Συνεντεύξεις

Δ. Μαζαράκης: Υπάρχει βιώσιμη λύση για το Συνταξιοδοτικό…

Τη μεγάλη μας απορία-ένσταση, γιατί πάνω στο μέγιστο και εθνικά κρίσιμο πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και οι απόψεις των κατά τεκμήριο επαϊόντων, που δεν είναι άλλοι από τους ασφαλιστές, ενισχύει η πιο κάτω συνέντευξη με τον κ. Δημήτρη Μαζαράκη, Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της MetLife.

Οι Ασφαλιστές, επιστημονικά εξειδικευμένοι και εμπορικά δοκιμασμένοι, ώστε η ασφάλιση ως υπηρεσία να έχει αξία και μάλιστα ελκτικά αναγνωρίσιμη από τους πολίτες-καταναλωτές, διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, που πρωταγωνιστούν και ταλαιπωρούν το σύστημα και την κοινωνία. Άνθρωποι της απόλυτης θεωρίας αλλά και “εμπορευόμενοι” κεκτημένων κοινωνικών αγώνων, συνδικαλιστές, κυριαρχούν, πρωταγωνιστούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα και τα προβλήματά μας.

Σοφόν το σαφές λέει ο λαός και οι τοποθετήσεις του Αναλογιστή Δημήτρη Μαζαράκη είναι σαφείς και ως προς τα …εν Δήμω αλλά και ως προς τα …εν Οίκω. Διότι, πέραν και μακράν ευτυχώς της δεινής καταστάσεως της Κοινωνικής Ασφάλισης, και η Ιδιωτική Ασφάλιση, μέσα στη ζώσα πραγματικότητα της ελληνικής ιδιομορφίας, έχει και αυτή προβλήματα. Έχει όμως και μέγιστες προοπτικές η Ιδιωτική Ασφάλιση και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της έναντι της αναμφισβήτητα πρωταγωνίστριας, που δεν είναι άλλη από την Κοινωνική.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης, επικαλούμενος την παγκόσμια και τοπική τεχνογνωσία και οργανωτική δομή, περιγράφει τις δέουσες προθέσεις του Κλάδου, στοχεύοντας σε προστιθέμενες αξίες.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρουχωτά

Ηγείσθε στην Ελλάδα της MetLife, μιας ασφαλιστικής εταιρείας που η μητρική της συγκαταλέγεται στους ηγέτες του παγκόσμιου συστήματος της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το σημερινό κυρίαρχο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί στον τόπο μας η Ιδιωτική Ασφάλιση;
Δ.Μ.: Η ανάγκη για ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είναι επιτακτική. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα έχει κτυπήσει την πόρτα μας εδώ και πολλές δεκαετίες, όμως εμείς δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσουμε ουσιαστική λύση σε αυτό το τόσο κρίσιμο και καθοριστικό θέμα για το μέλλον της χώρας μας.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν μας αρέσουν οι αλήθειες και οι δύσκολες αποφάσεις που αυτές πολλές φορές απαιτούν, ενώ προτιμούμε να μεταθέτουμε το πρόβλημα για το μέλλον.
Αυτό συνέβη και με το συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας, όπου οι όποιες σοβαρές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν για μια δίκαιη και μακροχρόνια βιώσιμη λύση, που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα με σεβασμό στις γενεές, έπεσαν θύμα αυτής μας της αδυναμίας.
Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες, με ισχυρότερη οικονομία από τη δική μας, έχουν προχωρήσει μπροστά και εδώ και πολύ καιρό έχουν επανασχεδιάσει το συνταξιοδοτικό τους σύστημα, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.
Βέβαια, η σημερινή συγκυρία της ύφεσης και της κρίσης επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα και κάνει τη λύση του ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη. Όμως, όσο καθυστερούμε, το κόστος της μεταρρύθμισης γίνεται ακόμη πιο μεγάλο και με δεδομένο ότι, παρά τις όποιες περιστασιακές παρεμβάσεις, το σύστημα δεν είναι βιώσιμο, η μη επίτευξη λύσης σήμερα σημαίνει ουσιαστικά τη μεταφορά του τεράστιου αυτού προβλήματος στην επόμενη γενιά.
Τελικά, αυτή θα είναι η κληρονομιά μας στην επόμενη γενιά;
Σήμερα, πολλές φορές γίνεται συζήτηση για το ύψος του δημόσιου χρέους της χώρας μας. αν είναι ή όχι επαχθές, αν μπορεί ή όχι να εξυπηρετηθεί και το κατά πόσο θα πείσουμε τους δανειστές μας για περαιτέρω ελάφρυνσή του.
Όμως, καμία δημόσια συζήτηση δεν γίνεται για το κρυφό χρέος της χώρας μας, το λεγόμενο αναλογιστικό χρέος του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο εκτιμάται στην περιοχή του δημόσιου χρέους.
Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, οι επόμενες γενεές στήσουν κι αυτές με τη σειρά τους ένα ειδικό δικαστήριο, για να εξετάσουν κατά πόσο και αυτό το χρέος ήταν επαχθές, και τελικά να μας καταδικάσουν, διότι γνωρίζαμε και δεν αντιδράσαμε όταν έπρεπε.
Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει η επιμονή του ΔΝΤ για ουσιαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε αυτό να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος.
Στην πραγματικότητα, το Ταμείο, σύμφωνα με το καταστατικό του, δεν μπορεί να συμμετέχει σε σχέδιο διάσωσης μιας χώρας αν το χρέος της δεν είναι βιώσιμο, και το Ταμείο γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Ελλάδα, πέρα από το επίσημο ονομαστικό χρέος, υπάρχει και το κρυφό αναλογιστικό χρέος του συνταξιοδοτικού.
Έτσι, λοιπόν, το ΔΝΤ επιμένει όχι μόνο προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας για την αναδιάρθρωση του ονομαστικού χρέους, αλλά επιμένει και προς τη δική μας πλευρά για την αντιμετώπιση του κρυφού χρέους της χώρας.   
Για να καταλήξουμε σε μία μακροχρόνια βιώσιμη λύση, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε ρεαλιστές, έτοιμοι να εγκαταλείψουμε παρωχημένες πρακτικές και ιδεολογίες και, τέλος, να αντιληφθούμε ότι το κράτος δεν μπορεί πλέον από μόνο του να σηκώσει όλο το βάρος του συνταξιοδοτικού.  
Κατά την άποψή μου, ένα σύγχρονο, μακροχρόνια βιώσιμο σύστημα, που θα αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής, πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:
1. Σύστημα τριών πυλώνων
α) Κρατική Σύνταξη (υποχρεωτική, αναδιανεμητικό σύστημα)
β) Επαγγελματική Σύνταξη (υποχρεωτική με δικαίωμα επιλογής opt-out, κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένης εισφοράς με ατομικούς λογαριασμούς)
γ) Ιδιωτική Σύνταξη.
2. Ενοποίηση όλων των φορέων, αναδιοργάνωση διαδικασιών και χρήση της τεχνολογίας για επίτευξη υψηλότερης παραγωγικότητας και οικονομίες κλίμακας.
3. Απλοποίηση και ομογενοποίηση  των παροχών.
4. Κίνητρα για ιδιωτική συνταξιοδοτική αποταμίευση.
Δυστυχώς, όμως, η λύση που επιδιώκεται σήμερα, παρά το ότι είναι επώδυνη, δεν αποτελεί μια μακρόχρονα βιώσιμη λύση και θα απαιτηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η ιδιωτική ασφάλιση δοκιμάζεται πολλαπλώς και αντιμετωπίζει πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δημιουργούν ιδιαίτερες συνθήκες και απαιτούν τεχνογνωσία, οικονομική ευρωστία, υψηλή παραγωγικότητα και, τέλος, ικανότητα προσαρμογής.
Οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία έχουν επηρεάσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της αγοράς, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια έχει συρρικνωθεί πάνω από 30%. Ταυτόχρονα, το κούρεμα των ομολόγων που κόστισε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που μηδενίζει τα έσοδα από επενδύσεις, και το νέο εποπτικό πλαίσιο που απαιτεί περισσότερα κεφάλαια και ακριβότερη λειτουργία και διακυβέρνηση, έρχονται να μεγαλώσουν το πρόβλημα.
Παρ’ όλα αυτά, εφόσον η οικονομία μας επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η πολιτεία αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ιδιωτική ασφάλιση όπως και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, δηλαδή ως πυλώνα ανάπτυξης και σταθεροποίησης της οικονομίας, τότε σίγουρα η ασφαλιστική αγορά μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό, που μέσα στην επόμενη δεκαετία θα την οδηγήσουν να προσεγγίσει τους μέσους όρους διείσδυσης των ανεπτυγμένων αγορών και να πενταπλασιάσει τις εργασίες της.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης θα συνεχίσει τη μέχρι σήμερα πορεία της γύρω από το 2% του ΑΕΠ, με μικρές ίσως διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται η πραγματική οικονομία.
Όσον αφορά τον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας μας, αυτός σίγουρα θα είναι πολύ πιο διαφορετικός τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Λιγότεροι, ισχυρότεροι και περισσότερο εξειδικευμένοι οργανισμοί θα είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών που ήδη έχουν ξεκινήσει.

 

mazarakisΓια το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:
«Δυστυχώς, η λύση που επιδιώκεται σήμερα, παρά το ότι είναι επώδυνη, δεν αποτελεί μια μακρόχρονα βιώσιμη λύση και θα απαιτηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια».

 

Για την ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:  «Δοκιμάζεται πολλαπλώς και αντιμετωπίζει πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δημιουργούν ιδιαίτερες συνθήκες και απαιτούν τεχνογνωσία, οικονομική ευρωστία, υψηλή παραγωγικότητα και, τέλος, ικανότητα προσαρμογής».

 

 

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, όπως τη βιώνετε από τη θέση σας αλλά και από τα μέτρα σύγκρισης και πληροφόρησης που σας παρέχει η παγκόσμια δραστηριότητα της MetLife, πιστεύετε ότι μπορεί να ανταποκριθεί υπό τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και να προσφέρει στο μεγάλο ζητούμενο της ανάπτυξης της χώρας μας και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Δ.Μ.: Ναι, η ασφαλιστική αγορά μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο ζητούμενο της χώρας μας για ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας οικονομική σταθερότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δίνοντας συμπληρωματικές λύσεις στην κοινωνική ασφάλιση, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και, τέλος, επενδύοντας τα αποθεματικά της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις, αυτές είναι δύο ειδών: πρώτον, αυτές που εξαρτώνται από το εξωτερικό περιβάλλον και ιδιαίτερα από τις πολιτικές και στρατηγικές που θα ακολουθήσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια και, δεύτερον, αυτές που αφορούν την εσωτερική δομή, λειτουργία και οργάνωση της αγοράς.
Τις πρώτες, σίγουρα δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε και να τις επηρεάσουμε πλήρως. Όμως, πρέπει και εμείς ως πολίτες να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. και αυτό όχι μόνο προς όφελος της ασφαλιστικής αγοράς αλλά προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας μας.
Όσον αφορά το δεύτερο σύνολο προϋποθέσεων, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η αγορά έχει ήδη καταφέρει, σε ικανοποιητικό βαθμό, να αντιμετωπίσει τις σημερινές πρωτόγνωρες προκλήσεις και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας ή ότι δεν θα απαιτηθούν επιπλέον προσπάθειες και βήματα προσαρμογής.

Είστε ικανοποιημένος από το πλέγμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τους ρυθμούς που αυτή εναρμονίζεται στα ελληνικά πράγματα; Πόσο ικανοί είναι οι εκπρόσωποι-ασφαλιστικές εταιρείες, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, να ανταποκριθούν στα κελεύσματα των καιρών και των συνθηκών;
Δ.Μ.: Σίγουρα θα επιθυμούσαμε πιο γρήγορους ρυθμούς στην εναρμόνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές οδηγίες, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα για καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία των εταιρειών.
Για παράδειγμα, ο νόμος για το Solvency II, ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί από 1.1.2016, κατατέθηκε στη Βουλή μόλις πριν από λίγες μέρες, ενώ θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Την ίδια μάλιστα στιγμή, με την κατάργηση του ν.δ. 400/70 και την αντικατάστασή του με τη νέα νομοθεσία για το Solvency II, παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από φορολογικά θέματα που χρήζουν άμεσης διευκρίνισης και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία και τον προγραμματισμό των εταιρειών.
Όσον αφορά την ετοιμότητα της αγοράς, αυτή, όπως ανέφερα και προηγουμένως, βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθούν επιπλέον ενέργειες.

Υπάρχει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων των ασφαλιστικών εταιρειών ενιαία και κοινή γραμμή δράσης και σχεδιασμού για την επόμενη μέρα; Τι σηματοδοτεί η ύπαρξη ή η απουσία της;
Δ.Μ.: Είναι γεγονός ότι το σύνολο της αγοράς προσπαθεί να προσαρμοσθεί και να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα μέσα στο σκηνικό που διαμορφώνουν οι εξελίξεις και μέσα σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν τόσο οι κοινές γραμμές, που προάγουν την αγορά και την ιδέα της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και πολλές ξεχωριστές τακτικές και στρατηγικές, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της διαφοροποίησης, προς όφελος τελικά της προόδου και του καταναλωτή.
Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα, το χτίσιμο της αξιοπιστίας της αγοράς μας και η αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι πρωταρχικής σημασίας και κοινός τόπος για όλες τις εταιρείες.
Επίσης, κοινή επιδίωξη όλων είναι η ανάπτυξη της αγοράς μας. Όμως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί πιο οργανωμένα και συγκροτημένα, και να βοηθήσουμε τόσο την πολιτεία όσο και την κοινωνία να αντιληφθεί, να κατανοήσει και τελικά να αναγνωρίσει το όφελος του θεσμού της ασφάλισης αλλά και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό, το σύστημα υγείας και οι φυσικές καταστροφές.
Την ίδια στιγμή, βλέπουμε την κάθε εταιρεία να εστιάζει σε διαφορετικά κομμάτια της αγοράς, σε διαφορετικούς κλάδους ασφάλισης, και να επιλέγει για την προώθηση των προϊόντων της διαφορετικά δίκτυα πωλήσεων, ανάλογα με τις ικανότητές της και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ώστε να μπορέσει τελικά να διακριθεί και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των υποψήφιων πελατών.
Στη σημερινή εποχή, είναι δύσκολο ή ακόμη και αδύνατον να είσαι ο καλύτερος σε όλα και γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσεις πού θα εστιάσεις.
Βέβαια, ως απόρροια του Solvency II και του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, και παρά τις διαφορετικές στρατηγικές που ακολουθεί η κάθε εταιρεία, κοινή γραμμή ακολουθείται όσον αφορά τα Yearly Renewable Term νοσοκομειακά προγράμματα αλλά και τα αποταμιευτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα τύπου Unit Linked.

Ποιες είναι οι δομές και η στρατηγική που η δική σας ασφαλιστική εταιρεία ακολουθεί για τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων ήδη ασφαλισμένων της και ποιες είναι οι νέες ευκαιρίες στις οποίες προσβλέπετε, με το δεδομένο της ανεπάρκειας των πόρων και της διαχείρισης της Κοινωνικής Ασφάλισης;
Δ.Μ.: Πριν σας μιλήσω για τη στρατηγική και τον σχεδιασμό μας για τη νέα χρονιά, θα ήθελα να κάνω έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που μόλις έκλεισε.
Το 2015 ήταν μια ακόμη απαιτητική χρονιά, με πολλές προκλήσεις. ταυτόχρονα, όμως, ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τη MetLife και γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους μας, για τη σκληρή δουλειά, το πάθος, την αφοσίωση, την αντοχή, την ψυχραιμία και, πάνω απ’ όλα, την προσαρμοστικότητα που επέδειξαν όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας, να προωθήσουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας και να παρέχουμε στους πελάτες μας την ασφάλεια και τη σιγουριά της MetLife.
Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά σήμερα, και παρά την ύφεση, την ανεργία, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, εμείς καταφέραμε να διευρύνουμε την ηγετική μας θέση στην αγορά.
Η νέα παραγωγή ασφαλίστρων για το 2015, κυρίως λόγω της εξαιρετικής δουλειάς και απόδοσης των ανθρώπων μας στο Agency, παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξης του 19%, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 8,5%.
Αυτή η επίδοση έχει σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς μας στην περιοχή του 13,7%, από 11,8% που ήταν το 2014.
Είναι προφανές ότι η στρατηγική που σχεδιάσαμε πριν τρία χρόνια, για να μεταμορφώσουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο δυνατή και μεγάλη την εταιρεία μας, απέφερε καρπούς, σημειώνοντας όλο αυτό το διάστημα μια σταθερά ανοδική πορεία.
Το 2016, οι προκλήσεις θα συνεχισθούν, ωστόσο εμείς στη MetLife είμαστε πιο δυνατοί και θα συνεχίσουμε με ασφάλεια στον δρόμο της κερδοφόρου ανάπτυξης, ενώ βασική μας επιδίωξη είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής μας θέσης.
Με τις επιλογές μας τα προηγούμενα χρόνια έχουμε αναπτύξει εκείνες τις ικανότητες και έχουμε δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να ξεπερνούμε με επιτυχία τις δυσκολίες, να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες και τελικά να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Την τριετία 2015 – 2018, το Agency και οι ομαδικές ασφαλίσεις θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας και θα αναπτυχθούν με διψήφιο ετήσιο ρυθμό.
Ταυτόχρονα, η πελατοκεντρικότητα, η προώθηση προϊόντων που αντέχουν στον χρόνο και δημιουργούν αξία για όλα τα μέρη, η επίτευξη ακόμη υψηλότερης παραγωγικότητας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της αναδιοργάνωσης των διαδικασιών, η εφαρμογή των κανόνων και απαιτήσεων του νέου εποπτικού πλαισίου Solvency II και, τέλος, η προσφορά μας στην κοινωνία θα συνεχίσουν να αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας.

Σας απασχολεί η γενικότερη εικόνα των Ελλήνων πολιτών για την ιδιωτική ασφάλιση και τις ασφαλιστικές εταιρείες; Τι περιθώρια βελτίωσης της εικόνας αυτής προσδοκάτε και από ποιους;
Δ.Μ.: Η αξιοπιστία της αγοράς και η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας για την ιδιωτική ασφάλιση και προηγούνται του χτισίματος της ασφαλιστικής συνείδησης και της ανάπτυξης του χώρου. Αν θέλουμε να κάνουμε επιτέλους το άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από εκεί.  
Σίγουρα, η δημιουργία του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και το νέο αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο, με τις υψηλότερες απαιτήσεις σε κεφάλαια, εταιρική διακυβέρνηση και ενημέρωση του καταναλωτή, προστατεύει τον ασφαλισμένο και θωρακίζει τον θεσμό.
Όμως θα πρέπει και η ίδια η αγορά να κάνει αυτό που πρέπει και να αυτορυθμιστεί, κυρίως όσον αφορά την ενημέρωση του ασφαλισμένου, καθώς και τη διαφάνεια και απλοποίηση των όρων των ασφαλιστικών συμβολαίων.
Ταυτόχρονα, μια λύση στο πρόβλημα της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, αλλά και η δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι δύο μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι σίγουρο ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα όχι μόνο δεν ευθύνονται για το πρόβλημα της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, αλλά έχουν πληρώσει διπλά τις κακές πρακτικές, καθώς και τα λάθη και τις παραλείψεις της κρατικής εποπτείας.
Στο παρελθόν έχανες μερίδιο αγοράς, ενώ σήμερα πρέπει να αποδείξεις πρώτα ότι δεν είσαι απατεώνας. Βέβαια, αυτό δημιουργεί και ευκαιρίες για τις εταιρείες που λειτουργούν σωστά, διότι πλέον βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της εταιρείας.
Πρέπει, όμως, να δοθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το θέμα. Κατά την άποψη μου, η λύση αυτή απαιτεί:
1) Προσαρμογή των απαιτήσεων σύμφωνα με αυτά που ισχύουν για ανάκληση άδειας λειτουργίας εταιρείας σήμερα, ώστε να περιοριστεί η συνολική υποχρέωση και να καλυφθεί η μεγάλη μάζα των ασφαλισμένων.
2) Τιτλοποίηση της περιουσίας των δύο εταιρειών.
3) Μερική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
4) Υποστήριξη από την αγορά, μέσω του εγγυητικού κεφαλαίου ή ακόμη και με κάποια έκτακτη χρηματοδότηση.

mazarakis1Για τους ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ της MetLife: «Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους μας για τη σκληρή δουλειά, το πάθος, την αφοσίωση, την αντοχή, την ψυχραιμία και, πάνω απ’ όλα, την προσαρμοστικότητα που επέδειξαν όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Για τις ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ της MetLife:
«Το 2016, οι προκλήσεις θα συνεχισθούν, ωστόσο
εμείς στη MetLife είμαστε πιο δυνατοί και θα συνεχίσουμε με ασφάλεια στον δρόμο της κερδοφόρου ανάπτυξης, ενώ βασική μας επιδίωξη είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής μας θέσης. Την τριετία 2015 – 2018, το Agency
και οι ομαδικές ασφαλίσεις θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας και θα αναπτυχθούν με διψήφιο ετήσιο ρυθμό».

 

Πώς αξιολογείτε τα δίκτυα πωλήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών και κατά πόσον αυτά εισφέρουν με την παρουσία τους στο μέγα θέμα της μείωσης της ανεργίας στον τόπο μας;
Δ.Μ.: Γενικότερα η ιδιωτική οικονομία αλλά και ειδικότερα ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης, εφόσον το ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας το επιτρέψουν, μπορούν και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι γεγονός ότι τα ασφαλιστικά δίκτυα πωλήσεων μπορούν να εισφέρουν σημαντικά, προσελκύοντας νέους, ικανούς και ταλαντούχους υποψηφίους, προσφέροντάς τους μια προοπτική καριέρας με έντονα χαρακτηριστικά επιχειρηματικότητας, σε έναν χώρο που εξελίσσεται ραγδαία και έχει, κατά την άποψη μου, νομοτελειακά μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Έχετε καταλήξει σε κάποιες διαπιστώσεις ως προς τη δέουσα υποδομή – κατάρτιση που επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να έχει ο ασφαλιστής σήμερα, σε αντιδιαστολή με εκείνες του χθες;
Δ.Μ.: Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν και εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, η υποδομή και κατάρτιση του ασφαλιστή του σήμερα είναι σίγουρα διαφορετική και ταυτόχρονα περισσότερο απαιτητική από αυτή του ασφαλιστή του χθες.
Η σταθερή αύξηση των απαιτήσεων εκ μέρους των πελατών, των εταιρειών και των εποπτικών αρχών, από τη μία πλευρά, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η πολυπλοκότητα των σύγχρονων προϊόντων, από την άλλη, θέτουν νέες προκλήσεις και απαιτούν νέου τύπου ανταπόκριση.
Το καθετί με το οποίο φθάσαμε έως εδώ, όχι μόνο δεν θα μας πάει μακρύτερα, αλλά ίσως να μην μπορεί να μας κρατήσει και εδώ που βρισκόμαστε.
Είναι απολύτως αναγκαίο, ακόμη και για κορυφαίους ασφαλιστές, να συνεχίσουν να προσαρμόζονται, να εξελίσσονται και να αναπτύσσουν νέες ικανότητες. Στη σημερινή εποχή αναλφάβητος δεν είναι αυτός που δεν μπορεί να διαβάσει, αλλά αυτός που δεν γνωρίζει το πώς μπορεί συνεχώς να μαθαίνει και να προσαρμόζεται.
Η συνεχής και ουσιαστική εκπαίδευση, και όχι μόνο η τυπική επαναπιστοποίηση, είναι, κατά τη γνώμη μου, καθοριστική για την επαγγελματική εξέλιξη του κάθε ασφαλιστή. Εμείς κινούμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση και πιστεύω ότι αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσουν και όλοι όσοι θέλουν να βρίσκονται στην αγορά και την επόμενη μέρα.

Σήμερα, το 2016, υπάρχουν ορατές διαφοροποιήσεις στις επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών ως προς τα προγράμματα τα οποία διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και ποια είναι τα πεδία που εστιάζει η MetLife;
Δ.Μ.: Είναι γεγονός ότι σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής έχει πολλές επιλογές για να καλύψει τις ασφαλιστικές του ανάγκες, τόσο όσον αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προγράμματος, όσο και όσον αφορά την ασφαλιστική εταιρεία και τον ασφαλιστικό σύμβουλο που επιλέγει.
Στη MetLife, επικεντρώνουμε συνεχώς και με ένταση τις προσπάθειές μας ώστε να είμαστε πάντα σε θέση να επεκτείνουμε την υπόσχεσή μας στο μέλλον, δεδομένου ότι το ασφαλιστικό προϊόν είναι μια μελλοντική υπόσχεση, ενώ ταυτόχρονα το τρίπτυχο: προϊόν, ασφαλιστική εταιρεία και ασφαλιστής να εξασφαλίζουν πάντα μια εξαιρετική εμπειρία στον κάθε ασφαλισμένο μας.
Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του εποπτικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, τις ανάγκες του πελάτη αλλά και τον ανταγωνισμό, εστιάζουμε σε προϊόντα που δημιουργούν αξία στον πελάτη, τον ασφαλιστή και τον μέτοχό μας.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ατομικά προϊόντα εστιάζουμε σε τρεις άξονες:
1) Στην Αποταμίευση και Επένδυση μέσω σύγχρονων προϊόντων Unit Linked, που δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε ασφαλισμένο, με ένα μικρό μηνιαίο ποσό, να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και σε επενδυτικά fund που μόνο το private banking έχει.
2) Στις καλύψεις Ατυχήματος και Υγείας.
3) Στα κεφάλαια κάλυψης (Απλή Ασφάλιση, Ισόβια Ασφάλιση), που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική οικογένεια αλλά, δυστυχώς, παραμένει ανασφάλιστη.
Από την άλλη πλευρά, ο χώρος τον ομαδικών ασφαλίσεων είναι το δεύτερο βασικό πεδίο που εστιάζουμε την προσοχή μας. Διαθέτοντας ταυτόχρονα μια μοναδική παγκόσμια και τοπική τεχνογνωσία και οργανωτική δομή, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε εργοδότες και εργαζόμενους σύγχρονα και με υψηλή προστιθέμενη αξία ομαδικά προγράμματα Ζωής, Ατυχημάτων, Υγείας και Σύνταξης.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας