Άρθρα

Χ. Αλεξόπουλος – Τ. Κουφοπούλου: Στην EIOPA λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες και θέσεις του BIPAR

Τα Μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), κα Τόνια Κουφοπούλου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής (ΣΠΑΤΕ), και κ. Χάρης Αλεξόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), ανταποκρίθηκαν στην πρόταση – πρόσκληση που τους απευθύναμε: στο κείμενο που ακολουθεί “μοιράζονται” μαζί μας και με τους αναγνώστες της «α.α.» εντυπώσεις και ειδήσεις από τη συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση του BIPAR, που έλαβε χώρα στη Βαρσοβία, το διάστημα 19-21/6/2024.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), που είναι το μοναδικό εγγεγραμμένο μέλος στο BIPAR από τη χώρα μας και εξουσιοδοτείται να “συνομιλεί” μαζί του, σύστησε μια ειδική Επιτροπή, την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ή Επιτροπή BIPAR (BIPAR Commission), με πολλαπλούς στόχους, όπως, μεταξύ άλλων: την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία· την πληρέστερη ενημέρωση επί των θεμάτων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, που μας απασχολούν πανευρωπαϊκά· την ενεργό συμμετοχή μας στις εξελίξεις στον χώρο και την αλληλεπίδραση σε θέματα και προβλήματα που άπτονται της δικής μας αγοράς και υποστηρίζονται από το BIPAR.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΑΔΕ ενέκρινε και υποστήριξε τη συμμετοχή μας, ως μέλη της Επιτροπής, στη Γενική Συνέλευση του BIPAR και, παράλληλα, το ΕΕΑ στήριξε και πάλι την απόφαση αυτή. Τα θέματα που θα συζητούνταν ήταν πολλά και κρίσιμα, για τα οποία είχαμε κάνει μια καλή προετοιμασία, μελετώντας, όσο καλύτερα μπορούσαμε, τον τεράστιο όγκο ενημερώσεων που δεχόμαστε, σε καθημερινή σχεδόν βάση, από την έδρα της Ευρωπαϊκής μας Ομοσπονδίας.
Θέλοντας να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας και το “κλίμα” της συμμετοχής μας, θα λέγαμε αρχικά ότι ήταν απολύτως εποικοδομητική και μπορούμε να πούμε επιτυχημένη. Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μάς “αγκάλιασαν” και ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας. Γνωριστήκαμε ή επανασυστηθήκαμε με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη –και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εξαιρετική επαφή με τους συναδέλφους από το Ισραήλ, τη Μάλτα, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και, φυσικά, το Βέλγιο (όπου και η έδρα της Ομοσπονδίας).

Συμμετείχαμε στην Επιτροπή Πρακτόρων, η οποία λάμβανε χώρα την ίδια ακριβώς ώρα με την Επιτροπή Μεσιτών (τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί μας γνωστοποιήθηκαν με γραπτή ενημέρωση).

Χ. Αλεξόπουλος - Τ. Κουφοπούλου: Στην EIOPA λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες και θέσεις του BIPAR
Στιγμιότυπο με συμμετέχουσες στη ΓΣ BIPAR.

Η Επιτροπή Πρακτόρων ασχολήθηκε με τέσσερα θέματα που είχαν τεθεί νωρίτερα από εθνικές ενώσεις. Η γνωριμία μας με τη συνάδελφό μας από την Κύπρο ήταν μια ευκαιρία να ενημερωθούμε καλύτερα για την κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Στην παρουσίαση που έκανε με θέμα τη διαρκή επαγγελματική ανάπτυξη των πρακτόρων, μέσα από υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις, και τη σημαντικότητα του επαγγέλματός μας, καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε, αντιληφθήκαμε ότι, στις περισσότερες χώρες, υπάρχει η υποχρεωτική παρακολούθηση, αλλά όχι υποχρεωτικές εξετάσεις επαναπιστοποίησης και, επίσης, διαφέρουν οι ώρες επανεκπαίδευσης.

Στην Κύπρο, για παράδειγμα, έχουν 13 ώρες βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 2 ώρες ανά εταιρεία για προϊοντική εκπαίδευση. Οι πλεονάζουσες ώρες μπορούν να μεταφερθούν σε επόμενη χρονιά. Πολύ σημαντικό είναι ότι, μέσω του Συλλόγου τους, διατίθεται στα μέλη μια πλατφόρμα, όπου μπορούν να εκπαιδεύονται και να εκπληρώνουν την υποχρέωση διαρκούς επανεκπαίδευσης. Με την Κύπρια συνάδελφο, κα Μαρία Καπαρή, συμφωνήσαμε ότι θα έρθουμε σε επαφή για περαιτέρω συνομιλίες και της εξηγήσαμε τη διάρθρωση της εκπροσώπησης της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα μέσω ΕΑΔΕ και τον ρόλο των Σωματείων που την απαρτίζουν.

Στην ίδια Επιτροπή αναπτύχθηκε, από την αντιπροσωπία του Λουξεμβούργου, μια μελέτη – έρευνα, αναφορικά με την ανάληψη χαρτοφυλακίων συνταξιοδοτούμενων πρακτόρων, από agency companies, όπου στο μεταβατικό στάδιο οι πράκτορες γίνονται υπάλληλοι, τρόπον τινά, αυτών των εταιρειών. Καθώς το περίγραμμα ήταν αρκετά ασαφές, τέθηκαν πολλά ερωτήματα από όλους μας, όπως: γιατί μια τέτοια εταιρεία να αναλάβει τα χαρτοφυλάκια, με τι όφελος για τον πράκτορα, σε ποια ηλικία προβλέπεται να γίνεται κάτι τέτοιο, τη συνάφεια με το συνταξιοδοτικό τους σύστημα κ.λπ. Δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις, αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα επανέλθουν με περισσότερη σαφήνεια και στοιχεία. Σε αυτό το σημείο, δηλώθηκε ότι πράκτορες που λειτουργούν στην Ελβετία έχουν ένα υβριδικό σύστημα, με μισθό και προμήθειες, με την ασφαλιστική που συνεργάζονται.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπία της Ιταλίας έθεσε δύο ερωτήματα, στα οποία απαντήσαμε ήδη γραπτώς, όπως μάς ζητήθηκε. Αναφέρονταν σε μια υποχρεωτική πλατφόρμα στη γείτονα χώρα, που επιτρέπει στους καταναλωτές να ελέγχουν ποιες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων, και αν είναι υποχρεωμένοι οι ασφαλιστικοί πράκτορες από τη Ρυθμιστική Αρχή να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο και να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το αποτέλεσμα της αναζήτησής τους, πριν από τη σύναψη ενός συμβολαίου αυτοκινήτου. Οι περισσότερες χώρες δήλωσαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πλατφόρμα και υποχρεωτικότητα των πρακτόρων.

Πέραν των Επιτροπών, το πρόγραμμα της ΓΣ, τόσο την ίδια ημέρα όσο και την επόμενη, προχώρησε με σημαντικές ομιλίες και παρουσιάσεις. Επισημαίνουμε ότι στη ΓΣ είχαμε και ελληνική συμμετοχή στους ομιλητές, τον κ. Χρήστο Αδαμαντιάδη, με θέμα «The new risk imperative», με την ιδιότητα του CEO Marsh McLennan Europe. Η ομιλία του ήταν βασισμένη σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το Risk Analysis και τους νέους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία και οικονομία. Συνομιλήσαμε μαζί του, χάρηκε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή μας και ανέφερε ότι παρακολουθεί την προσπάθεια των Ελλήνων Διαμεσολαβητών για συμπόρευση!

Τα πρακτικά ζητήματα της ΓΣ, όπως οι ψηφοφορίες, οι εγκρίσεις ισολογισμών και προϋπολογισμών και η απαλλαγή του προηγούμενου ΔΣ και των επιτροπών, η παρουσίαση του Business Plan της επόμενης χρονιάς, καθώς και οι παρουσιάσεις του νέου ΔΣ και των μελών των επιτροπών, ολοκληρώθηκαν την τελευταία ημέρα με απόλυτη επιτυχία.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφερθούμε στις ομιλίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ΓΣ, και έγιναν από εκπροσώπους Εταιρειών, Οργανισμών και Θεσμικών Οργάνων της αγοράς μας, όπως οι: EIOPA, FMSA, IOSCO, EURALIA, AGEA, DG FISMA. Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

  • Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
  • Νέο Ευρωκοινοβούλιο και νέα Επιτροπή (Commission), επικείμενες αλλαγές. Η σημασία όσων προσώπων παρέμειναν και των νέων που εισέρχονται στα αρμόδια όργανα και πώς αυτό θα επηρεάσει την επόμενη ημέρα στην ΕΕ, αλλά και την αγορά μας.
  • Αυξανόμενη διασυνοριακή εργασία και αλληλεπίδραση με τρίτες χώρες. Το ζήτημα αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από θεσμούς και αντασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και με αυξημένους κρατικούς ελέγχους, ιδιαίτερα σε οικονομικό και φορολογικό επίπεδο.
  • Η ανάγκη για αυξημένη προστασία και αντιμετώπιση των κενών προστασίας, στο συνταξιοδοτικό, τον κυβερνοχώρο και τις φυσικές καταστροφές.
  • Επιτάχυνση τεχνολογικών αναβαθμίσεων, καθετοποίηση κανονισμών, αντιμετώπιση προβλημάτων πόλωσης κ.λπ.

Ο Executive Director της EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority), κ. Fausto Parente, παρουσίασε θέμα με τίτλο: «EIOPA’s current and future agenda aspects for intermediaries» και αναλύθηκαν επιμέρους τομείς, όπως η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εποπτεία, η σταθερότητα, η διακυβέρνηση κ.λπ. Υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι επιλύσιμες, ανέφερε και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η χρήση της ΑΙ θα βοηθήσει τις εποπτικές αρχές σε πιο ορθές αποφάσεις, στηριζόμενες στη χρήση clusters, ώστε να έχουμε valued final products, καλύτερα εποπτευόμενα και πιο ασφαλή για τον καταναλωτή. Η αίσθησή μας είναι ότι στην EIOPA λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες και θέσεις του BIPAR, προσπαθώντας να κρατήσουν ισορροπίες μεταξύ των πολλών και διαφορετικών πιέσεων που δέχονται (πολιτικές, κοινωνικές, συντεχνιακές κ.ο.κ.).

Ιδιαίτερα για τις εξελίξεις αναφορικά με τη RIS και την IDD (επικείμενη αναθεώρηση) μίλησε ο κ. Nico Spiegel, με την ιδιότητα του Legal Officer DG FISMA [European Commission Directorate-General (DG) for Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union]. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή υιοθέτησαν τον περασμένο Μάιο, μετά από διεργασίες που διήρκεσαν τρία χρόνια, την πρόταση να εμπλακούν σε τριμερείς διαπραγματεύσεις. Το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι στις επενδυτικές συμβουλές και στο αν αυτές γίνονται για το συμφέρον τους…! Επίσης, απασχολεί έντονα και το πολύ χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων των Ευρωπαίων σε σχέση με τους Αμερικανούς.

Χ. Αλεξόπουλος - Τ. Κουφοπούλου: Στην EIOPA λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες και θέσεις του BIPAR
Οι κ.κ. Χάρης Αλεξόπουλος, Nic De Maesschalck (Director of BIPAR), Τόνια Κουφοπούλου, Nicolas Bohême (BIPAR Chairman of the Board).

Κάνοντας μια γενικότερη ανασκόπηση της στόχευσης της ΕΕ περί διαφανούς, εύληπτης και εύκολης πρόσβασης των επενδυτών στην κεφαλαιαγορά, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές στη δομή και διατύπωση των PRIIPs, την ανάλυση εξόδων και γενικά των χρεώσεων στον επενδυτή, αλλά και για τη δημιουργία προϊόντων που δεν παρουσιάζουν μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στη διαφάνεια και την ψηφιοποίηση. Υπάρχει πρόθεση η εποπτεύουσα αρχή να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που θα δίνουν οι καταναλωτές για τις επενδύσεις τους, προκειμένου να μπορεί να αξιολογήσει την αποδοτικότητα, τις χρεώσεις και την αξιοπιστία του προϊόντος –σε αυτή τη διαδικασία θα βοηθήσει η ψηφιοποίηση (digitalization).

Για το ζήτημα των προμηθειών πώλησης επενδυτικών προϊόντων, μέχρι στιγμής δεν έχει απαγορευτεί η καταβολή τους στους διαμεσολαβούντες, αρκεί η παροχή συμβουλευτικής υπηρεσίας να μη χαρακτηρίζεται από τον διαμεσολαβητή ως «ανεξάρτητη». Ο όρος «ανεξάρτητη» φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει κατά τρόπο που να “παρασύρει” τον υποψήφιο πελάτη-επενδυτή, ώστε να λάβει μια επενδυτική απόφαση.

Το Value For Money για τον τελικό καταναλωτή – επενδυτή είναι απόλυτος στόχος και στοίχημα για την ΕΕ, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση της συμμετοχής των καταναλωτών σε επενδυτικά προϊόντα. Για την επίτευξή του συζητούνται πολλά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο προστασίας καταναλωτή, μέσω ελεγχόμενου marketing προϊόντων, προειδοποιήσεων για επενδύσεις αυξημένου ρίσκου, δημοσίευσης των εξόδων διαχείρισης και λοιπών εξόδων της επένδυσης σε ετήσια βάση, εισαγωγής συγκεκριμένης ενιαίας ορολογίας, που θα είναι κατανοητή στον καταναλωτή. Συζητείται να προβλεφθεί ακόμα και ο τρόπος προβολής των προϊόντων μέσω media influencers!

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι ο Διευθυντής του BIPAR, κ. Nic De Maesschalck, και οι συνεργάτες του ήταν εξαιρετικοί και ουσιαστικοί με διαρκείς παρεμβάσεις, κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων και διάλογο με τους ομιλητές (ειδικά της EIOPA και DG FISMA), αντικρούοντας διάφορα σημεία των λόγων τους ή τοποθετώντας τα σε πιο σωστή βάση και αναδεικνύοντας τις απόψεις/θέσεις του BIPAR για την προστασία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς, όσον αφορά την εκπροσώπησή μας πανευρωπαϊκά.

Κλείνοντας, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή των διαμεσολαβητών, πανευρωπαϊκά, στα εθνικά τοπικά σωματεία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενισχύοντας έτσι τη φωνή μας, μέσω του BIPAR, στις εξελίξεις που δρομολογούνται. Η συμμετοχή μας στα κοινά συμβάλλει στην ανάδειξη και επίλυση των σοβαρών θεμάτων της ασφαλιστικής αγοράς και η αποχή των συναδέλφων μας θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας.

Ο Διευθυντής του BIPAR, κ. Nic De Maesschalck, και οι συνεργάτες του ήταν εξαιρετικοί και ουσιαστικοί με διαρκείς παρεμβάσεις, κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων και διάλογο με τους ομιλητές (ειδικά της EIOPA και DG FISMA), αντικρούοντας διάφορα σημεία των λόγων τους ή τοποθετώντας τα σε πιο σωστή βάση και αναδεικνύοντας τις απόψεις/θέσεις του BIPAR για την προστασία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς, όσον αφορά την εκπροσώπησή μας πανευρωπαϊκά.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας