Διεθνή
Ασφαλιστικό pool φυσικών καταστροφών δημιουργεί και η Αίγυπτος
Η Αίγυπτος σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου της ασφαλιστικού pool για φυσικές καταστροφές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ασφαλιστικής ομοσπονδίας της χώρας.
Το ειδικό αυτό ταμείο θα βοηθήσει τη βορειοαφρικανική χώρα να ανταποκριθεί καλύτερα στις ζημιές που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Εταιρειών της Αιγύπτου (IFE), κ. Alaa El-Zoheiry, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα προσκαλέσει σύντομα τις ασφαλιστικές εταιρείες να συμμετάσχουν και να δεσμευτούν για το συγκεκριμένο ταμείο.
Η αιγυπτιακή ομοσπονδία προσκάλεσε επίσης την CCR Re, έναν από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστές του δημόσιου τομέα που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, να συμμετάσχουν στο ταμείο.
Η Αίγυπτος εκτίθεται σε διάφορους φυσικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών παράκτιων περιοχών και ποταμών, των σεισμών, των κατολισθήσεων, των αμμοθυελλών και της λειψυδρίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Μείωση και την Ανάκαμψη από Καταστροφές (GFDRR), έναν μηχανισμό χρηματοδότησης που διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα.
Τα τελευταία 20 χρόνια, περίπου 1.500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από φυσικούς κινδύνους, με εκτιμώμενες οικονομικές ζημίες ύψους 346,7 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον GFDRR. Το 2009, η κατάρρευση πετρωμάτων έθαψε έναν οικισμό νότια του Καΐρου, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα και προκαλώντας σοβαρές ζημίες στις υποδομές. Τον επόμενο χρόνο, οι μεγάλες πλημμύρες εκτόπισαν χιλιάδες ανθρώπους, με πάνω από 4.000 σπίτια κατεστραμμένα.
Σύμφωνα με το GFDRR, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τις πιθανές επιπτώσεις των κινδύνων. Οι περισσότεροι πληθυσμοί και υποδομές της Αιγύπτου επικεντρώνονται στο Δέλτα του Νείλου και κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, καθιστώντας τη χώρα ευάλωτη στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ιδίως στην πλημμύρα και την εισβολή αλμυρού νερού.