Απογοητευμένος και ανήσυχος ο ασφαλιστικός κλάδος από τις εισηγήσεις της EIOPA
Η Insurance Europe δημοσίευσε την απάντησή της στο σχέδιο συμβουλής της EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Συντάξεων) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την επανεξέταση του Solvency II του 2018.
Στην εκτεταμένη απάντησή της, η Insurance Europe εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αδικαιολόγητη εστίαση της EIOPA σε τομείς που δεν είχαν εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή –όπως ο κίνδυνος επιτοκίων και οι προτάσεις σχετικά με την απορροφητική ικανότητα των αναβαλλόμενων φόρων (LAC DT). Ζήτησε επίσης από την EIOPA να εξετάσει εάν οι προτάσεις της έχουν νόημα από οικονομική άποψη και ποιος θα είναι ο σωρευτικός αντίκτυπος όλων των προτάσεών της.
Η Insurance Europe δήλωσε ότι η EIOPA θα πρέπει να αποφύγει μια υπερβολικά θεωρητική προσέγγιση και δεν θα πρέπει να αγνοήσει τον οικονομικό αντίκτυπο και τις επιπλοκές που προκύπτουν από τις συμβουλές της. Για παράδειγμα, η EIOPA ανέφερε ότι η τρέχουσα βαθμονόμηση περιθωρίου κινδύνου και η μεθοδολογία οδηγούν σε συνολικό περιθώριο κινδύνου ύψους 210 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία και περίπου 45% των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων της βιομηχανίας ασφαλίσεων ζωής. Ενώ ο κλάδος έχει ήδη υποστηρίξει ότι το επίπεδο αυτό είναι εξαιρετικά υπερβολικό και παρέχει τεχνικά στοιχεία που δικαιολογούν την αναθεώρησή του, η EIOPA δεν προβλέπει αλλαγές.
Δυστυχώς, η EIOPA δεν φαίνεται να εξέτασε καν εάν τα σημερινά επίπεδα του περιθωρίου κινδύνου είναι λογικά ή ακόμη και εφικτά και σε συμφωνία με τον επιδιωκόμενο σκοπό της έννοιας Περιθώριο Κινδύνου. Μια τέτοια ανάλυση σχετικά με το κατά πόσον το σημερινό περιθώριο κινδύνου είναι το κατάλληλο, πρέπει να παρασχεθεί στην Επιτροπή, η οποία ενδιαφέρεται για το κατά πόσον οι τρέχουσες μέθοδοι και οι υποθέσεις της οδηγίας Solvency II λειτουργούν όπως προβλέπεται.
Η Insurance Europe επανέλαβε, επίσης, τις έντονες ανησυχίες της σχετικά με την απόφαση της EIOPA να εργαστεί, με δική της πρωτοβουλία και χωρίς εντολή της Επιτροπής, για την αναθεώρηση της βαθμονόμησης για τον κίνδυνο επιτοκίου. Το ζήτημα αυτό συνδέεται στενά με το ποσοστό άνευ κινδύνου και την προσέγγιση αποτίμησης, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο σημαντικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του Solvency II και θα αποτελέσουν βασικό θέμα και στην αναθεώρηση του Solvency II το 2020. Επομένως, δεν είναι σκόπιμο να επανεξεταστεί το ζήτημα των επιτοκίων τώρα, μεμονωμένα. Στην πραγματικότητα, η Insurance Europe πιστεύει ότι η Επιτροπή δεν περιέλαβε κάτι σχετικό στην πρόσκλησή της για παροχή συμβουλών για βάσιμους λόγους. Όλες οι αλλαγές που αφορούν τα επιτόκια πρέπει να εξεταστούν από κοινού, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 2020.
Ομοίως, η Insurance Europe εξέφρασε ανησυχίες για προτάσεις στο σχέδιο παροχής συμβουλών, σύμφωνα με τις οποίες “σύγκλιση” σημαίνει όλες οι εποπτικές αρχές να εφαρμόζουν την πιο συνετή και περιοριστική προσέγγιση, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά, τις συνθήκες και τους κινδύνους των τοπικών αγορών.
Αυτός είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος για την LAC DT, όπου η EIOPA φαίνεται να ευνοεί τα απλουστευτικά και αυθαίρετα όρια για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες σε όλες τις αγορές, αντί να ενθαρρύνει την κατάλληλη εποπτική κρίση και τον διάλογο. Μια τέτοια προσέγγιση καταστρέφει τη φύση του πλαισίου που βασίζεται στον κίνδυνο και κινδυνεύει να το καταστήσει πολύ πιο συντηρητικό από ό,τι ήδη είναι.
Ο κλάδος πιστεύει, επίσης, ότι η EIOPA πρέπει να παρέχει στις συμβουλές της μια συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων των προτάσεών της, και όχι μια μεμονωμένη αξιολόγηση ανά τομέα. Η αξιολόγηση των διαφόρων προτάσεων σε μεμονωμένο επίπεδο δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη βάση για να εκτιμηθεί εάν και πώς ο συνολικός αντίκτυπός τους θα επηρεάσει τους στόχους του Solvency II, την ισορροπία μεταξύ απλότητας και ευαισθησίας σε κινδύνους, τη συνολική επιβάρυνση και το κόστος για την βιομηχανία. Όλα αυτά τα στοιχεία ως επιπτώσεις ζητήθηκαν από την Επιτροπή, στην πρόσκλησή της για παροχή συμβουλών.
Επιπλέον, ο κλάδος πιστεύει ότι οι σημερινές προτάσεις της EIOPA θα φέρουν επιπλοκές στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ευρώπης και ότι η Επιτροπή πρέπει να ενημερώνεται καταλλήλως από την EIOPA για αυτούς τους τομείς.