Ασφάλιστρα υγείας: Νομοθετική παρέμβαση προανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης

Νομοθετική παρέμβαση που θα εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα και θα προβλέπει «θέσπιση νέου δείκτη – αντικειμενικού κι επιστημονικά τεκμηριωμένου, που θα ισχύει από την 1.1.2026» και θα καθορίζει την αύξηση των ασφαλίστρων υγείας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμό 331/7-1-2025 της Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κας Ελένης – Μαρίας Αποστολάκη με θέμα: «Οι απαράδεκτες αυξήσεις των ασφαλίστρων των ασφαλίσεων υγείας», η οποία συζητήθηκε σήμερα 10/1/25, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «ο νέος δείκτης που θα νομοθετήσει η Κυβέρνηση και θα καλύπτει το επιτρεπτό ποσοστό αύξησης θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ και θα παίρνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων. Παράλληλα, η κυβερνητική παρέμβαση θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών, σταθερή και διαρκή ενημέρωση των πολιτών – καταναλωτών για να κάνουν τις συγκρίσεις και να παίρνουν τις αποφάσεις τους».

Ειδικά για το 2025 ο Υπουργός επεσήμανε ότι «δεν είναι αποδεκτές από την Κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και 15% που προβλέπει ο δείκτης ΙΟΒΕ. Καλούμε τις εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα πράξει ό,τι επιβάλλεται για την προστασία των καταναλωτών, όπως το έκανε και με τις τράπεζες».

Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε πως θα ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού «την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων αναφορικά με τα καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας».
Περιγράφοντας το πρόβλημα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν περί τα 900 χιλ. ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλ. είναι συμβόλαια διά βίου για υπηρεσίες υγείας, τα οποία πράγματι έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, για αυτό και οι άνθρωποι με τέτοια συμβόλαια έχουν μειωθεί. Το 2011 ήταν 711 χιλ. Το 2018 έμειναν 370 χιλ. Προφανώς η μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως στο ότι τα χρόνια της κρίσης, της χρεοκοπίας και μνημονίων οδήγησαν σε δραματικές μειώσεις εισοδημάτων και δεν μπόρεσαν οι άνθρωποι αυτοί να ανταποκριθούν. Οι συμπολίτες πήγαν στα δικαστήρια για τις αυξήσεις και τα δικαστήρια χωρίς να κρίνουν το ποσοστό αύξησης θεώρησαν καταχρηστική τη συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιρειών και εκεί κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός δείκτη που θα συγκροτεί με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα πρέπει να είναι η αύξηση. Οι αυξήσεις αυτές όμως είναι προφανές ότι είναι πολύ μεγάλες και τίθεται σοβαρό ζήτημα επαναξιολόγησης του δείκτη του ΙΟΒΕ».


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας