Άρθρα

Ασφάλιση “έξυπνων” κατοικιών

Ασφάλιση “έξυπνων” κατοικιών

Απόψεις & θέσεις φοιτητών του ΠΑ.ΠΕΙ.
Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

Ασφάλιση “έξυπνων” κατοικιών

Της Δέσποινας Αρτέμιδος Μελισσάρη, φοιτήτριας α΄ εξαμήνου.

Ένα προϊόν που διατίθεται στην αγορά ως ασφάλιση “έξυπνης” κατοικίας συνδυάζει ασφάλιση σπιτιού και προϊόντα “έξυπνων” οικιών, σε ελκυστική τιμή, έτσι ώστε οι πελάτες να προστατεύονται καλύτερα από κινδύνους και, ως εκ τούτου, η ασφαλιστική εταιρεία να υφίσταται λιγότερες απώλειες.

H ασφάλιση κατοικίας είναι μία από τις κύριες κατηγορίες ασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων. Η ασφάλιση αυτή αντιπροσωπεύει ετήσια ασφάλιστρα 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, που είναι ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών εσόδων του ασφαλιστικού κλάδου, ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τεχνολογία “έξυπνων” κατοικιών (Smart Home Technology) στα ιδιωτικά νοικοκυριά αυξάνεται σταθερά και δίνεται έτσι η δυνατότητα δημιουργίας ανατρεπτικών επιχειρηματικών μοντέλων. Εκτός από το προφανές πλεονέκτημα της μεγαλύτερης άνεσης μέσω της χρήσης SHT, η πιθανότητα κινδύνου που σχετίζεται με την κατοικία, όπως πυρκαγιά, διαρροή νερού ή διάρρηξη, μπορεί να μειωθεί. Με τη σειρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες επωφελούνται από λιγότερους ασφαλιστικούς κινδύνους και πιο ακριβή αναλογιστικά μοντέλα. Ήδη, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα σε συνδυασμό με “έξυπνες” οικιακές συσκευές και υπηρεσίες βοήθειας, τις λεγόμενες “έξυπνες” ασφάλειες, που βασίζονται στο “έξυπνο” σπίτι (SHBI).

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των “έξυπνων” συσκευών

Η εμφάνιση των “έξυπνων” τεχνολογιών στα σπίτια επηρεάζει διάφορες υπηρεσίες και λειτουργίες για την καθημερινή ζωή. Ενώ ένα “έξυπνο” σπίτι (Smart Home – SH) συνδέεται με μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την άνεση και την πρόληψη – αποτροπή κινδύνων, εισάγει επίσης νέους κινδύνους ή μεταβάλλει τους υπάρχοντες.

  • Η χρήση “έξυπνων” οικιακών προϊόντων προστασίας/ασφάλειας επιτρέπει προληπτικά συστήματα συναγερμού ή/και μηχανισμούς πρόληψης κινδύνων και βελτιώνει την οικιακή επιτήρηση, μειώνοντας έτσι τόσο το ποσοστό εμφάνισης κινδύνου όσο και το μέγεθος της απώλειας, χάρη στις έγκαιρες ειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση αισθητήρων διαρροής νερού μπορεί να ειδοποιήσει τον πελάτη πριν συμβεί κάποιος κίνδυνος ή να δώσει σήμα σε μια “έξυπνη” βαλβίδα, για να διακόψει τη ροή του νερού, όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι. Τα “έξυπνα” συστήματα επιτήρησης και οι συναγερμοί καπνού μπορούν παρομοίως να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο διάρρηξης ή πυρκαγιάς στο σπίτι.
    Οι βελτιωμένες ψηφιακές δυνατότητες των “έξυπνων” προϊόντων επιτρέπουν στους ασφαλιστές να έχουν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με τα πρότυπα χρήσης των πελατών τους, γεγονός που επιτρέπει την πιο ακριβή διαμόρφωση του προφίλ κινδύνου τους. Επιπλέον, η πρόληψη ή, τουλάχιστον, η ελαχιστοποίηση των ζημιών μειώνει την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλιστή, που θα χρειαστεί να πληρώσει για την αντικατάσταση επίπλων, δαπέδων, τοίχων και άλλων κατεστραμμένων περιουσιακών στοιχείων. Αντίστοιχα, μειώνει επίσης την ταλαιπωρία, για τους πελάτες, της υποβολής αξιώσεων.
    Αυτά τα πλεονεκτήματα εξηγούν γιατί πολλές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν πακέτα ασφάλισης “έξυπνων” κατοικιών, δίνοντας κίνητρα στους πελάτες τους να αγοράσουν “έξυπνα” προϊόντα.
  • Από τη σκοπιά των πελατών, ωστόσο, η αγορά “έξυπνων” προϊόντων προστασίας/ασφάλειας για το σπίτι μαζί με την ασφάλιση κατοικίας είναι μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Συχνά, οι πελάτες είναι δύσπιστοι, επειδή οι “έξυπνες” συσκευές –αφού είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο– καταγράφουν συνεχώς δεδομένα χρήσης και συγχρονίζονται με άλλες συσκευές, καθιστώντας τους έτσι ευάλωτους σε παραβιάσεις δεδομένων και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
    Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι πελάτες είναι πρόθυμοι να αγοράσουν “έξυπνα” οικιακά προϊόντα, εάν τους προσφερθούν εκπτώσεις στα ασφάλιστρά τους.
Ασφάλιση “έξυπνων” κατοικιών

Ποιες “έξυπνες” συσκευές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;

Μια έρευνα σχετικά με την πρόθεση αγοράς “έξυπνων” οικιακών συσκευών στη Γερμανία αποκάλυψε ότι οι “έξυπνες” τηλεοράσεις, οι “έξυπνες” κάμερες, οι ανιχνευτές πυρκαγιάς και οι ανιχνευτές κίνησης έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Τα δεδομένα των συσκευών IoT έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τα επιχειρηματικά μοντέλα στον ασφαλιστικό κλάδο. Ήδη, ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η AΧΑ ή η Generali, ανακοινώνουν νέα υβριδικά προϊόντα, που συνδυάζουν συσκευές IoT και ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Σύστημα πυρανίχνευσης που χρησιμοποιεί τη δύναμη των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Internet of Things (IoT)

Το προτεινόμενο σύστημα στοχεύει να παρέχει μια πιο ακριβή, έγκαιρη και “έξυπνη” απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πυρκαγιάς, σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους. Το σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο αισθητήρων και καμερών IoT, που είναι στρατηγικά τοποθετημένες για να ανιχνεύουν κινδύνους πυρκαγιάς, όπως καπνό, θερμότητα και φλόγες. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτούς τους αισθητήρες μεταδίδονται σε μια πλατφόρμα που βασίζεται σε σύννεφο, όπου αλγόριθμοι AI τα αναλύουν σε πραγματικό χρόνο. Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να ανιχνεύσουν κινδύνους πυρκαγιάς, να προβλέψουν πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς και να ενεργοποιήσουν συναγερμούς, ειδοποιήσεις ή αυτοματοποιημένα συστήματα απόκρισης. Το σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί με άλλες συσκευές με δυνατότητα IoT, όπως συστήματα “έξυπνων” κατοικιών ή κτηρίων, τα οποία μπορούν να παρέχουν πρόσθετες πηγές δεδομένων για τους αλγόριθμους AI.

Το σύστημα μπορεί να παρακολουθείται και να διαχειρίζεται εξ αποστάσεως, γεγονός που μειώνει το κόστος συντήρησης και βελτιώνει τους χρόνους απόκρισης.

Το προτεινόμενο σύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα πυρανίχνευσης:

  • Μπορεί να ανιχνεύσει πυρκαγιές σε πρώιμο στάδιο, συχνά πριν εμφανιστούν ορατές φλόγες ή καπνός.
  • Παρέχει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των κινδύνων πυρκαγιάς, του καπνού, της θερμοκρασίας και άλλων παραγόντων.
  • Μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα συναγερμούς, ψεκαστήρες, εξαερισμό ή άλλα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Μπορεί να ενσωματωθεί με άλλα συστήματα “έξυπνων” σπιτιών ή κτηρίων, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση για την ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση.
  • Μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικό μακροπρόθεσμα, μειώνοντας τις ζημιές και τις διακοπές λειτουργίας από πυρκαγιές, καθώς επίσης και τα ασφάλιστρα και το κόστος συμμόρφωσης.

Συμπερασματικά, το σύστημα πυρανίχνευσης που χρησιμοποιεί τεχνολογίες AI και IoT έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ανιχνεύονται και αποτρέπονται οι πυρκαγιές. Παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη, ακριβή και έξυπνη προσέγγιση για την πυρασφάλεια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση ζωών και στη μείωση των υλικών ζημιών.

Από τα “έξυπνα” σπίτια στις “έξυπνες” πόλεις

Αν και έχουν ήδη διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας των “έξυπνων” κατοικιών, η διαχείριση ενέργειας σε επίπεδο πόλης εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, λόγω των διαφόρων τύπων κτηρίων και των πολύπλοκων υποδομών. Η ανάπτυξη “έξυπνων” πόλεων απαιτεί υποστήριξη από δημόσιους οργανισμούς, πολίτες, κρατικές και τοπικές αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα οφέλη μιας “έξυπνης” πόλης περιλαμβάνουν τη δημιουργία σημαντικών προοπτικών βιωσιμότητας, πρόληψης καταστροφών, δημόσιας ασφάλειας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Υιοθέτηση “έξυπνων” οικιακών υπηρεσιών

Η αντιληπτή συμβατότητα, η συνδεσιμότητα, ο έλεγχος, η αξιοπιστία του συστήματος και η απόλαυση των υπηρεσιών “έξυπνου” σπιτιού σχετίζονται θετικά με την πρόθεση των χρηστών να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες, ενώ υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ του αντιλαμβανόμενου κόστους και της χρήσης τους.

Η αποδοχή της τεχνολογίας IoT SH παραμένει χαμηλή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως: Έλλειψη πληροφόρησης και εκπαίδευσης για τα οφέλη και τη χρήση των τεχνολογιών αυτών· Ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων· Πολιτισμικοί και κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών· Τεχνικές δυσκολίες ή προβλήματα στη συμβατότητα με υπάρχουσες συσκευές και υποδομές· Οικονομικοί παράγοντες και το υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης.

Για να αυξηθεί η αποδοχή της τεχνολογίας IoT για τα “έξυπνα” σπίτια, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω ανησυχίες και να βελτιωθούν οι παράγοντες που προάγουν την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών.

Τα “έξυπνα” σπίτια παρουσιάζουν μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία IoT, προσφέροντας ενισχυμένη άνεση, ενεργειακή αποδοτικότητα και ασφάλεια για τους χρήστες τους. Αν και η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος και ανησυχίες για την ιδιωτικότητα, η συνεχής ενημέρωση του κοινού, η βελτίωση της ασφάλειας των συστημάτων και η ανάπτυξη πιο προσιτών λύσεων μπορούν να επιταχύνουν την αποδοχή τους. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι χρήστες εξοικειώνονται περισσότερο με τα οφέλη και τις δυνατότητες των “έξυπνων” σπιτιών, αναμένεται να δούμε μια ευρύτερη και πιο ουσιαστική ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων στην καθημερινή ζωή.

Πηγές

  • Eggert, M. (2019). Understanding the acceptance of smart home-based insurances.
  • Al-Zanganah, A. H. A. (2023). Study and implementation IoT smart home using packet tracer and python (Master›s thesis, Altınbaş Üniversitesi/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü).
  • Biswas, D., & Vessal, S. R. (2024). Smart home insurance: Collaboration and pricing. European Journal of Operational Research, 314(1), 176-205.
  • Kim, H., Choi, H., Kang, H., An, J., Yeom, S., & Hong, T. (2021). A systematic review of the smart energy conservation system: From smart homes to sustainable smart cities. Renewable and sustainable energy reviews, 140, 110755.
  • Lai, C. S., Jia, Y., Dong, Z., Wang, D., Tao, Y., Lai, Q. H., … & Lai, L. L. (2020). A review of technical standards for smart cities. Clean Technologies, 2(3), 290-310.
  • Park, E., Kim, S., Kim, Y., & Kwon, S. J. (2018). Smart home services as the next mainstream of the ICT industry: determinants of the adoption of smart home services. Universal Access in the Information Society, 17, 175-190.
  • Hussin, S. F., Abdollah, M. F., & Ahmad, I. B. (2023). Acceptance of IoT Technology for Smart Homes: A Systematic Literature Review. In International Conference on Information Systems and Intelligent Applications (pp. 187-202). Springer, Cham.

Δείτε εδώ όλες τις προηγούμενες εργασίες.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας