Άρθρα

Ασφάλιση Υγείας: Αποσπασματικές προσεγγίσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα

«Οικονομία της Υγείας και Ιδιωτική Ασφάλιση. Η Επόμενη μέρα» ήταν το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η 6η Εθνική Συνδιάσκεψη των Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου, με συνδιοργανωτές το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, που το φιλοξένησε, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Οι μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στα ασφαλιστήρια υγείας έχουν δημιουργήσει ένα αδιέξοδο, τόσο στους ίδιους τους ασφαλισμένους όσο και τους ασφαλιστικούς συμβούλους. Με τις ακυρώσεις να υπολογίζονται ότι αφορούν σε πάνω από 200.000 άτομα, τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην έχουν πάντα να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις γιατί συμβαίνει αυτό και τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας να μοιάζουν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές προβληματίζονται έντονα, όχι μόνο για τα έσοδά τους, όχι μόνο για το τι θα πουν στους πελάτες τους, αλλά και για την εικόνα που βγάζει προς τα έξω, στην κοινωνία, ο ασφαλιστικός κλάδος.

Με αυτό ως δεδομένο, όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην 6η Συνδιάσκεψη, αλλά και όσοι την παρακολουθούσαν μέσω Live Streaming περίμεναν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο πάνελ «Οικονομία της Υγείας και Ιδιωτική Ασφάλιση. Η Επόμενη μέρα».

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Ά. Γεωργιάδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. B. Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιnteramerican, κ. Ι. Καντώρος, ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με ειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας, κ. Αθ. Βοζίκης, η Διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κα Α. Γαβαλά, ο Αντιπρόεδρος ΚΕΕ, επίτιμος διδάκτορας ΠΑΠΕΙ, ασφαλιστικός Πράκτορας, κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, ο Αντιπρόεδρος ΚΕΕ οικονομολόγος, κ. Ι. Βουτσινάς, ενώ συντόνισε ο Δημοσιογράφος, κ. Ντ. Σιωμόπουλος.

Οι συμμετέχοντες “κονταροχτυπήθηκαν”, με ευγένεια ομολογουμένως, προβάλλοντας ο καθένας τα επιχειρήματά του, αλλά σοφότερους δεν μας έκαναν.

Βασίλης Αποστολόπουλος: Το πρόβλημα είναι… οι άλλοι

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Β. Αποστολόπουλο, να τονίζει εξαρχής τη διαφορετική πορεία του, ελληνικών συμφερόντων, Ομίλου που εκπροσωπεί, σε σχέση με τους υπόλοιπους, που δραστηριοποιούνται στην αγορά «και ανήκουν ως επί το πλείστον σε ξένα κερδοσκοπικά funds».

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ιδιωτικής υγείας, στα κόστη λειτουργίας που συνεχώς αυξάνουν, στον ΦΠΑ στα νοσήλια, στις ελλείψεις νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού –κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια– στο claw back, το οποίο χαρακτήρισε ληστρικό –αν και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, εδώ και καιρό το κόστος του μέτρου συνυπολογίζεται εν μέρει στα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών. Παράλληλα, ο κ. Αποστολόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να μπουν ποιοτικοί παράμετροι στην ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας, καθώς, όπως είπε, ένα πολύ μικρό ποσοστό των κλινικών που λειτουργούν στη χώρα διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική αγορά είπε ότι «τη θεωρούμε σύμμαχό μας και επιδιώκουμε συνεργασίες που θα βασίζονται σε υγιείς βάσεις και θα είναι winwin για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις». Ωστόσο, τόνισε ότι το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ τους θα πρέπει να μπει σε νέες βάσεις. «Ας μην κατηγορούνται συλλήβδην για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει τρομακτική εκτόξευση του κόστους μας. Όλα τα περιστατικά πηγαίνουν σε διαιτησία, έτσι δημιουργούνται αρκετά ληξιπρόθεσμα. Αυτό το έξοδο, που σε εσάς εμφανίζεται αυξημένο, σε εμάς δεν είναι καν βεβαιωμένο», είπε απευθυνόμενος στον κ. Καντώρο, τονίζοντας παράλληλα, ότι «χρειάζεται να θέσουμε τα πράγματα επί νέας βάσης».  

Στο περιθώριο της συνδιάσκεψης

Στο περιθώριο της 6ης Συνδιάσκεψης ζητήσαμε από τον κ. Β. Αποστολόπουλο να σχολιάσει την πρόταση που έχει διατυπωθεί από έγκυρους ασφαλιστικούς κύκλους, να συμμετάσχουν ασφαλιστικές εταιρείες στο μετοχικό σχήμα ανταγωνιστικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας. Πώς μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε την αγορά των ιδιωτικών παρόχων υγείας; Ο ίδιος θα εξέταζε μία ανάλογη πρόταση;
«Το έχουμε δοκιμάσει. Δεν λειτούργησε στο παρελθόν μια τέτοια μετοχική σχέση, γιατί να λειτουργήσει σήμερα; Ας κάνει, λοιπόν, ο καθένας τη δουλειά που γνωρίζει καλά και ας βρούμε άλλους τρόπους επωφελούς συνεργασίας», μας απάντησε ο κ. Αποστολόπουλος, θυμίζοντάς μας τόσο το εγχείρημα του Ιατρικού με τη La Vie όσο και εκείνο της Interamerican με την Ευρωκλινική.

Γιάννης Καντώρος: Ο κλάδος υγείας λειτουργεί με ζημιές

Ο κ. Γιάννης Καντώρος συμφώνησε ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο. «Χρέος όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε συνθήκες καλής πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ωστόσο το δημογραφικό περιπλέκει τα πράγματα». Ο ίδιος είπε ότι «ο κλάδος υγείας είναι ζημιογόνος για τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τις απώλειες να κυμαίνονται συνολικά από €50-100 εκατ. Με δεδομένες τις απαιτήσεις του Solvency μια εταιρεία δεν μπορεί επ’ αόριστον να χρηματοδοτεί έναν ζημιογόνο κλάδο». Τονίζοντας την ανάγκη για εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών υγείας, υπερθεμάτισε για την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που θα βοηθήσει να καταλήγουν λιγότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία, για τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, «με τη δημιουργία ενδιάμεσων βαθμίδων που δεν θα είναι αμιγώς δημόσιες ή αμιγώς ιδιωτικές, θα είναι, όμως, σωστά κοστολογημένες». Παράλληλα, μίλησε για επαχθή φορολογία (φόρος ασφαλίστρων και ΦΠΑ στα νοσήλια), που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος. Τέλος, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι κλίνες, ειδικά στην Αττική. «Χρειάζονται επενδύσεις από τους υφιστάμενους παίκτες της αγοράς υγείας αλλά και από νέους», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε εξελίξεις στην αγορά, που θα είναι ικανές να ανατρέψουν ίσως τις υφιστάμενες ισορροπίες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αρνητικός στην παροχή κινήτρων για την Υγεία

Κίνητρα στην ασφάλιση υγείας δεν αναμένεται να δοθούν σύντομα, όπως ξεκαθάρισε, ο κ. Υπουργός, ωστόσο, αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με την ΕΑΕΕ για τον σχεδιασμό ειδικών προϊόντων ασφάλισης υγείας, προκειμένου να μπορούν οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Σε ποιες υποδομές και σε ποιο προσωπικό θα στηριχτεί αυτή η συνεργασία είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν τόσο ο κ. Υπουργός όσο και η ΕΑΕΕ, καθώς όλοι γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός είπε ότι σύντομα (ελπίζουμε κατά τη διάρκεια της θητείας του) θα είναι έτοιμα τα DRGs τα οποία θα επιτρέψουν τον καλύτερο έλεγχο του νοσοκομειακού κόστους και του καθορισμού των ποσοστών αποζημίωσης των ασφαλιστικών φορέων. Αφού δοκιμαστούν πρώτα για δύο χρόνια στο δημόσιο, μετά θα εισαχθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Αθ. Βοζίκης & Α. Γαβαλά: Μεγάλη η συγκέντρωση στην ιδιωτική υγεία

Ο καθηγητής Αθ. Βοζίκης στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο τομέας της ιδιωτικής υγείας, αλλά και στη μεγάλη συγκέντρωση που χαρακτηρίζει τον κλάδο: στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κυριαρχούν 5 μεγάλοι όμιλοι, ενώ στον ασφαλιστικό 4 εταιρείες. 

Επικαλούμενη στοιχεία από την Κλαδική έρευνα για την Υγεία που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η κα Α. Γαβαλά επεσήμανε όσον αφορά τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ότι, αν και υπάρχουν εταιρείες με μεγαλύτερη ισχύ, καμία δεν έχει δεσπόζουσα θέση. Όσον αφορά, όμως, τις σχέσεις τους με τις ασφαλιστικές εταιρείες, η έρευνα κατέγραψε ότι διαθέτουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει είναι ότι υπάρχει ένα πολύ ασαφές νομικό πλαίσιο, που σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που απαιτούνται εμποδίζει την είσοδο νέων παικτών στην αγορά.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Να υπάρξουν σαφείς κανόνες

«Χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξουν σαφείς κανόνες», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις πολιτικές που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ειδικά όσον αφορά τα ισόβια προγράμματα, πρότεινε τα εξής: Πρώτον να υπάρξει τιμοκατάλογος υπηρεσιών, δεύτερον να μην υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις από τα νοσηλευτήρια, τρίτον να δοθούν φορολογικά κίνητρα, ώστε να κατευθυνθεί ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα και να αποσυμφορηθεί ο δημόσιος, και τέταρτον να υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών, ώστε να ανοίξει η αγορά των υπηρεσιών υγείας και να γίνουν μεγαλύτερες και νέες επενδύσεις. Ο ίδιος θεωρεί ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δημιουργούνται συνθήκες καρτέλ, που συντελούν στην αύξηση των νοσηλίων και κατ’ επέκταση στην αύξηση των ασφαλίστρων υγείας.

Συμπερασματικά

Όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης δεν κατεύνασαν καθόλου την ανησυχία για το πού πάνε τα πράγματα στον χώρο της Υγείας.

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα εξασφαλίσει στο Δημόσιο κάποιους από τους πόρους που χρειάζεται ή θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, σε ένα σύστημα που ήδη στενάζει, λόγω της υποστελέχωσης, της κακής οργάνωσης, της ελλειμματικής διοίκησης, και αγνοεί παντελώς την πρωτοβάθμια περίθαλψη, εστιάζοντας μονομερώς στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια;

Η ασφαλιστική αγορά θα έχει τα οφέλη που προσδοκά από αυτή τη συνεργασία ή οι ασφαλισμένοι θα γυρίσουν την πλάτη στη φθηνή επιλογή που τους προτείνει, ειδικά όταν, σε κάποιες περιπτώσεις, κρίνεται ως πολύ προβληματικός ο τρόπος που διαχειρίζεται τα ισόβια υγείας αλλά και ορισμένα ετησίως ανανεούμενα;

Είναι διατεθειμένο το κράτος να ανοίξει την αγορά ιδιωτικής υγείας και, εάν ναι, πόσο εύκολο είναι να βρεθούν εκείνα τα σχήματα που θα συνδυάζουν κεφάλαια και ποιότητα υπηρεσιών;

Επίσης, υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός για να ελέγξει τόσο τους νέους παρόχους όσο και τους παλιούς παίκτες;

Και ο παράγοντας γιατροί, πού βρίσκονται μέσα σε όλα αυτά και πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος τους;

Το σίγουρο είναι ότι, καθώς η ελληνική κοινωνία γερνάει και άρα οι ανάγκες της για περίθαλψη θα αυξάνουν, η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, θα μεγαλώνει κι αυτή. Παράλληλα, όμως, θα αυξάνει και η ανάγκη να αντιμετωπιστούν συνολικά και όχι αποσπασματικά οι στρεβλώσεις και τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της Υγείας. Η ασφαλιστική αγορά, εάν θέλει να έχει ρόλο στον τομέα της υγείας την επόμενη μέρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτίστως τις δικές της στρεβλώσεις και μάλιστα λίαν συντόμως.

Δήμητρα Καζάντζα


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας