Δείκτες Αξιολόγησης ESG: Πώς επιδρούν στην τιμή των μετοχών των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών;
Απόψεις & θέσεις φοιτητών του ΠΑ.ΠΕΙ.
Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Της Ευσταθίας Φουλεδάκη, φοιτήτριας 7ου εξαμήνου
Το τρίπτυχο των παραγόντων ESG (Environmental, Social and Governance) σηματοδοτεί πλέον μια ευρύτερη φιλοσοφία που οφείλει να διαπνέει τις επενδυτικές προτεραιότητες και τη λειτουργία κάθε οικονομικής οντότητας.
Η επενδυτική φιλοσοφία ESG καθίσταται “πυξίδα” για τη λειτουργία επιχειρήσεων και επενδυτών, περιλαμβάνοντας τρεις βασικούς πυλώνες: Πρώτον, το περιβάλλον, που εξειδικεύεται σε πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, δράσεις για την κλιματική αλλαγή, περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χρήση “πράσινων” μορφών ενέργειας κ.ά. Δεύτερον, την κοινωνική ευθύνη, που εξειδικεύεται στα εργασιακά δικαιώματα, την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και πολλά ακόμη ζητήματα της κοινωνίας μας. Τέλος, την ορθή εταιρική διακυβέρνηση, που προτάσσει την επιχειρηματική ηθική και διαφάνεια.
Δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα ESG, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, τη φήμη τους και την πρόσβαση σε κεφάλαια. Αυτό συμβαίνει, διότι ο ασφαλιστικός κλάδος διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και οι κίνδυνοι μετάβασης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οικονομικούς κινδύνους για τους δανειστές και τους επενδυτές. Παράλληλα, οι φυσικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ασφαλιστικό κλάδο.
Παρά τη σπουδαιότητα των παραγόντων ESG στην ασφαλιστική βιομηχανία, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες δεν πορεύονται με αυτά τα κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί η έλλειψη εμβάθυνσης σε θέματα ESG και ποιοτικής αξιολόγησης των δεικτών του. Σύμφωνα με δείγμα που λήφθηκε από 56 ασφαλιστικές εταιρείες σε 15 χώρες της Ευρώπης (βλ. Πίνακα 1), εντοπίστηκαν 210 αξιολογήσεις δεικτών ESG, χωρισμένες σε 72 υποβαθμίσεις και 138 αναβαθμίσεις. Οι περισσότερες από τις ανακοινώσεις σχετίζονται με ασφαλιστικές εταιρείες που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Ειδικότερα, το 25,71% των δεικτών αξιολόγησης ESG σχετίζεται με ασφαλιστικές εταιρείες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 10,48% στην Ελβετία, το 10% στην Ιταλία και το 9% στη Γερμανία. Επομένως, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την πιο σημαντική θέση σε ζητήματα ESG, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κινητικότητα στους παράγοντες ESG. Η διαφορά μεταξύ των δεικτών αξιολόγησης των δύο χωρών αγγίζει το 16,71%, γεγονός που μας προβληματίζει για την εξέλιξη της Γερμανίας σε θέματα ESG.
Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική κρίνεται και η πορεία των αναβαθμίσεων και υποβαθμίσεων στις μετοχές. Όπως παρατηρούμε στον πίνακα 1, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία διακρίνεται για τις αναβαθμίσεις της. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν χαμηλότερο αριθμό, ενώ πολλές είναι εκείνες με ίσο αριθμό αναβαθμίσεων. Αντίστοιχα, πρωτοπορεί και στις υποβαθμίσεις των μετοχών το Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα ακολουθεί η Ελβετία, με διαφορά 11 μονάδες.
Η επιχειρηματική στρατηγική είναι το κύριο εργαλείο που διαθέτει ένα ίδρυμα για να τοποθετηθεί εντός του επιχειρηματικού περιβάλλοντός του, προκειμένου να επιτύχει αποδεκτές αποδόσεις, σύμφωνα με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου. Τα ιδρύματα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα μακροπρόθεσμα χρηματοοικονομικά συμφέροντα και τη φερεγγυότητά τους, κατά τον καθορισμό της επιχειρηματικής στρατηγικής τους. Οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης ESG οδηγούν σε αύξηση της τιμής της μετοχής, σηματοδοτώντας την εξέλιξη στις ασφαλιστικές εταιρείες από τη βελτίωση της αξιολόγησης ESG. Αυτή η θετική επίδραση είναι μικρότερη από 1% σε όλες τις περιπτώσεις. Αντίθετα, η ανακοίνωση υποβάθμισης της αξιολόγησης ESG οδηγεί σε πτώση της τιμής της μετοχής κατά περισσότερο από 1%.
Η ασύμμετρη ανταπόκριση του χρηματιστηρίου στις αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις της αξιολόγησης ESG θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όσον αφορά τα κίνητρα για τις εταιρείες να αναλάβουν δράση σε θέματα ESG. Η αντίδραση της αγοράς είναι πιο έντονη στην περίπτωση των υποβαθμίσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να παρακινήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να επικεντρωθούν στη διατήρηση της συμμόρφωσής τους με το ESG, με βάση προηγούμενες ενέργειες και στρατηγικές. Ωστόσο, η ελάχιστη συνάφεια των αναβαθμίσεων μπορεί να αποτελεί ασθενέστερο κίνητρο για τις εταιρείες, να καινοτομήσουν και να επιτύχουν καλύτερα τους στόχους ESG. Αυτή η ασύμμετρη απόκριση υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης και της βελτίωσης της απόδοσης του ESG με την πάροδο του χρόνου, καθώς και την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των κινδύνων και των αδυναμιών του ESG, πριν οδηγήσουν σε υποβαθμίσεις και αρνητικές αντιδράσεις της αγοράς.
Η μελέτη των δεικτών αξιολόγησης ESG για τις τιμές των μετοχών των ασφαλιστικών εταιρειών δείχνει ότι η ευαισθησία της αγοράς σε αυτές τις αξιολογήσεις ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου. Η αγορά ήταν πιο ευαίσθητη σε αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις αξιολόγησης ESG κατά την περίοδο 2015-2016. Έπειτα, η σημασία της εξέτασης του ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο γίνονται οι ανακοινώσεις αξιολόγησης ESG, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευαισθησία για την αγορά και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην εταιρική αξία (Di Tommaso, C. & Mazzuca, M., 2023).
Στην Ελλάδα, υπάρχουν νόμοι και πολιτικές που αποδεικνύουν ότι αυτό το κράτος μέλος συμβαδίζει με τους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ. Αντίστοιχα, υιοθετούν και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυτή την ολιστική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τμήματα ESG στους οργανισμούς τους. Συμμετέχουν σε ESG φόρουμ και επενδύουν στην “πράσινη” οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες για μια δίκαιη εταιρική διακυβέρνηση (Stamelos, C., 2022).
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σημαντική κρίνεται και η σχέση των D&O (Directors and Officers liability) με τους παράγοντες ESG. Η ασφάλιση D&O μπορεί να ενθαρρύνει τους διευθυντές να σημειώσουν θετική πρόοδο, αναγκάζοντάς τους να συμμετάσχουν με υπεύθυνη συμπεριφορά και να βελτιώσουν την απόδοση της εταιρικής ESG. Επιπλέον, η εκτεταμένη εμπειρία και οι κοινωνικοί πόροι των ανεξάρτητων διευθυντών μπορούν επίσης να συμβάλουν θετικά και να μετριάσουν την ασυμμετρία πληροφοριών, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την απόδοση ESG της εταιρείας (Xu H. & Zhao J., 2022).
Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τους παράγοντες ESG σε όλους τους οικονομικούς τομείς θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες, την οικονομική ισχύ τους και την απόδοση της αγοράς. Σύμφωνα με παγκόσμια ανάλυση σε ασφαλιστικές εταιρείες P&C (Property and Casualty), αποδείχτηκε ότι οι βαθμολογίες ESG επηρεάζουν, με σημαντικό τρόπο, ορισμένους δείκτες που χρησιμοποιούνται ευρέως από επαγγελματίες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για την αξιολόγηση της επένδυσης. Οι ασφαλιστές υψηλού ESG φαίνεται να είναι οικονομικά υγιείς, αν και εκτίθενται σε αυξανόμενο κίνδυνο αναδοχής. Επιπλέον, κερδίζουν μη φυσιολογικές αποδόσεις στο χρηματιστήριο. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές γνώσεις στους ενδιαφερόμενους ασφαλιστές, δηλαδή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους διαχειριστές και στους επενδυτές, ενώ δημιουργούν επίσης κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα (Bressan, S., 2023).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Di Tommaso, C., & Mazzuca, M. (2023). The stock price of European insurance companies: what is the role of ESG factors?
- Bressan, S. (2023). Effects from ESG scores on P&C insurance companies.
- Xu, H., & Zhao, J. (2022). Can directors’ and officers’ liability insurance improve corporate ESG performance?
- Stamelos, C. (2022). Corporate Sustainability and ESG Factors in Greece and Cyprus: Compliance, Laws and Business Practices, towards a Holistic Approach.
Δείτε εδώ όλες τις προηγούμενες εργασίες.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News