Διεθνή

Χρειάζονται απλούστερες διαδικασίες για τους ιδιώτες επενδυτές στην ΕΕ

O χρηματοοικονομικός τομέας καλεί τους συννομοθέτες να επαναξιολογήσουν τη Στρατηγική για τις Λιανικές Επενδύσεις, υπό το πρίσμα των στόχων ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Insurance Europe και οι λοιπές Ενώσεις* του χρηματοοικονομικού τομέα που υπογράφουν τη δήλωση της 28ης Νοεμβρίου, χαιρετίζουν τους νέους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, την επιβολή της υφιστάμενης νομοθεσίας και την απλοποίηση των κανονιστικών πλαισίων. Εκτιμούν ότι αυτό υποδηλώθηκε και από τη νέο-ορισθείσα Επίτροπο κα Maria Luis Albuquerque, κατά την ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπό το πρίσμα αυτό και την ανάγκη να προωθηθεί επειγόντως μια Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, είναι απαραίτητο να υποβληθεί η Στρατηγική Λιανικών Επενδύσεων (RIS) σε «έλεγχο ανταγωνιστικότητας». Όπως είναι δομημένη αυτή τη στιγμή δεν θα επιτύχει τον αρχικό της στόχο, να αυξήσει τη συμμετοχή της λιανικής στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Αντιθέτως, η RIS προσθέτει περαιτέρω πολυπλοκότητα και γραφειοκρατία στα ήδη αυστηρά ρυθμιζόμενα πλαίσια που διέπουν τη διανομή επενδυτικών προϊόντων και επενδυτικών προϊόντων που βασίζονται σε ασφάλειες (IBIPs), με επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές.

Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με τις Δεσμεύσεις της Επιτροπής για μείωση της γραφειοκρατίας για τους συμμετέχοντες στην αγορά, για δημιουργία απλούστερου κανονιστικού περιβάλλοντος και ενίσχυση της ελκυστικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ. Εκφράζουν την ελπίδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τις επερχόμενες τριμερείς διαπραγματεύσεις για να κατευθύνουν εκ νέου τη RIS σε αυτό που έχει σημασία: να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επενδύσουν στην κεφαλαιαγορά, χωρίς να επιβαρύνονται υπερβολικά. Για να συμβεί αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να επικεντρωθούν, τουλάχιστον, στα εξής:

Απλοποίηση για επιχειρήσεις και ιδιώτες επενδυτές. Οι υπερβολικά περίπλοκοι και αλληλεπικαλυπτόμενοι κανόνες κινδυνεύουν να καταπνίξουν τη δραστηριότητα των λιανικών επενδυτών και να αυξήσουν το λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις, το οποίο τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές. Η RIS, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη, θα αυξήσει σημαντικά τις υποχρεώσει για την υποβολή εκθέσεων και την τήρηση αρχείων, προσθέτοντας περισσότερη γραφειοκρατία στους συμμετέχοντες στην αγορά. Επιπλέον, η εισαγωγή πολυάριθμων εξουσιοδοτήσεων Επιπέδων 2 και 3 θα δημιουργούσε περαιτέρω αβεβαιότητα και πολυπλοκότητα για τις εταιρείες. Η RIS θα πρέπει να στοχεύει στον εξορθολογισμό των κανονισμών και στην αποφυγή επιβολής νέων, δυσανάλογων απαιτήσεων συμμόρφωσης, που δημιουργούν εμπόδια τόσο για τους επενδυτές όσο και για την αγορά.

Βελτιωμένες διαδικασίες πωλήσεων για τους ιδιώτες επενδυτές. Μια εύκολη, προσιτή και απλοποιημένη διαδικασία θα είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτών επενδυτών. Δυστυχώς, οι προτάσεις της RIS, όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα, κάνουν την επενδυτική διαδικασία πιο μακροχρόνια και πιο επαχθή, προσθέτοντας όρους, δοκιμές και υποχρεώσεις γνωστοποίησης. Για παράδειγμα, η διαδικασία παροχής συμβουλών για την αγορά προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από δύο ώρες για ορισμένα προϊόντα, αποθαρρύνοντας τους αποταμιευτές να επενδύσουν ή ωθώντας τους σε λιγότερο ελεγχόμενες πλατφόρμες και προϊόντα. Η RIS θα πρέπει να μειώσει αυτά τα εμπόδια και να διασφαλίσει ότι οι επενδυτές έχουν πρόσβαση σε προϊόντα που υπόκεινται σε ευρωπαϊκή νομοθεσία με πιο λιτό τρόπο.

Μείωση υπερπληροφόρησης. Η διαφάνεια είναι σημαντική, για να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Όμως η RIS επιβάλλει, επί του παρόντος, υπερβολικά λεπτομερείς γνωστοποιήσεις κόστους και υποχρεώσεις προειδοποίησης, που θα κουράσουν τους ιδιώτες επενδυτές και θα κάνουν τις επενδύσεις λιγότερο ελκυστικές. Η RIS θα πρέπει να βελτιωθεί και να επικεντρωθεί σε ουσιαστικές γνωστοποιήσεις. Δίνοντας έμφαση στα βασικά οφέλη του προϊόντος, όπως οικονομικές εγγυήσεις, ESG χαρακτηριστικά και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα κατευθύνουν τις επενδυτικές αποφάσεις των καταναλωτών, θα ενθαρρύνεται η μεγαλύτερη συμμετοχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

Αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημείο εκκίνησης για τη RIS, για την προώθηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου προς όφελος τόσο των μικροεπενδυτών όσο και της ευρύτερης οικονομίας της ΕΕ. Σε αυτό το πνεύμα, ο χρηματοοικονομικός κλάδος εκτιμά επίσης την ισχυρή δέσμευση της Επιτροπής να αναπτύξει την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων και να προωθήσει τις λιανικές επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ παράλληλα θα συνεργάζεται με τα κράτη μέλη σε βασικές ενέργειες που απαιτούνται για την ενίσχυση των καφαλαιαγορών, όπως η απελευθέρωση της δυναμικής των ιδιωτικών και επαγγελματικών συντάξεων, τα στοχευμένα φορολογικά κίνητρα και η χρηματοοικονομική και ασφαλιστική παιδεία.

*Η δήλωση υπογράφεται από τους ακόλουθους φορείς: European Banking Federation (EBF), European Fund and Asset Management Fund (EFAMA), Insurance Europe, Association of Mutual Insurers and Insurance Cooperatives in Europe (AMICE), European Federation of Insurance and Financial Intermediaries (BIPAR), Conference of EU Bancassureurs (CEB), European Association of Co-operative Banks (EACB), European Association of Public Banks (EAPB), European Forum of Securities Associations (EFSA), European Savings and Retail Banks Group (ESBG) και European Structured Investment Products Association (EUSIPΑ).


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας