Εταιρείες

«Δελφικοί Διάλογοι 2023» με τη χορηγία της Eurolife FFH

Η Eurolife FFH θα είναι ο Μέγας Χορηγός του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών «Δελφικοί Διάλογοι 2023».

Δελφικοί Διάλογοι 2023:
Επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα συναντηθούν στους Δελφούς

Οι Δελφοί αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου ελληνικού στοχασμού, η αίγλη του οποίου παραμένει δυναμική και σήμερα. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), καταστατική αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου, αποτελεί το κατεξοχήν πολιτιστικό ίδρυμα στην Ελλάδα όπου η σημασία της ανθρωπιστικής σκέψης μπορεί και πρέπει να διερευνάται σε σταθερή βάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, το Ε.Π.Κε.Δ. εγκαινιάζει το 2023 τους Δελφικούς Διαλόγους, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας εξωστρέφειας και πολιτιστικής επιδραστικότητας του Κέντρου. Επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα συναντηθούν στους Δελφούς για να συζητήσουν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και προβλήματα, τα οποία η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον, όπως δημοκρατία και τεχνολογική εξέλιξη, μετακινήσεις πληθυσμών και προσφυγικό, πολιτισμικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις, η εποχή του μετα-ανθρώπου κ.ά.

Οι Πρώτοι Δελφικοί Διάλογοι τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κα Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, χάρη στη γενναιοδωρία της Eurolife FFH.

Eστιάζονται στο πολύ επίκαιρο ζήτημα της Τεχνολογίας και των τρόπων με τους οποίους αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει ή και να υπονομεύσει τη λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής του Harvard και Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ.:

«Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν ερωτήματα θεμελιώδους σημασίας, όπως:

  • Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι προκλήσεις που η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη συνεπάγεται για τις δημοκρατίες, την συμμετοχικότητα των πολιτών, αλλά και την ίδια την ουσία του ανθρώπου;
  • Πώς η υποκατάσταση θεμελιωδών ανθρώπινων λειτουργιών από τεχνολογικές εφαρμογές (βλ. την πρόσφατη εφεύρεση του ChatGPT) επιταχύνει την διαδικασία μετάβασης στην μετα-ανθρώπινη εποχή;
  • Τι συνεπάγεται αυτό για τον πολιτισμό, την ανθρώπινη σκέψη, την εκπαίδευση, την πολιτική πράξη και την σχέση των ανθρώπων με την οργανωμένη πολιτεία;
  • Πώς όλες αυτές οι καινοφανείς καταστάσεις επαναπροσδιορίζουν την αξία της κληρονομιάς του λεγόμενου ανθρωπισμού, εξέχουσα θέση στην οποία έχει βεβαίως η κλασική ελληνική αρχαιότητα;»

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, δήλωσε σχετικά: «Για εμάς, στην Eurolife FFH, αξία έχει να στηρίζουμε πρωτοβουλίες πολιτισμικού χαρακτήρα, οι οποίες δίνουν σε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας πρόσβαση στα αγαθά του πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι με την τέχνη και τον πολιτισμό δημιουργούμε τις βάσεις για το μέλλον, αφού οι πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου εξυψώνουν το πνεύμα και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Είμαστε μια εταιρεία που συνεργαζόμαστε σταθερά με κορυφαίους οργανισμούς της χώρας και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στο έργο τους. Ένας από αυτούς είναι αναμφισβήτητα και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας θα συμβάλλει στη διοργάνωση αξιοσημείωτων πρωτοβουλιών, αλλά και θα υπενθυμίσει σε όλους μας το ρόλο του πολιτισμού ως κινητήριο δύναμη ανάπτυξης, καθώς και παράγοντα που συντελεί στη συμφιλίωση των χασμάτων και την ευημερία μεταξύ των λαών».

«Δελφικοί Διάλογοι 2023» με τη χορηγία της Eurolife FFH

ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 2023

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ομιλητές και Θέματα

ÉTIENNE BALIBAR, φιλόσοφος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

THE DIGITAL CATASTROPHE AS ANTHROPOLOGICAL AND POLITICAL PROBLEM/ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

PHILIP N. HOWARD, κοινωνικός επιστήμων με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τη δημόσια πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για το Περιβάλλον της Πληροφορίας.

SCIENTIFIC COLLABORATION AND GOOD GOVERNANCE/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

PIERRE LÉVY, φιλόσοφος, θεωρητικός του πολιτισμού και μελετητής των μέσων ενημέρωσης. Μέλος της Royal Society του Καναδά

THE DIGITAL PUBLIC SPHERE/ Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

JEFFREY SCHNAPP, Πρόεδρος, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Καθηγητής Ρομανικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Harvard, Συν-διευθυντής του Κέντρου Berkman για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία

DEMOCRACY GPT/ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  GPT 

Οι ομιλίες θα είναι διάρκειας 25 λεπτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των ομιλητών (με τη μορφή Στρογγυλής Τράπεζας), στην οποία θα συμμετάσχει ο Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός.

Τους Δελφικούς Διαλόγους θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σημαντικές εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας.

Οι Διάλογοι θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, ενώ τα πρακτικά τους θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση.

Σύντομα Βιογραφικά Ομιλητών

ÉTIENNE BALIBAR

Από τους γνωστότερους πολιτικούς στοχαστές του καιρού μας. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Θεωρείται ένας από τους σύγχρονους εκφραστές της αριστερής σκέψης.

Τη δεκαετία του 1960 συμμετείχε στην ομάδα του Λουί Αλτουσέρ για την προσπάθεια ανανέωσης των κοινωνικών επιστημών. Δημοσίευσε πολυάριθμα βιβλία, με επίκεντρο την πολιτική φιλοσοφία και τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης.

PHILIP N. HOWARD

Κοινωνικός επιστήμονας με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τη δημόσια πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις. Είναι Διευθυντής του Προγράμματος για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής στο Balliol College της Οξφόρδης. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την τεχνολογία και την παγκόσμια οικολογία της πληροφορίας, σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως η μηχανική, η επιστήμη της πληροφορίας, η κοινωνιολογία, το δίκαιο και η δημόσια πολιτική. Έχει βραβευθεί από το National Democratic Institute και το περιοδικό Foreign Policy τον ονόμασε “Παγκόσμιο Στοχαστή” για την πρωτοπορία του στην κοινωνική επιστήμη του παγκόσμιου περιβάλλοντος πληροφόρησης.

PIERRE LÉVY

Φιλόσοφος, μελετητής των μέσων ενημέρωσης με εξειδίκευση στην κατανόηση των πολιτισμικών και γνωστικών επιπτώσεων της ψηφιακής τεχνολογίας και του φαινομένου της ανθρώπινης συλλογικής νοημοσύνης. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 12 γλώσσες και διδάσκονται σε πολλά πανεπιστήμια παγκοσμίως. Είναι ο εμπνευστής του Information Economy MetaLanguage (IEML).

JEFFREY SCHNAPP

Πρόεδρος του Τμήματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Καθηγητής Ρομανικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Harvard, Συν-διευθυντής του Κέντρου Berkman για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: σχεδιασμό της γνώσης- ιστορία και θεωρία των μέσων ενημέρωσης- ιστορία του βιβλίου- το μέλλον των αρχείων, μουσείων και βιβλιοθηκών, ρομαντικές λογοτεχνίες του 12ου-14ου αιώνα- φουτουρισμός και πρωτοπορίες- αρχιτεκτονική και βιομηχανικός σχεδιασμός του 20ού αιώνα- οι δεκαετίες του φασισμού στην Ιταλία- ριζοσπαστικές παιδαγωγικές μεθόδους  από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα-  κ.α. Το έργο του Schnapp στους τομείς των μέσων, του σχεδιασμού γνώσης, των ψηφιακών τεχνών και ανθρωπιστικών επιστημών περιλαμβάνει συνεργασίες με την Triennale di Milano, το Cantor Center for the Visual Arts, το Wolfsonian-FIU, το Museo Madre e Fondazione Donnaregina (Νάπολη) και το Canadian Center for Architecture.

«Δελφικοί Διάλογοι 2023» με τη χορηγία της Eurolife FFH
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας