Ο Covid-19 ενισχύει την ανάγκη σωστής ασφάλισης στους Γενικούς Κλάδους
Του Πάρι Καβαρνού, Διευθυντή Κλάδου Γενικών της Mega Brokers
Τους τελευταίους μήνες σε παγκόσμια κλίμακα βιώνουμε τις πρωτοφανείς επιπτώσεις που έχει μία πανδημία, όπως είναι αυτή του ιού Covid-19.
Σημαντικό μέτρο πρόληψης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο περιορισμός επαφών με άλλους ανθρώπους.
Εύλογα, όμως, προκύπτει το παρακάτω ερώτημα: πώς μπορεί αυτό να εφαρμοστεί στον εργασιακό χώρο και ιδιαίτερα στο επάγγελμά μας, όπου η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι μονόδρομος;
Η εργασία από το σπίτι και η χρήση διαδικτυακών εφαρμογών γρήγορα και με επιτυχία εφαρμόστηκε στον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας μας.
Άλλωστε, η ζωή δεν σταματά με τον κορωνοϊό!
Σε αντίθεση, οι γενικές ασφαλίσεις, στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αυξήθηκαν κατά 4% περίπου. Μεγάλη αύξηση, που ίσως συνδέεται και με τον κορωνοϊό, παρατηρείται στις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης γενικότερα, καθώς επίσης και στις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης πλοίων, που έχουν κινηθεί ραγδαία ανοδικά.
Αποδείχτηκε πως η ίδια η πανδημία δημιουργεί τις απαιτούμενες συνθήκες, επιβάλλοντας την επιτακτική ανάγκη της ασφάλισης.
Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια αρκετά περιστατικά καταδεικνύουν ότι όσα χρήματα και να επενδύσει ένας οργανισμός στη διαδικτυακή ασφάλεια, με σκοπό την ανάπτυξη σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης ενός συμβάντος κυβερνοεπίθεσης, παραμένουν αρκετά κενά στη διαδικτυακή ασφάλεια και στην προστασία της ιδιωτικότητας.
Η συνειδητοποίηση, λοιπόν, της διοίκησης ενός οργανισμού, ότι ορισμένοι κίνδυνοι δεν μπορούν να εξαλειφθούν, τη στρέφει στην ασφάλιση διαδικτυακών κινδύνων για τον μετριασμό των επιπτώσεων περιστατικών παραβίασης, ως μέσο προστασίας, στην ολοένα μεγαλύτερη έκθεση στο διαδίκτυο.
Οι συνθήκες της εξ αποστάσεως εργασίας και η ολοένα αυξανόμενη χρήση των διαδικτυακών μορφών επικοινωνίας, αυξάνει δραματικά την έκθεσή μας στους διαδικτυακούς κινδύνους και επακόλουθα την ανάγκη της ασφάλισης CYBER ενάντια στις συνέπειες ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων, με στόχο την προστασία της ιδιωτικότητας.
Άλλωστε, σημαντικός λόγος ύπαρξης του κλάδου γενικών ασφαλίσεων είναι η κάλυψη των οικονομικών επιπτώσεων των ζημιών από φυσικές καταστροφές, τυχαίες υλικές ζημιές, κακόβουλες ενέργειες, κ.λπ.
Εδώ και τρεις μήνες το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη –όχι αναίτια– έχει στραφεί στον κορωνοϊό, θέτοντας στα μετόπισθεν τον οποιονδήποτε σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ζημιών, όπως αυτών που προέρχονται από φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει «εμβόλιο» ικανό να τις αντιμετωπίσει, ούτε σχέδιο απαγόρευσης κυκλοφορίας για να περιορίσει την εξάπλωση των δυσάρεστων επιπτώσεων.
Επίσης, μέτρα σαν και αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προστατεύσουν, τις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κλειστές επιχειρήσεις, από τυχαίες υλικές ζημιές, όπως διάρρηξη σωληνώσεων, ζημιές από νερά ή ακόμα ακόμα και από πράξεις δολιοφθοράς, όπως κακόβουλες ενέργειες, κλοπή.
Λαμβάνοντας, δε, υπόψη το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν επενδύσει στην ακίνητη περιουσία, δηλαδή στο «σπίτι τους», η ασφάλιση κατοικίας είναι μονόδρομος καθώς στις πρωτόγνωρες συνθήκες του κορωνοϊού αποδείχτηκε πως αποτελεί μοναδική και βασική ασπίδα προστασίας της οικογένειας.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας Μένουμε Σπίτι Προστατευμένοι, αλλά κυρίως #Μένουμε Σπίτι Ασφαλισμένοι».