Διεθνή

DeadHappy: Ευτελίζει ή προωθεί τις ασφαλίσεις ζωής;

Ο καταδικασμένος κατά συρροή δολοφόνος Χάρολντ Σίπμαν, που αυτοκτόνησε το 2004, ενώ εξέτιε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν πρόσφατα το πρόσωπο που επέλεξε η  εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης DeadHappy, για να εμφανίζεται σε διαφήμισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διαφήμιση στο Facebook δεν αναφέρει το όνομα του εκλιπόντος Βρετανού δολοφόνου, ο οποίος εργαζόταν επίσης ως γενικός γιατρός, αλλά έχει δίπλα στη φωτογραφία του τη φράση «Ασφάλεια ζωής – γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να είναι ο γιατρός σου».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της The Telegraph, η διαφήμιση της DeadHappy έχει τεθεί υπόψη της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), καθώς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που διαφήμιση της συγκεκριμένης εταιρείας θεωρείται προσβλητική. Το 2019, η ASA (Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων) εξέδωσε απόφαση κατά της DeadHappy για μια διαφήμιση που θεωρήθηκε ότι «ευτελίζει το θέμα της αυτοκτονίας», συστήνοντας στον διαμεσολαβητή να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε διαφήμιση ασφάλισης ζωής που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον θα είναι υπεύθυνη και δεν θα είναι πιθανό να προσβάλει.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData, ωστόσο, η DeadHappy αυξάνει την αναγνωρισιμότητά της στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου με τις αμφιλεγόμενες διαφημιστικές καμπάνιες.

Ο κ. Benjamin Hatton, ασφαλιστικός αναλυτής της GlobalData, σημειώνει σχετικά: «Η DeadHappy έχει τοποθετηθεί ως ένας νέος και δημιουργικός παίκτης στον κλάδο των ασφαλίσεων ζωής μέσω του ωμού αλλά συχνά χιουμοριστικού branding της. Με σλόγκαν όπως “ασφάλεια ζωής του θανατά” και “παρακαλώ πεθάνετε υπεύθυνα”, η ασφαλιστική εταιρεία επιδιώκει σαφώς να φέρει την ασφάλιση ζωής πιο κοντά στους νεότερους καταναλωτές, με το μοναδικό branding και τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας της να περιλαμβάνει επίσης κρανία και γραφή σε στυλ γκράφιτι. Χρησιμοποιεί πολύ άμεση και απλή γλώσσα και όλα μπορούν να γίνουν online, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει τους millennials στην αγορά ασφαλίσεων ζωής. Σύμφωνα με την εταιρεία 8,5 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ασφάλεια ζωής, οπότε υπάρχει σαφώς μεγάλο, ανεκμετάλλευτο κενό στην αγορά».

Όπως επισημαίνει ο κ. Hatton, «ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη των νεοφυών ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι η αναγνώρισή τους από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData για το 2022 (UK Insurance Consumer Survey), το πιο γνωστό insurtech brand στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Marmalade, αναγνωρίζεται μόλις από το 14,4% των καταναλωτών. Η DeadHappy βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητά της από 9,3% το 2020 σε 14,3% το 2022. Οι διαφημιστικές καμπάνιες και στρατηγικές της DeadHappy, αν και προφανώς δεν είναι καθολικά δημοφιλείς, τη βοηθούν σαφώς να αναπτύξει το εμπορικό της σήμα.

»Η DeadHappy επιδιώκει να αλλάξει τη στάση των καταναλωτών απέναντι στο θάνατο και να κάνει τις συζητήσεις γύρω από την ασφάλιση ζωής λιγότερο επίπονες από ό,τι πολλοί πιστεύουν ότι είναι σήμερα. Η τελευταία διαφημιστική καμπάνια της είναι αρκετά on-brand για την εταιρεία, η οποία έχει ήδη αντιμετωπίσει μπελάδες, επειδή φέρεται να “ευτελίζει την αυτοκτονία” σε διαφήμιση το 2019. Ίσως ξεπερνώντας και πάλι τα όρια, να συνεχίσει να αυξάνει το ενδιαφέρον γύρω από το όνομά της και ίσως τελικά, να αυξήσει και το ενδιαφέρον για την αγορά ασφάλισης ζωής, όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι την αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο από τους παραδοσιακούς παίκτες. Παρά τα τρέχοντα αρνητικά πρωτοσέλιδα σε δημοσιεύματα πέραν του ασφαλιστικού Τύπου, οι άνθρωποι της DeadHappy θεωρούν ότι η δημοσιότητα θα είναι προς το συμφέρον τους μακροπρόθεσμα», καταλήγει ο κ. Hatton.

DeadHappy: Ευτελίζει ή προωθεί τις ασφαλίσεις ζωής;
Note: Halo Insurance, Marshmallow, Kudo, and Locket were not asked about in 2020.

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας