 7 συναίνεσαν στη δημοσιοποίηση των ατομικών αποτελεσμάτων τους. Η επερχόμενη έκθεση θα περιλαμβάνει τον πλήρη κατάλογο των συμμετεχόντων και σύνδεσμο στα αποτελέσματα των 7 εταιριών.

Λεπτομέρειες Αποτελεσμάτων

  • Συμμετέχοντες: 48 εταιρείες από 20 χώρες, που καλύπτουν το 75% της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.
  • Αρχικός Δείκτης Φερεγγυότητας: 222% (βάσει στοιχείων τέλους έτους 2023)

Επιπτώσεις του stress test στη Φερεγγυότητα

Με αρχικό συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 222% βάσει στοιχείων τέλους έτους 2023, τα αποτελέσματα της άσκησης διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Μείωση του συνολικού δείκτη φερεγγυότητας στο 123%.
    • 8 συμμετέχοντες παρουσίασαν δείκτη κάτω από 100% (οι οποίοι δεν θα αποκαλυφθούν), πριν τη λήψη διαχειριστικών ενεργειών
    • Όλοι οι συμμετέχοντες μετά τη λήψη διαχειριστικών ενεργειών είχαν δείκτη πάνω από 100%.
  • Η αναλογία περιουσιακών στοιχείων προς υποχρεώσεις παρέμεινε πάνω από 100%, επιβεβαιώνοντας ότι όλες οι εταιρείες είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Επιπτώσεις του stress test στη Ρευστότητα

Η συνολική καθαρή θέση ρευστότητας (μετρητά + καθαρές ροές) ξεκίνησε από αρχική θέση 110 δισ. ευρώ. Μετά την εφαρμογή του stress test:

  • Η συνολική καθαρή θέση ρευστότητας έπεσε σε αρνητική θέση -41 δισ. Ευρώ, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε σε θετική θέση 60 δισ. ευρώ, κατόπιν εφαρμογής διορθωτικών διαχειριστικών ενεργειών.
  • Ο δείκτης βιωσιμότητας (λαμβάνοντας υπόψη καθαρές ταμειακές ροές, μετρητά, ταμειακά ισοδύναμα και άλλα ρευστά στοιχεία ενεργητικού) μειώθηκε από 2,3 τρισ. ευρώ σε 1,5 τρισ. ευρώ, υποδεικνύοντας μείωση περίπου 700 δισ. ευρώ, αν και πάλι παρέμεινε ικανός αριθμός ρευστών στοιχείων ενεργητικού.

Άλλα σημεία που επισημάνθηκαν από την EIOPA

  • 26 συμμετέχοντες κλήθηκαν να εφαρμόσουν ενέργειες διαχείρισης, αριθμός μεγαλύτερος από προηγούμενες ασκήσεις stress test.
  • Σε σύγκριση με την άσκηση του 2021, η EIOPA παρατήρησε βελτιώσεις στη διαχείριση κινδύνων, στην εφαρμογή διαχειριστικών ενεργειών και στην ποιότητα των δεδομένων.

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας