Διεθνή

Ασφαλιστική λύση για τις επιδημίες από την Munich Re, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΠΟΥ

H Munich Re συμμετέχει στην PEF, μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον περιορισμό των πανδημικών εστιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Η Munich Re, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, δημιούργησαν την πρώτη ασφαλιστική λύση για την καταπολέμηση επικίνδυνων επιδημιών και πανδημιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Pandemic Emergency Financing Facility (PEF) δημιουργεί έναν πρώτο μηχανισμό για την ταχεία διοχέτευση κεφαλαίων πρώτης βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή εστία ασθένειας με πανδημικό δυναμικό. Το ασφαλιστικό στοιχείο της PEF θα παρέχει μέγιστη κάλυψη ύψους US $ 425 εκατ. για αρχική περίοδο τριών ετών.

Μέχρι σήμερα, η διείσδυση της ασφάλισης καταστροφικού κινδύνου στις περισσότερες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος παραμένει πολύ χαμηλή. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι χώρες αγωνίζονται τακτικά για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές απώλειες μετά από καταστροφικά γεγονότα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με τη Munich Re και άλλους ασφαλιστές, εργάστηκε για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ορισμένων συστημάτων μεταφοράς καταστροφικών κινδύνων.

Μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, ως απάντηση στην κρίση Ebola στη Δυτική Αφρική το 2014, η PEF θα τεθεί σε λειτουργία τις προσεχείς εβδομάδες, ωθώντας το πεδίο εφαρμογής αυτών των ασφαλιστικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων πέρα από τους κλασικούς φυσικούς κινδύνους καταστροφής, συμπεριλαμβάνοντας επιδημικούς και πανδημικούς κινδύνους.

Ο κ. Joachim Wenning, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re, δήλωσε: «Το PEF δείχνει ότι η στενή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και των ασφαλιστών μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων των καταστροφών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Munich Re είναι υπερήφανη που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον προορατικό και αξιόπιστο χρηματοδοτικό μηχανισμό από την αρχή. Είμαι βέβαιος ότι οι βασικές μας ικανότητες στον τομέα της μοντελοποίησης, ταυτοποίησης και διαχείρισης κινδύνων θα προωθήσουν αυτόν τον πολύ καλό σκοπό -ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των εταιρειών και των κοινωνιών.

Ελπίζουμε ότι το PEF θα αποτελέσει ένα βιώσιμο και αναπόσπαστο μέρος μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την υγεία, ώστε ο πλανήτης μας να είναι πιο ανθεκτικός σε επικίνδυνους επιδημικούς και πανδημικούς κινδύνους».

Ο κ. Jim Yong Kim, Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε: «Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα που έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές και ολόκληρες οικονομίες από μία από τις μεγαλύτερες συστημικές απειλές που αντιμετωπίζουμε.

Απομακρυνόμαστε από τον κύκλο του πανικού και της αμέλειας, που χαρακτηρίζει τόσο πολύ την προσέγγισή μας στις πανδημίες. Αξιοποιούμε την εμπειρία των κεφαλαιαγορών μας, τη βαθιά κατανόηση του τομέα της υγείας, τις εμπειρίες μας από την ανάπτυξη και τις ισχυρές σχέσεις μας με τους χορηγούς και τον ασφαλιστικό κλάδο, για να εξυπηρετήσουμε τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.

Αυτό δημιουργεί μια εντελώς νέα αγορά για την ασφάλιση πανδημικού κινδύνου. Με βάση τα διδάγματα από την επιδημία Ebola στη Δυτική Αφρική, ο Μηχανισμός θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας για όλους.

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Γερμανίας για την υποστήριξή τους στην έναρξη αυτού του νέου μηχανισμού».

Ο κ. Thomas Blunck, μέλος του ΔΣ της Munich Re, δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση έκτακτης πανδημίας, ο χρόνος είναι ουσιαστικός: Με μια ισχυρή παγκόσμια διευκόλυνση διαχείρισης κινδύνων σε λειτουργία, τα κεφάλαια για τις χώρες θα αποδεσμευτούν πολύ πιο γρήγορα, με εξειδικευμένους διεθνείς ανταποκριτές. Αυτό θα επιτρέψει και θα διευκολύνει αποτελεσματικά αντίμετρα».

Μεταξύ των κινδύνων που σήμερα δεν ασφαλίζονται, οι πανδημίες είναι από οι πιο πιθανές να συμβούν. Το ετήσιο συνολικό κόστος των μετρίως σοβαρών έως σοβαρών πανδημιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 570 δισ. Δολάρια ΗΠΑ ή 0,7% του συνολικού εισοδήματος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Εάν η PEF είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 2014 κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola, μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι αρκετά νωρίς. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της αντίδρασης έκτακτης ανάγκης και τον περιορισμό της έξαρσης. Αντ’ αυτού, τα χρήματα άρχισαν να ρέουν τρεις μήνες αργότερα –κατά τη διάρκεια των οποίων οι περιπτώσεις Ebola αυξήθηκαν δέκα φορές.

 Φθάνοντας σε 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους

Οι χώρες που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του PEF είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης (IDA), του βραχίονα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρέχει ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Το PEF έχει σχεδιαστεί για να καλύψει το κενό χρηματοδότησης της αντίδρασης σε πανδημία, πριν κινητοποιηθεί η χρηματοδότηση μεγάλης κλίμακας καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η μοναδική του δομή συνδυάζει χρηματοδότηση από την (αντ)ασφαλιστική αγορά με τα έσοδα από ομόλογα καταστροφής που εκδόθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα (Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, IBRD), τα οποία μόλις ξεκίνησαν.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά τα ομόλογα της Παγκόσμιας Τράπεζας χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών και είναι η πρώτη φορά που ο κίνδυνος πανδημίας μεταφέρεται στην αγορά, για να καλύψει τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το PEF θα παράσχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να καλύψει τις αναπτυσσόμενες χώρες έναντι του κινδύνου εμφάνισης πανδημικών εστιών κατά την επόμενη πενταετία μέσω της ασφάλισης, με συνδυασμό ομολόγων και παραγώγων, μετρητών και μελλοντικών δεσμεύσεων από χώρες-δωρητές για συμπληρωματική κάλυψη.

 

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: Ασφάλιση επιδημιολογικού κινδύνου: Σώζει ζωές, προστατεύει οικονομίες

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας