ΧΑΟΣ στην Αθήνα

67

Άνω των € 25 εκατ. υπολογίζονται οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις, με βάση τα πρώτα στοιχεία έρευνας της ΕΑΕΕ

Οι επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, ενώπιον ενός …λογαριασμού που δεν τους αναλογεί και συνίσταται τόσο στο κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών που υπέστησαν, όσο και στα διαφυγόντα κέρδη από τη μη λειτουργία τους. Θυμίζουμε ότι, το Δεκέμβριο του 2008, 435 επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας είχαν υποστεί ζημιές ύψους περίπου €50 εκατ., ενώ στα γεγονότα της 28ης-29ης Ιουνίου 2011, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, είχαν αντίστοιχα υποστεί υλικές ζημιές, ύψους σχεδόν €500.000, 34 επιχειρήσεις. 

Μετά τα θλιβερά γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου 2012, τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές που υπέστησαν συνολικά 177 επιχειρήσεις, με το εκτιμώμενο συνολικό κόστος να ανέρχεται σε €50 εκατ., και τις ζημιές να αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού όσο και κλοπές εμπορευμάτων. Ειδικότερα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων, κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Οι υπόλοιπες, μεταξύ των οποίων τράπεζες, βιβλιοπωλεία, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, έχουν υποστεί ζημιές μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης.

Στο στόχαστρο και η ιστορική μνήμη 
Σημαντικά διατηρητέα κτήρια της Αθήνας, χώροι μνήμης, πολιτισμού και ιστορίας, παραδόθηκαν στις φλόγες. Στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων αποτυπώνεται το μέγεθος και η “τοπογραφία” της καταστροφής: 

1. Σταδίου 19-21 (το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε μεταξύ 1870-1881 σε σχέδια του αρχιτέκτονα E. Ziller. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό Νεομπαρόκ, που στέγασε τον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλ. Νικολούδη). 
2. Πανεπιστημίου 37 και Κοραή 10, Μέγαρο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (οικοδομήθηκε την περίοδο 1928-1934 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμ. Λαζαρίδη. Καταστράφηκε το ισόγειο, που στεγάζει υποκατάστημα της Alpha Bank). 
3. Μέγαρο Νικολούδη, Πανεπιστημίου 41, με ομώνυμη στοά (το αρχικό κτήριο οικοδομήθηκε το 1897, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλ. Νικολούδη και συμπληρώθηκε σε βάθος προς την οδό Σταδίου, το 1918, από τον ίδιο). 
4. Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου (οικοδομήθηκε το 1927, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αν. Μεταξά). 
5. Αθηνάς 13-15 και Κακουργιοδικείου (Τράπεζα Κύπρου), 
6. Αθηνάς 16 και Βορέως 17 (Τράπεζα Alpha Bank) (οικοδομήθηκε τέλη 19ου/αρχές 20ού αιώνα). 
7. Ερμού 66
8. Χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ, Κοραή 4 (ιστορικό κτήριο ιδιοκτησίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, που οικοδομήθηκε την περίοδο 1934-38, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμ. Κριεζή και Αν. Μεταξά).  
9. Σταδίου 6-8 (συγκρότημα 2 κτηρίων, που οικοδομήθηκαν τέλη του 19ου αιώνα).

Οι αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης 
Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου πραγματοποιήθηκε στις 15/02 ευρεία σύσκεψη υπουργών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την αποτίμηση των καταστροφών και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των κτηρίων και την οικονομική στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων. 

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η πρόβλεψη για άμεση οικονομική αποζημίωση, με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο, ενώ η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει €10 εκατ., για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι ιδιοκτήτες που προβαίνουν σε εργασίες επισκευής, απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών, για ένα έτος, ενώ μειώνονται κατά 50% τα ισχύοντα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, κατά την εκτέλεση των εργασιών επισκευής. 

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ και συναφή κοινοτικά προγράμματα, ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους εργαζόμενους χάσουν τη δουλειά τους, ότι θα εξεταστεί η χορήγηση περαιτέρω κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών στις πληγείσες επιχειρήσεις, ότι με κονδύλια του Υπ. Πολιτισμού, θα γίνουν άμεσες εργασίες για την αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων και, τέλος, άμεση ανάπλαση και επισκευή κοινόχρηστων χώρων, με αναζήτηση χρηματοδότησης και από το Πράσινο Ταμείο.

Οι ασφαλιστικές θα καλύψουν πάνω από το μισό κόστος των ζημιών
Όσοι επαγγελματίες είχαν την πρόνοια και τη δυνατότητα να συνάψουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, θα έχουν …χέρι βοηθείας από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες, οι οποίες –θυμίζουμε– μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, είχαν δεχθεί 900 αναγγελίες ζημιών. 

Μετά τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που προέκυψαν από τις ταραχές των ημερών από 10 έως 12 Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα. Η έρευνα αφορά τόσο το πλήθος όσο και το συνολικό ποσό των ζημιών που δηλώθηκαν (πρώτη εκτίμηση). 

Με βάση στοιχεία από 23 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – Μέλη, οι οποίες εκπροσωπούν το 97% της παραγωγής ασφαλίστρων στην ασφάλιση κατά κινδύνων πυρός μεταξύ των Επιχειρήσεων – Μελών της Ε.Α.Ε.Ε., τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τις απαντήσεις έχουν ως εξής :
· Πλήθος φακέλων ζημιών : 252 (αναγγελίες ενεργοποίησης καλύψεων)
· Πρώτη εκτίμηση αποζημιώσεων : €   25.877.960

Το να επισημάνουμε τη χρησιμότητα και το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών εξ αφορμής αυτών των θλιβερών γεγονότων ίσως είναι περιττό. Δεν είναι όμως καθόλου περιττό να επισημάνουμε ότι το κράτος, για μια ακόμη φορά, δεν κατόρθωσε να διαφυλάξει τις περιουσίες των πολιτών. Κι αυτό το κόστος της κρατικής αναποτελεσματικότητας, για άλλη μια φορά, καλούνται να το πληρώσουν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, οι ασφαλιστικές τους εταιρείες και όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας.