Ασφαλιστική Αγορά: Ανασκόπηση 2020
Η πανδημία Covid-19 σημάδεψε τις ζωές μας το 2020 και αναπόφευκτα επέδρασε καταλυτικά σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, της ασφαλιστικής συμπεριλαμβανομένης.
Επιχειρώντας την ανασκόπηση του 2020, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, ανατρέχοντας στην ειδησεογραφία, στα άρθρα, στις μελέτες και στις έρευνες που φιλοξενήσαμε στα 11 τεύχη του 2020, διαπιστώνουμε την κυριαρχία των ειδήσεων που σχετίζονται με τον Covid-19 –και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;
Η πανδημία προκάλεσε την οξύτερη και βαθύτερη παγκόσμια ύφεση στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με τη Swiss Re, που προβλέπει ότι η συρρίκνωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ το 2020 θα είναι υπερδιπλάσια εκείνης που προκλήθηκε το 2009 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η διεθνής ασφαλιστική κοινότητα ταλανίστηκε από το εάν και κατά πόσον καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οικονομικές απώλειες των επιχειρήσεων (Non Damage Business Interruption) λόγω των lockdown που επιβλήθηκαν. Παράλληλα, επισπεύστηκαν εξελίξεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά, κυρίως στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Στα καθ’ ημάς, από όσα καταγράψαμε στη διάρκεια της χρονιάς και θυμίζουμε στη συνέχεια, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά αντεπεξήλθε επιτυχώς στην πρόκληση της πανδημίας και στήριξε, με δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης, τόσο το ΕΣΥ όσο και κοινωνικές ομάδες που δοκιμάστηκαν πιο έντονα.
Πέραν αυτού, όμως, στα αξιοσημείωτα της χρονιάς που φεύγει είναι και το γεγονός ότι διαψεύστηκαν από την Πολιτεία οι προσδοκίες, που η ίδια είχε καλλιεργήσει, για σειρά θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη του Θεσμού και των φορέων του στη χώρα μας…
Iανουάριος
«10 στα 10 περιμένει ο κλάδος το 2020», γράφαμε στο εξώφυλλο και στο editorial, αναφερόμενοι στις προσδοκίες του Κλάδου από τη νέα (150 και πλέον ημερών, τότε) Κυβέρνηση.
Συμμετοχή του Κλάδου στον Β΄ Πυλώνα, ΤΕΑ, ΣΔΙΤ στις Αγροτικές Ασφαλίσεις, ΣΔΙΤ στην Υγεία, Συνεγγυητικό Ταμείο Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών, Φοροαπαλλαγές στα ασφάλιστρα, Φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές διαμεσολαβούντων, Ιδιοκτησιακό καθεστώς Εθνικής Ασφαλιστικής, Εκκρεμότητα Ασπίς Πρόνοια, Υποχρεωτική ασφάλιση Αστικής Ευθύνης: αυτές ήταν, σε τίτλους, οι προσδοκίες που κατονομάσαμε.
Αν εξαιρέσουμε το θέμα της Ασπίδος, οι υπόλοιπες προσδοκίες παραμένουν ή τείνουν να γίνουν… φρούδες ελπίδες. Προφανώς ο κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης δεν είναι τομέας προτεραιότητας για την κυβέρνηση.
Φεβρουάριος
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) στην ασφάλιση –αυτό ήταν το κεντρικό θέμα του τεύχους– αποφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, μειώνοντας το κόστος ασφάλισης και βοηθώντας περισσότερους ανθρώπους. Τι συνεπάγεται, όμως, η υπεύθυνη χρήση της ΑΙ και γιατί έχουν πολλαπλασιαστεί οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδοθεί από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς τα τελευταία χρόνια; Σύμφωνα με τη Geneva Association, παρότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών, φαίνεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια σύγκλιση προς πέντε βασικές αρχές: ασφάλεια (safety), λογοδοσία (accountability), ιδιωτικότητα (privacy), διαφάνεια και επεξηγησιμότητα (transparency and explainability) και ίση μεταχείριση (fairness). Στην ασφάλιση, αυτές οι βασικές αρχές δεν είναι καινούργιες. αντίθετα, διαδραματίζουν εδώ και καιρό σημαντικό ρόλο.
Μάρτιος
Ένα κοχλιάριο ημερησίως σε βάθος τετραετίας… τα μέτρα για την Ιδιωτική Ασφάλιση: αυτός ήταν ο τίτλος του εξωφύλλου μας.
Τη σκωπτική μας διάθεση ενεργοποίησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας στην καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, “μοίραζε” υποσχέσεις και «θα» για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης.
Για την υλοποίησή τους, μάλιστα, παρέπεμπε στο… μέλλον, λες και δεν αποτελούσε μέλος μιας Κυβέρνησης που είχε εξαγγείλει, προεκλογικά, συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη του Κλάδου και του Θεσμού.
Απρίλιος
Στα αχαρτογράφητα νερά της πανδημίας Covid-19 βρέθηκε να πλέει και η ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ειδικότερα ζητήματα – προβλήματα που ανέκυψαν.
Τα καταγράψαμε τότε αναλυτικά και αξίζει να θυμόμαστε ότι η αγορά απέδειξε την πλήρη ετοιμότητά της, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της.
Αξίζει να θυμόμαστε, ακόμα, τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης που ελήφθησαν, είτε μεμονωμένα είτε από συλλογικούς φορείς της ασφαλιστικής αγοράς, προκειμένου να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που “σήκωσε” (και σηκώνει) όλο το βάρος της νοσηλείας και περίθαλψης των ασθενών με Covid-19.
Μάιος
Τι θα φέρει στην ασφαλιστική αγορά η… επόμενη ημέρα;
Με αυτό το ερώτημα εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για τη μετά-covid-19-εποχή (όποτε έρθει), θεωρώντας ότι οι ασφαλιστές, καθ’ ύλην αρμόδιοι για την κάλυψη πιθανών και “απίθανων” κινδύνων που απειλούν το ανθρώπινο είδος και τα δημιουργήματά του, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους.
Ταυτόχρονα, σημειώναμε ότι η εποχή της εξωπραγματικής πανδημίας που έπληξε την παγκόσμια κοινότητα ενεργοποιεί και αξιοποιεί, περισσότερο παρά ποτέ, το έξυπνο εργαλείο της ασφάλισης και, υπό αυτή την έννοια, είναι αφετηρία ενός νέου… ταξιδιού για τους ασφαλιστές.
Ιούνιος
Για τη δύναμη του παραδείγματος στην Ασφάλιση μιλήσαμε στο editorial του μήνα κι αυτός ήταν και ο τίτλος του εξωφύλλου μας. Σημειώναμε, μεταξύ άλλων: «Θα θέλαμε οι ασφαλιστικές εταιρείες, αντί της προτεραιότητας κοινολόγησης πράξεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως τις αποκαλούν (οι οποίες ασφαλώς συνάδουν με το κοινωνικό έργο που επιτελούν, δεν απαντούν, όμως, ουσιωδώς στις ανάγκες που προκύπτουν σήμερα), να προτάξουν με έμφαση, με παραδειγματικές λεπτομέρειες, τις αποζημιώσεις.
Αποζημιώσεις που συνεχίζουν να καταβάλλονται σήμερα, που δεν σταμάτησαν να καταβάλλονται στις μέρες του lockdown, στις πόλεις, στην περιφέρεια, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Αποζημιώσεις χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες, είτε σε αυτόν που ζει σε ένα χωριό στην Ήπειρο, είτε σε κάποιον που βλέπει CNN, είτε σε αυτόν που ασχολείται όλη τη μέρα με τα κουτσομπολιά του Facebook». Το μήνυμα, ότι η ασφάλιση είναι μια πράξη αγάπης που σώζει, θέλει την επιβεβαίωσή του μέσα από παραδείγματα που μπορεί να βιώσει ο καταναλωτής.
Ιούλιος – Αύγουστος
«Υπάρχουν λύσεις στις προκλήσεις της κρίσης». Αυτό ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που προέκυπτε από όσα δήλωνε ο κ. Θεόδωρος Κοκκάλας στην πρώτη του συνέντευξη από τη νέα του θέση, εκείνη του Προέδρου Δ.Σ. και COO της ERGO Γερμανίας.
Η πανδημία και ο αντίκτυπός της, όχι μόνο στους πελάτες αλλά και στους ασφαλιστές, τον είχαν πείσει ότι θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια που αποβλέπει στην τελειότητα των ψηφιακών υπηρεσιών.
Αυστηρός πρώτα με τον εαυτό του και ύστερα με το περιβάλλον του, τόνιζε ότι όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό σενάριο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η κρίση αλλάζει τους στόχους για κερδοφόρο ανάπτυξη.
Με αισιόδοξη ματιά έβλεπε και την πορεία των πραγμάτων για τη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έστω και αργά ο Έλληνας θα αντιληφθεί την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ασφάλιση δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση».
Σεπτέμβριος
Covid-19… συνεχίζουμε.
Αυτόν τον τίτλο επιλέξαμε για το εξώφυλλο και το editorial του μήνα, θέλοντας να επισημάνουμε πως όταν και όσο μιλάμε για τη νέα εποχή, τη-μετά τον-Covid-19, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι τα άγνωστα στοιχεία είναι τα περισσότερα –και επιστημονικά και ηθικά και επιχειρηματικά.
Η πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία ούτε σε βάθος χρόνου ούτε σε εύρος συνεπειών δύναται να προσδιοριστεί –αυτό υποστηρίζουμε και τώρα, που αχνοφαίνεται ένα φως στο βάθος του τούνελ λόγω των εμβολιασμών.
Οκτώβριος
Αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια στη ζήτηση για ασφάλιση Ζωής: ήταν ο τίτλος του εξωφύλλου μας και ενός από τα κύρια θέματα του τεύχους, καθώς παρουσιάσαμε το α΄ μέρος μιας σημαντικής μελέτης της Geneva Association.
Η μοναδική παγκόσμια ένωση ασφαλιστικών εταιρειών, διαπιστώνοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες η σημασία της ασφάλισης ζωής (σε πολλές ώριμες αγορές) γνώρισε αναμφισβήτητη πτώση, διενήργησε διαδικτυακή έρευνα σε 7.000 πελάτες από 7 ώριμες ασφαλιστικές αγορές (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία). Από την έρευνα φωτίστηκαν οι παράγοντες που ευθύνονται για την πτώση των επιπέδων διείσδυσης της ασφάλισης ζωής, όπως οι εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές, τα συμπεριφορικά πρότυπα και η θεωρούμενη ανεπάρκεια των προϊόντων. Σε συνέχεια αυτών, η Geneva Association έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση της ζήτησης.
Nοέμβριος
Εθνική, NN Hellas, Eurolife FFH Ζωής, MetLife, ERGO, Generali, Ευρωπαϊκή Πίστη, Interamerican Ζημιών, AXA, Allianz: αυτές είναι οι 10 κορυφαίες εταιρείες του 2019, σε συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.
Αντίστοιχα, οι 10 κορυφαίες στις Ασφαλίσεις Ζωής είναι: Εθνική, Eurolife FFH Ζωής, ΝΝ, MetLife, Generali, Interamerican Ζωής, Alphalife, Allianz, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΑΧΑ.
Παρουσιάσαμε αναλυτικά τα παραγωγικά τους μεγέθη και τα μερίδια αγοράς τους για τα έτη 2019 & 2018.
Δεκέμβριος
Τον Πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Σωτήρη Μπερσίμη, φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της χρονιάς.
Στη συνέντευξή του “ξεδίπλωσε” το εύρος της επιστημονικής γνώσης και εξειδίκευσης που παρέχει το Τμήμα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ της ακαδημαϊκής και εφαρμοσμένης γνώσης, καθώς και σημαντική εμπειρία στον μετασχηματισμό των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε κρίσιμα εργαλεία για τις επιχειρήσεις.
Το Τμήμα μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την αγορά σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η προώθηση της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, η πρακτική άσκηση των φοιτητών, η αξιοποίηση της εφαρμοσμένης έρευνας για την προαγωγή καινοτομίας σε θέματα Ασφάλισης.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News