Ασφάλιση ακινήτων: ανάγκη βελτίωσης της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών
Τις ανάγκες ασφάλισης των ακινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών συζήτησαν η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Δ/ντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος κτηρίων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ, και ο κ. Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο Olympia Forum II, το οποίο οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
Μαργαρίτα Αντωνάκη: Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκτησιών, αλλά πολύ χαμηλό ποσοστό ασφάλισης
Η κα Αντωνάκη επισήμανε τη σημασία της ενημέρωσης, εκπαίδευσης, πρόληψης και προετοιμασίας των πολιτών και του κράτους για την διαχείριση της ολοένα αυξανόμενης έντασης φυσικών καταστροφών που οφείλονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η πρότασή της είναι να γίνεται προληπτική χρηματοδότηση από το κράτος για την διαχείριση φυσικών καταστροφών σε ιδιοκτησίες και όχι εκ των υστέρων, όπως γίνεται έως τώρα.
Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκτησιών, κοντά στο 70% αλλά πολύ χαμηλό ποσοστό ασφάλισης αυτών (περίπου 15%) και μάλιστα από αυτό το 15% το 10% λόγω δανείων.
Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την βελτίωση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών. Πρέπει να γίνει η ασφάλιση υποχρεωτική. Η καθολικότητα ενός τέτοιου μέτρου θα βοηθήσει στην εξασφάλιση χαμηλότερων ασφαλίστρων. Είναι σημαντικό ωστόσο να υπάρχει συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών και του κράτους (μοντέλο ΣΔΙΤ).
Νίκος Κεχαγιάογλου: Το κράτος κύριος υπεύθυνος για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης
Ο κ. Κεχαγιάογλου αποδίδει τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης ακινήτων σε έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρίες, στην άγνοια κινδύνου που συνοδεύει τους Έλληνες και στην αποφυγή κόστους.
Ο κύριος υπεύθυνος για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης είναι το κράτος. Πρέπει το κράτος να απομυθοποιήσει τη λέξη ασφάλιση και να εξηγήσει στους πολίτες ότι πρόκειται για ένα προϊόν ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Κων/νος Συνολάκης: Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν χάρτες επικινδυνότητας για τα φυσικά φαινόμενα
Ο κ. Συνολάκης είπε ότι επειδή οι περισσότεροι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι κακό σε αυτούς, δεν αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα της ασφάλισης του ακινήτου τους για περιπτώσεις όπως η πυρκαγιά, η πλημμύρα, το τσουνάμι, ο σεισμός. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ασφάλιση, όπως για παράδειγμα στην Αμερική όπου το κράτος αποζημιώνει ένα ακίνητο που είναι σε επικίνδυνη ζώνη μόνο την πρώτη φορά που συμβαίνει μία φυσική καταστροφή.
Είναι σημαντική η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργηθούν χάρτες επικινδυνότητας για τα φυσικά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές, στο πρότυπο των χαρτών επικινδυνότητας για σεισμούς, που χρησιμοποιούνται από τον οικοδομικό κανονισμό. «Το κράτος πρέπει να βοηθήσει στην ενημέρωση, την πρόβλεψη, την εκπαίδευση και την προετοιμασία επισήμανε η κα Αντωνάκη, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να μειώσουν την γραφειοκρατία που αποτελεί αποτρεπτικό λόγο για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», Μαίρη Λαμπαδίτη.
Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News